واکسیناسیون فرهنگیان فقط دو روز طول میکشد؟
رییسجمهور میگوید آمادگی تزریق 500 هزار دوز واکسن روزانه وجود دارد
زهرا چوپانکاره
دیگر ماهها است که وعدههای واکسن از حقیقت واکسیناسیون در کشورمان پیشی گرفتهاند. تا اردیبهشت قرار بر این بود که خرداد ماه واکسیناسیون 14 میلیون نفر به پایان برسد. حالا تیر ماه از نیمه گذشته و هنوز گروه سنی هدف واکسیناسیون به زیر 70 سال هم نرسیده. نیمه دوم خرداد و نیمه اول تیر با ازدحام صفهای دوز دومیها و تعویقهای مکرر دوز اولیهای زیر 70 سال گذشت تا این دو روز گذشته که باز نوبت به وعدههای تازه رسید. یکی از آن وعدهها روز گذشته از زبان رییسجمهور خارج شد: «این آمادگی وجود دارد که روزانه تا 500 هزار نفر از مردم واکسینه شوند و این میتواند نسبت به بیماری مصونیت بیشتری ایجاد کند.» فارغ از اینکه یک روز قبلتر وزیر بهداشت دولت روحانی گفته بود ظرفیت تزریق روزانه 400 هزار دوز وجود دارد (و نه 500 هزار)، روحانی همراه با این وعده این بار بحث واکسیناسیون معلمان را پیش کشید و گفت که باید هر چه زودتر فکری به حال بازگشایی مدارس کرد. وعدههای روحانی و دولتش اگر باز هم در حد وعدههای پیشین باقی بمانند، با احتباس بسته شدن مدارس از آخر بهمن 98، این مهر ماه را میشود به نوعی ورود به سومین سال دور از مدرسه دانست. نیمه دوم تیر است، روحانی وعده روزی 500 هزار واکسن میدهد و در عین حال تا کنون برای واکسیناسیون معلمان و کارمندان مدارس نه بخشنامهای در کار بوده و نه نامنویسی. طبق آماری که از فرهنگیانِ رسمی وجود دارد با حساب وعده رییسجمهوری واکسیناسیون آنها باید دو روزه انجام شود. اگر وعده وزیر را درنظر بگیریم شاید نصف روز دیگر هم لازم باشد.
«تلاش میکنیم تا با اولویت، بچههای پیشدبستانی، دبستانی و دبیرستانی به مدرسه بروند.» حسن روحانی روز گذشته در ستاد مبارزه با کرونا گفت که باید برای بازگشایی مدارس آماده شویم. به گفته او از روز گذشته روند واکسیناسیون افزایش داشته و همینجا بود که در مورد آمادگی برای تزریق روزانه 500 هزار دوز واکسن خبر داد. روحانی درخصوص وضعیت بازگشایی مدارس و روند استمرار آموزش در کشور در سال تحصیلی 1401-1400 گفت: «تقریبا از اسفند 98 مدارس و دانشگاهها تعطیل شده و ارتباط آموزشی از طریق فضای مجازی انجام میشود و طبیعی است که فضای مجازی نمیتواند جایگزین معلم شود، لذا باید خودمان را برای بازگشایی مدارس آماده کنیم. تعطیلی مدارس از لحاظ روحی و روانی بر دانشآموزان تاثیر میگذارد، لذا باید تلاش کنیم تا با اولویت، بچههای پیشدبستانی، دبستانی و دبیرستانی به مدرسه بروند.» بعد از این صحبتها بود که رییسجمهور حرف از واکسیناسیون معلمان را پیش کشید: «براساس تحقیقات انجامشده، مدارس عامل انتقال ویروس نیست، لذا لازم است با واکسیناسیون معلمان، رانندههای سرویس و مستخدمین مدارس و همچنین اساتید دانشگاه، شرایطی فراهم کنیم که آموزش به صورت حضوری برگزار شود و همه مقدمات لازم را از لحاظ بهداشتی فراهم سازیم تا در مهر ماه مدارس بازگشایی شود.» اما تا کنون خبری از اینکه قرار است نوبتدهی مشخصی در کار باشد به معلمان نرسیده.
همه از بازگشت به مدرسه استقبال میکنند
محمد داوری، از اعضای سازمان معلمان میگوید تاکنون هیچ خبری از تاریخ احتمالی یا نامنویسی برای واکسیناسیون معلمان به آنها نرسیده: «فقط وزیر گفت که تابستان واکسینه میکنیم که مهر کلاسها را حضوری برگزار کنیم. به غیر از این من هیچ خبری از اینکه معلمی واکسینه شده باشد، ندارم. غالبا هم هر اتفاقی بخواهد بیفتد به صورت بخشنامه اعلام میشود که تا کنون نه چیزی به مدیران مدارس اعلام شده و نه در سامانهها چیزی هست. هرچه میدانیم همان خبرهای رسانهای است که از قول وزیر در مورد واکسینه شدن معلمان تا اول مهر منتشر شده.» حالا که نیمه دوم تیر در حال گذر است و کمی بیشتر از دو ماه تا پایان تابستان مانده، آیا با احتساب تعداد معلمان و کارکنان مدارس اصولا چنین وعدهای شدنی است؟ داوری میگوید: «اگر اراده کنند بله. کل فرهنگیان از معلم تا نیروهای دفتری یک میلیون نفر هستند. یک میلیون نفر را واکسن زدن که کاری ندارد. فرهنگیان که بسیار استقبال میکنند اگر تا پایان تابستان واکسینه شده باشند و از مهر بتوانند حضوری سر کلاس بروند.»
یا شما به چنین وعدهای خوشبین هستید؟ «من خوشبین نیستم اما علاقهمند هستم که انجام شود تا مدارس زودتر باز شوند. مهر که بشود دیگر تقریبا میشود گفت سال سوم است که دچار آموزش غیرحضوری شدهایم و این بسیار آسیب میزند. به نظرم معلمها باید در اولویتهای بعد از پرسنل درمان میبودند.» در این مدت به نظرم سیستم ترکیب حضوری و غیرحضوری جواب داده و برای برخی درسها خوب بوده، برای برخی درسها تا 50 درصد کارایی داشته و برخی هم کمتر: «به نسبت نوع درس میزان حضوری و غیرحضوری بودن میتواند متفاوت باشد، اما مثلا اول تا سوم دبستان واقعا باید حضوری به مدرسه بیایند. نمیشود یک نسخه واحد برای آنها پیچید چون شرایط درسها، رشتهها، مقاطع و حتی جغرافیا نیازمند آن است که نسخههای متعدد و متفاوتی برای نوع تحصیل و تدریس وجود داشته باشد.»
13 تیر ماه وزیر آموزش و پرورش گفته بود: «حدود ۹۲۰ هزار نفر از معلمان و کادر آموزشی، طبق هماهنگی با وزارت بهداشت در مرداد ماه واکسینه میشوند، اکنون در این شرایط وزارت بهداشت در روز تا ۵۰۰ هزار دوز واکسن را تزریق کرده است و اگر بخواهد این موضوع را برای معلمان انجام دهد به سرعت تمام معلمان در مردادماه واکسینه میشوند.» آنگونه که محسن حاجیمیرزایی توضیح داده بود برای واکسیناسیون این گروه نیاز به ثبتنام و بخشنامه نخواهد بود و اطلاعات از طریق آموزش و پرورش دراختیار وزارت بهداشت قرار گرفته است: «کد ملی معلمان دراختیار وزارت بهداشت قرار گرفته است و ما پیشبینی کردیم با ایجاد محدودیت در واکسنها اولویتها مشخص شود تا معلمان دوره ابتدایی و دروس فنیوحرفهای برای تدریس در کارگاهها واکسینه شوند. سرویس مدارس هنوز شکل نگرفته است که باید در شهریور ماه درباره این افراد تصمیمگیری شود.»
از ابتدای شیوع کرونا در جهان، خانهنشین شدن دانشآموزان یکی از اساسیترین دغدغههای دولتها در کشورهای مختلف بوده است. اهمیت حضور دانشآموزان در مدرسه به خصوص برای جلوگیری از ترک تحصیل، انزوای اجتماعی، نظارت بر نحوه یادگیری آنها و مسائل کوچک و بزرگ دیگر سبب شد تا در کشورهای بسیاری در فواصل پایینتر آمدن آمار مبتلایان، مدارس به صورت حضوری برگزار شوند و با بالا رفتن موجها دوباره به صورت غیرحضوری پیگیری شوند. در عین حال تفاوتی که میان ایران با این دسته از کشورها وجود دارد سرعت واکسیناسیون است. ایران پنجمین موج کرونا را در حالی از سر میگذراند که روند واکسیناسیون در اغلب کشورهای غربی مرزهای 60درصد از جمعیت را درنوردیده و کشورهای منطقه هم در همان مسیر قرار گرفتهاند. در ایران کل تعداد دوزهای تزریقشده (اعم از دوز اول و دوم) هنوز به 7 میلیون هم نرسیده است.
منبع: روزنامه اعتماد 20 تیر 1400 خورشیدی