مساله کنکور و پرسشهای بیپاسخ
محمد داوری
این روزها دوباره کنکور بر سر زبانها افتاده است و یکبار دیگر به موضوع کنکور از زوایای مختلف پرداخته میشود، «عدالت»، «گزینش»، «مافیا»، «تقلب»، «استرس»، «آینده»، «اشتغال»، «دانشگاه» و بسیاری از واژههایی از این دست در دفاع از برگزاری کنکور یا اصلاح و حذف آن مورد استفاده قرار میگیرد، اما در این موافقتها و مخالفتها هیچ کس به پرسشهای اصلی پیرامون کنکور پاسخ نمیدهد؛ پرسشهایی که پاسخ به آنها تکلیف کنکور را برای همیشه مشخص میکند. کلیدیترین پرسش این است که مگر سایر کشورها برای ورود به دانشگاهها از این سبک کنکور استفاده میکنند؟ که پاسخش روشن است خیر، این سبک منسوخ شده و مغایر با فلسفه ورود به دانشگاه است و نقضکننده استقلال نهاد دانشگاه و تاکید بر کمیترین و سادهترین شیوه گزینش و پذیرش دانشجو است. پرسش دیگر اینکه مگر چندین سال نیست که قول حذف کنکور داده شده است و کارهای کارشناسی آن هم انجام شده و قرار بود سالها قبل بهطور کلی کنکور حذف بشود؟! خوب دلیل حذف نشدن کنکور چیست؟ این هم یکی دیگر از پرسشهای بدون پاسخ است، چراکه پاسخ قانعکننده و کارشناسانهای برای آن وجود ندارد، چراکه همان دلایلی که برای حذف کنکور از چندین سال وجود داشت الان با قوت بیشتر وجود دارد و حذف کنکور را موجهتر از همیشه کرده است به ویژه اینکه سال به سال از تعداد صندلیهای نیازمند رقابت کاسته میشود. پرسش دیگری که بسیار تکرار شده، این است که در دوگانه تجارت آموزشی و رسالت آموزشی سود تجارت آموزشی به جیب چه کسانی میرود که همچنان رسالت آموزشی قربانی و نادیده گرفته میشود؟ بیتردید به جیب همان کسانی میرود که سالهاست به نام مافیای کنکور شناخته میشوند، اما این مافیا که پنهان هم نیست متاسفانه مدافعان پنهان دارد که اجازه نمیدهد غول کنکور شاخشش شکسته شود.
پرسش دیگر اینکه چرا رسانهها به ویژه رسانه ملی خانوادهها را آگاه نمیکنند تا در دام شعبدهبازیهای تستزنی و دوپینگهای کنکوری و دلالان تجارت آموزشی نیفتند؟ مگر خود نیز از آن نفع میبرند؟!
و پرسش دیگر از مسوولان آموزش و پرورش است که چرا نظام سنجش کارآمد و قابل اتکایی را ارایه نمیدهند تا عملکرد تحصیلی موثرترین شاخص برای پذیرش در دانشگاهها در کنار مصاحبههای علمی و استاندارد خود دانشگاهها باشد؟! مگر نظامهای آموزشی دنیا سالها از سیستم سنجش کارآمد بهره نمیبرند؟!
پرسشهای فوق و دهها پرسش مشابه اگر توسط مسوولان مربوطه صادقانه پاسخ داده شود بیتردید تکلیف کنکور برای همیشه مشخص خواهد شد و دانشآموزان و خانوادهها متوجه خواهند شد که مسیر شغلی و تحصیلی در گروی تلاش مستمر در طول دوران تحصیل و هدایت تحصیلی و شغلی در سایه تعامل خانواده و مدرسه برای داشتن مدرسه خوب و کارآمد است و اگر این مهم تحقق یابد مدرسه بهترین پل بدون واسطه به دانشگاه خواهد بود که بسیاری از هزینههای مادی و معنوی و روانی و اجتماعی ناشی از کنکور و مافیای کنکوری و تجارت آموزشی و دلالان کنکور از بین خواهد رفت. به نظر میرسد برخورداری از نظام آموزشی کارآمد باید تبدیل به یک مطالبه عمومی شود تا به تبع آن کنکور و هر پدیده دیگری که از قبل ناکارآمدی نظام آموزشی خود را موجه جلوه میکند از بین برود.منبع: صفحه اول روزنامه اعتماد 15 تیر 1400