آموزشوپرورش، زمینهای بلاتکلیف و مسکن فرهنگیان
نقد مجلس، وعده وزارتخانه
گروه اجتماعی| درست در روزی که یکی از نمایندگان کمیسیون آموزش مجلس نقدش را در خصوص بینظمی مالی آموزشوپرورش متوجه زمینهای باارزش و بلااستفاده این وزارتخانه کرد، مدیر کل رفاه و پشتیبانی وزارت آموزشوپرورش درباره ساخت مسکن فرهنگیان در املاک مازاد سخن گفت: «ما در ۱۶ استان زمینهایی را معرفی کردیم که غالبا کاربری آنها آموزشی بوده از این رو مورد تایید وزارت راه و شهرسازی قرار نگرفته است.»
روز گذشته عضو کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس در صحبت با خانه ملت، مساله «اموال رهاشده آموزشوپرورش» را پیش کشید و با بیان اینکه بسیاری از این زمینها و املاک فاقد سند هستند، گفت: «در بسیاری از موارد وقتی پرونده زمینهای بلاتکلیف آموزشوپرورش به محاکم قضایی کشیده میشود، آموزشوپرورش محکوم میشود.» احمدحسین فلاحی با تاکید بر اینکه ساماندهی حوزه مالی آموزشوپرورش از اهمیت بسزایی برخوردار است، اظهار کرد «اجرای سند تحول به واسطه رتبهبندی فرهنگیان، مساله مالی است و در این زمینه باید برنامه داشت.» نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اموال بسیار زیادی که در اختیار آموزشوپرورش قرار دارد، به نشستی که رییس مجلس با وزرای ادوار مختلف آموزشوپرورش برگزار کرد، اشاره و عنوان کرد: «در این نشست مهمترین مسالهای که به آن پرداخته شد، مساله بیانضباطی مالی در آموزشوپرورش بود که بخش عمدهای از این اموال در آموزشوپرورش رها شده و فاقد سند هستند. براساس اظهارات معاون وزیر آموزشوپرورش رقمی معادل 200 هزار میلیارد تومان هزینه نیاز است تا این اموال مستندسازی شوند. دیده شده که گهگاه زمینهایی به متراژ 6 یا 7 هکتار در بهترین نقطه شهر کاملا رها شده است.» فلاحی با یادآوری اینکه بعضا حتی مدیران آموزشوپرورش استانها نیز از اموال آموزشوپرورش در استان خود مطلع نیستند، گفت: در بسیاری از موارد وقتی پرونده زمینهای بلاتکلیف آموزشوپرورش به محاکم قضایی کشیده میشود، آموزشوپرورش محکوم میشود. عضو کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس با بیان اینکه آموزشوپرورش میتواند با نقد کردن همین اموال برای خود درآمدزایی کند و بسیاری از برنامههای مهم در این وزارتخانه از همین طریق دنبال شود، افزود: «اگر آموزشوپرورش دارای یک معاونت مالی و حقوقی قوی باشد و بتواند منابع پایداری برای خود تعریف کند، این نهاد مهم میتواند بهتر از سایر وزارتخانهها خودش را اداره کند.» از سوی دیگر گودرز کریمیفر، مدیر کل رفاه و پشتیبانی وزارت آموزشوپرورش به گفتوگو با ایلنا پرداخت و در مورد املاک مازاد آموزشوپرورش توضیحاتی داد. او در پاسخ به این سوال که برای ساخت مسکن فرهنگیان چقدر از املاک مازاد این وزارتخانه استفاده میشود، گفت: «در تفاهمنامهای که ما با وزارت راه و شهرسازی منعقد کردیم یکسری تکالیف برای آموزشوپرورش و یکسری تکالیف برای وزارت راه و شهرسازی تعیین شد. یکی از تکالیف این بود که وزارت آموزشوپرورش زمینهای مازادی را که در شهرها و مناطق دارد به وزارت شهرسازی اعلام کند تا آنها نیز براساس شاخصها و شرایطی که مدنظرشان است زمین را بررسی کرده تا اگر قابلیت ساختوساز در میزان انبوهسازی برای فرهنگیان را دارد، اعمال کند.» او هم در صحبتهایش به مشکل «نبود سند» اشاره کرد و در توضیح زمینهای معرفیشده برای ساخت مسکن فرهنگیان گفت: «ما در ۱۶ استان زمینهایی را معرفی کردیم که غالبا کاربری آنها آموزشی بوده از این رو مورد تایید وزارت راه و شهرسازی قرار نگرفته است، زیرا این زمینها یا فاقد سند هستند، یا کاربری آموزشی دارند، یا در طرح جامع شهری نیستند یا مساحت آن زمینها قابلیت انبوهسازی ندارد. البته در هر جایی که وزارت آموزشوپرورش زمین نداشته باشد، این وظیفه وزارت راه و شهرسازی است که زمین را تامین کند.»
سازنده: ستاد اجرایی فرمان امام
کریمیفر درباره آخرین اقدامات انجامشده برای مسکن فرهنگیان اظهار داشت: تا امروز ۴۳ هزار و ۷۵۵ واحد در ۲۵۱ شهر برای فرهنگیان واجد شرایط جذب واحد صورت گرفته است. از این ۴۳ هزار و ۷۵۵ واحد تا به امروز تعداد ۲۵ هزار واحد در شهرهای مختلف تعیین تکلیف شدهاند. ستاد اجرایی فرمان امام که شرکت سازنده است در حال ساخت این واحدها بوده و تاکنون ۱۰ تا ۳۵ درصد واحدها پیشرفت فیزیکی داشتهاند. فرهنگیان ۴۰ میلیون تومان به عنوان آورده اولیه برای دریافت مسکن واریز کردهاند که البته این ۴۰ میلیون تومان را ما در قالب وام ثانویه حمایتی به آنها دادهایم. مابقی مبلغ مسکن نیز طی سه یا چهار قسط پرداخت خواهد شد. امیدواریم تا سال ۱۴۰۰ تعدادی از این واحدها را به فرهنگیان ارایه دهیم.» مدیر کل رفاه و پشتیبانی وزارت آموزشوپرورش گفت: «در عین حال تعدادی از فرهنگیان که واجد شرایط هستند، پروژهشان مشخص شده و در حال واریز وجه و تکمیل موجودی هستند، این افراد زمانی به پروژه متصل میشوند که حداقل ۴۰ میلیون تومان به حساب خودشان در بانک مسکن واریز کنند. ما فرهنگیانی داریم که مبلغ ۵ تا ۳۹ میلیون تومان به حساب واریز کردهاند. اینها تا اولین آورده را به ۴۰ میلیون تومان نرسانند به پروژه متصل نخواهند شد. اکنون کارگروه مسکن در حوزه رفاه و پشتیبانی وزارت آموزشوپرورش به تکتک این افراد اطلاعرسانی کرده و با ارسال پیامک به همه آنها اعلام کرده که حداقل آورده و واریز وجه باید ۴۰ میلیون تومان باشد تا شرکت سازنده این افراد را تعیین تکلیف کند.» کریمیفر در پاسخ به این سوال که پس از گذشت چهار ماه از سال ۱۴۰۰ هنوز مسکن به فرهنگیان تحویل داده نشده و زمان قطعی تحویل مسکن چه تاریخی خواهد بود، گفت: «ستاد اجرایی فرمان امام سازنده این پروژهها است از این رو طبق پیشبینی آنها و وزارت راه و شهرسازی تعدادی از پروژهها تا پایان سال ۱۴۰۰ تحویل فرهنگیان داده میشود، ممکن است تحویل پروژه در برج ۱۰، ۱۱ یا ۱۲ باشد. به هر حال پروژهها باید در ۱۸ ماه تحویل داده شوند.» او در مورد شیوه تضمین وام مسکن فرهنگیان توضیح داده است که ضامن فقط کسر از حقوق فرهنگیان آموزشوپرورش است، همچنین یک نفر دیگر نیز ضامن میشود که باید تضمین کسر از اقساط بدهد.
منبع: روزنامه اعتماد 26 تیر 1400 خورشیدی