1

گفتگو یا امتناع گفتگو

عباس كاظمي

قائم مقام سازمان معلمان ایران

اخیرا در رسانه ها به نقل از افراد متعددی ، سخن از تماس هایی از دفتر جناب آقای رئیسی برای دریافت نقطه نظرات در مورد مشکلات کشور و راه های برون رفت می شود . در رسانه ها شاهد برخوردهای متفاوتی با این موضوع و هدف و نیت پشت پرده آن می شود ، برخی آن را با هر نیتی مفید می دادند و برخی با تردید های از آن یاد می کنند و برخی نیز مشروط از آن استقبال می کنند . نقل است که اولین اندیشمندی که برگفتگو برای یافتن حقیقت تاکید داشت سقراط بود ،وی گفتگو را برای قانع سازی و برای مخالفت ورزیدن نمی دانست ، گفتگو را ابزاری برای فهم صحیح وشالوده فهم وتفهم  و بخشی از شکل گرفتن دانایی می دانست . در جامعه شناسی هم «تحلیل گفتگو» شاخه ایی از جامعه شناسی است که به مطالعه بافت وساختار و رفتارها با نگاهی عمیق تر می پردازد .

گفته شده است که تماس ها برای دریافت نقطه نظرات در رابطه با مشکلات کشور و …. و راه های برون رفت می باشند . اگر مروری بر رسانه ها ی داخلی داشته باشیم به وضوح مشکلات عدیده جامعه را می بینیم ، در زیر به برخی از آنان مستند اشاره می شود:

فقر:

رحمت الله نوروزی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی می‌گوید شش دهک جامعه، یعنی بیش از۲۵ میلیون نفر، توان خرید گوشت را ندارند. این نماینده مجلس، کارگران، کارمندان و بازنشستگان را از جمله این گروه‌ها دانست. به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، مصرف گوشت قرمز در سال ۹۸ در میان طبقه متوسط جامعه به ‌نسبت سال ۹۵ بیش از ۳۰ درصد کاهش داشته است. … موسی شهبازی مدیر کل دفترمطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس در نشستی در این مرکز اظهار کرد: میزان فقر در کشور ما به حدود ۳۵ درصد رسیده است؛ یعنی ۳۵ درصد مردم زیر خط فقر قرار دارند. …(1)

حاشيه نشيني:

عضو هیات رئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس با یادآوری اینکه یازده میلیون جمعیت حاشیه نشین در کل کشور وجود دارد، ایجاد این معضل را ناشی از بی توجهی به وضعیت نامناسب روستاییان دانست وی با اشاره به سایر عوامل ایجادکننده حاشیه‌نشینی خاطرنشان کرد: بروز خشکسالی ناشی از عدم بارندگی در بسیاری از مناطق کشور و به دنبال آن از بین رفتن مشاغلی همچون کشاورزی و دامداری و نبود شغل مناسب، رفاه و آسایش و نبود امکانات بهداشتی از جمله عواملی است که باعث افزایش مهاجرت روستاییان به حاشیه شهرهای بزرگ می‌شود و این دردهایی است که در شرایط کنونی وجود دارند. (2)

مهاجرت:

طبق آخرين برآورد هاي سازمان ملل متحد ، تعداد مهاجران بين المللي درسال 2019 به 272 ميليون رسيده

مهاجرت از ایران نیز قابل توجه است. طبق آمارهای موجود، تا سال گذشته میلادی (سال ۲۰۱۸) ۱۳۰ هزار ایرانی در کشورهای مختلف جهان پناهنده شده‌اند. به گفته کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان ۴ درصد از کل پناهجویان جهان ایرانی هستند.(3) گفته مي شود،  ازمجموع ۱۰۰ هزار ایرانی در آلمان درسال گذشته حدود ۲۰۰۰ عنوان کتاب منتشر شده است درحالی که بین بین دومیلیون ترک مهاجرآلمان تنها ۱۰۰ جلد کتاب منتشر شده است.

فساد:

احمد توكلي : در تعرف فساد از نظر »سازمان همکاری اقتصادی و توسعه» آمده، اگر 15 تا 35 درصد اقدامات قضایی در کشوری با رشوه همراه شود فساد در آن کشور سیستمی است … همچنین علاوه بر سیستمی بودن، فساد شکل گرفته در کشور سیستماتیک و سازمان یافته هم هست. اشکال و گونه‌های فساد که اخیراً از آن مطلع می‌شویم نشان می‌دهد که فساد به‌صورت موردی رخ نمی‌دهد بلکه سازمان یافته و با برنامه‌ریزی قبلی است. گواه این مدعا را می‌توان در زمان مجازات خاطیان مشاهده کرد. زمانی که فرد متخلفی بازداشت می‌شود جمع کثیری برای آزادی او تلاش می‌کنند. یعنی وقتی فساد در یک سازمان اتفاق می‌افتد در سازمان دیگری افراد به حمایت از مفسد بر می‌خیزند.بنابراین با اتکا به تعاریف مطرح شده و در یک جمع‌بندی کلی می‌توان گفت فساد در ایران سیستمی، سیستماتیک و شبکه‌ای است. حال در چنین شرایطی این پرسش مطرح می‌شود که راه حل چیست؟(4)

افزايش فاصله طبقاتي:

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، براساس گزارش مرکز آمار، شاخص ضریب جینی در سال 97 به بدترین وضعیت خود در دهه 90 رسید. شاخص ضریب جینی در سال گذشته 409/0 اعلام شده است که بالاترین رقم نسبت به سال‌های قبل بوده است. هرچه ضریب جینی بالاتر رود به معنای ناعادلانه‌تر شدن توزیع درآمد در کشور است، یعنی سهم پولدارها از اقتصاد، بیشتر و سهم فقرا کمتر می‌شود. از ابتدای دولت یازدهم تاکنون هر سال ضریب جینی بالاتر رفته که بیانگر افزایش نابرابری درآمدی و شکاف طبقاتی میان اقشار مختلف جامعه است. سال 92 در ابتدای دولت یازدهم شاخص ضریب جینی 365/0 بود که پایین‌ترین رقم در دو دهه اخیر محسوب می‌شد؛ اما به گفته اقتصاددانان، سیاست‌های اقتصادی اخیر موجب افزایش ضریب جینی شده است. مرکز پژوهش‌های مجلس هم سال گذشته گزارشی منتشر کرد که در آن پیش‌بینی‌شده بود تا پایان سال 97 بین 23 تا 40 درصد جمعیت ایران زیر خط فقر مطلق بروند.(5)

از ديگر آسيب هاي اجتماعي مي توان به آمارهاي رو به افزايش طلاق و اعتياد به مواد مخدر وافزايش مصرف  الكل و خودكشي و… اشاره كرد كه در رسانه هاي داخلي انعكاس يافته اند و قابل دسترسي اند و تشريح تك تك آنان مثنوي هفتاد من كاغذ مي شود  ،  حال مشكلات جامعه اعم از فقر و تورم و بيكاري وخشكسالي و بيماريي كرونا وساير موارد ذكر شده تا حدود زيادي عيان و آشكارند ، و يقينا دسترسي مسئولان به آمارها و نهادهاي متولي  راحتر و سهل تر از هركسي است . پس تماس ها براي چه منظوري مي باشند؟ اگر به منظور دريافت راه حل هاست ، به انداز به اندازه كافي در رسانه ها به آنها اشاره شده ، و در كل عوامل موجده مشكلات ،ناشي از رويه ها  وسياست هاي داخلي و بين المللي تاكنوني بوده اند ، پس فقط ايجاد تغييرات اساسي در آنان ، مي تواند مشكلات كنوني  جامعه را تعديل نمايند . براي دريافت نظرات و نقد و راه حل هاي برون رفت لازم است ابتدا و در عمل حسن نيت عملا نشان داده شود، مثلا زندانيان سياسي آزاد شود ، امنيتي براي نقد و ارائه نظرات تضمين گردد و سامانه اي شفاف براي ارائه نظرات وراه حل ها ايجاد گردد ، برگزاري آزاد ميزگرد هاي تلويزيوني از كارشناسان و اساتيد دانشگاه و سياسيون ساماندهي شود .و… آن زمان مي توان به نتيجه مندي مفيد و سازنده اميدوار بود ودر غير آن صورت به قول آقاي مجاهدي غمزه بي مزه و كرشمه ايي ناشيانه بيش نيست .

1-تابناك ،سه شنبه 15 تير 1400.

2- سايت مركز پزوهش هاي مجلس ،9مرداد نود و هفت

3-همشهري آنلاين، 26 آذر نود و هشت

4-سايت الف ، 24 شهريور نود و هشت

5-خبرگزاري تسنيم،12شهريور نود و هشت

#اختصاصي سخن معلم