1

برای پیگیری مطالبات مان از صندوق ذخیره نه خسته می شویم و نه ناامید

محمدتقی سبزواری عضو منتخب صندوق ذخیره فرهنگیان از استان فارس و نماینده سازمان معلمان ایران در صندوق ذخیره فرهنگیان در گفت و گو با سخن معلم تاکید کرد:

برای پیگیری مطالبات مان از صندوق ذخیره نه خسته می شویم و نه ناامید

فرهنگیان حدود 20 سال است که مطالبات خود را با صدای بلند فریاد می زنند. از سال 80 با حضور اعتراضی و صنفی در مقاطع مختلف خود خواستار توجه به الزامات حرفه معلمی شدند. برای این منظور تشکل های جدیدی شکل گرفت و انسجام بخش تحرکات صنفی و سیاسی معلمان شد. در سال 85 که در سلسله تجمعات مقابل مجلس خواستار تصویب لایحه مدیریت خدمات کشوری یا همان نظام هماهنگ پرداخت حقوق شدند تا یکی از مطالبات آنها مبنی بر تحقق عدالت در پرداخت ها جامعه عمل بپوشد و تا سال های اخیر همواره معلمان از پا ننشسته و مطالبه گرانه در عرصه حضور دارند. 

از آن سال ها ببعد مطالبه گران چه در قالب تجمع میدانی و یا تحصن مدرسه ای و یا کنش رسانه ای تلاش داشتند تا هم چنان مطالبه گر نظام آموزشی کارآمد و در ذیل آن مقام و منزلت و مهارت و معیشت معلم باشند.

در سال های اخیر به موازات مطالبات دیرینه ، رتبه بندی، تشکیل سازمان نظام معلمی، برخوداری از تشکل های صنفی و مواردی از این قبیل نیز بر لیست مطالبات افزوده شد اما یکی از پررنگ ترین مطالبات که بسیار هم خبری و رسانه ای شد، موضوع صندوق ذخیره فرهنگیان است.
بدنبال بحث ها و اظهاراتی مبنی بر عملکرد صندوق ذخیره فرهنگیان و مطالبات اعضای صندوق از مدیران این موسسه در چند سال گذشته با محمدتقی سبزواری عضو منتخب صندوق ذخیره فرهنگیان از استان فارس و نماینده سازمان معلمان ایران برای پی گیری مطالبات صنفی در این حوزه، به گفت وگو نشستیم.

با سپاس از حضور شما در این گفت و گو همه می دانیم که نقد عامل پیشرفت و موفقیت است. نقد سازنده و غیر سازنده هم نداریم. هر نقدی که به بیان مشکل می پردازد قابل احترام است و باید به آن توجه کرد. به نظر شما آیا انتقادهای اعضا صندوق شنیده شده است؟

تحولات حاصل شده در صندوق ذخیره فرهنگیان، ماحصل انتقاداتی است که طی دو دهه گذشته توسط فعالان صنفی، نویسندگان و منتقدین و بعضی از مدیران آموزش و پرورش صورت گرفته است، می باشد. انتقاداتی که طی دو دهه صورت گرفت باعث حساسیت مجلس شورای اسلامی و تشکیل کمیته تحقیق و تفحص گردید. این حساسیت باعث انتخاب مدیر عاملی جدید در دوران دکتر دانش آشتیانی شد. ورود جامعه بالاخص فرهنگیان به موضوع صندوق، باعث حساسیت وزرای بعد از دکتر دانش شد.

به نظر شما چقدر انتقادهای صورت گرفته به صندوق دقیق و عمیق است؟

برای من که هم بعنوان یک نیروی تشکیلاتی حزبی و هم با یک تیم مستقل مطالبه گران و هم بعنوان منتخب صندوق ذخیره فرهنگیان، مسائل را از نزدیک رصد می کنم و حتی تلاش زیادی برای بیان خواسته های اعضا و درخواست تسریع برای اجرای مطالبات داشته ام، بسیاری از مطالب منتشره، کاملا سطحی و روبنایی می باشد.

آیا انتقادها باید متوجه مدیران باشد یا سیاست ها و ساختارهای حاکم بر صندوق؟

ببینید مهندس نیکدل از نظر ما و اساسنامه فقط یک مدیرعاملی است که باید عملکرد مدیریتی وی مورد نقد قرار بگیرد. باید میزان سود دهی و تلاش برای ورود به بورس و باند بازی و ….. مورد تجزیه و تحلیل و سئوال قرار گیرد. قرار دادن هشتک در جلوی نام ایشان و مسئولیت اساسنامه را به گردن ایشان انداختن، یا نشانه بی اطلاعی از اساسنامه و یا نشانه غرض ورزی شخصی است.

یعنی چی؟منظورتان این است که شخصی کردن موضوعات مغایر با مطالبه گر موثر و هدفنمد است؟

بارها در گروه مطالبه گران صندوق ذخیره در مورد ادعا ها بحث شده و بنده از مسئولان صندوق خواستم که موضع گیری کنند ولی آنها علت بی پاسخی را ناشناس بودن، نویسنده یادداشت ها می دانند.

یک انتقاد و ادعایی جناب آقای سحرخیز در مورد دریافت سکه بعنوان پاداش به مدیران صندوق ارائه کردند اینگونه موارد را چقدر در این راستا مفید و موثر می دانید؟

ادعای جناب آقای سحرخیز را نمی شد به سادگی پشت گوش انداخت. ایشان فردی موجه و از مدیران ارشد آموزش و پرورش بوده است در پاسخ به تعدادی از همکاران، عرض کردم که این کار، به حق یا ناحق در کشور ما مرسوم است ولی تعداد سکه ها خیلی مهم است پی گیری کردم و با توجه به لزوم استمرار جلسات هیئت امنا تا دولت بعدی به این نتیجه رسیدم که در هیئت امنا هنوز چنین امری محقق نشده است. در مورد مدیران صندوق اعم از مدیرعامل یا معاونین یا مدیران عامل شرکت های تابعه، چون نیاز به تصمیم هیئت مدیره صندوق دارد، تا بحال چنین تصمیمی گرفته نشده و با توجه به اینکه احتمال زیاد می دهیم، چنین تصمیمی گرفته می شود، مواظب خواهیم بود که این پاداش غیر متعارف نباشد.

یکی از مهم ترین خواسته های اعضای صندوق افزایش تعداد اعضای فرهنگی در ترکیب هیات امنا است و محاسبه ارزش افزوده است. در این زمینه باید چه اقدامی صورت گیرد؟

افزایش تعداد نماینده معلمان در هیئت امنا و تعیین ارزش مالکانه از دیر باز جزو خواسته های اعضای صندوق بوده است. بدون گنجاندن این موارد در اساسنامه، این خواسته ها شدنی نیست. پس تغییر اساسنامه باید صورت می پذیرفت.
پرسیده می شود که چرا در ماه های آخر عمر دولت اینکار صورت می پذیرد. جواب بسیار ساده است. بنظر من هیچ ارتباطی به این دولت و آن دولت ندارد.
صندوق برای اجرای اساسنامه می بایست توانایی انجام این کار ( ارزش مالکانه و افزایش نماینده معلمان، مهمترین بخش آن است ) را داشته باشد. مسیر انجام تعیین ارزش مالکانه، پروژه پیچیده ای است که سال گذشته معاونین صندوق با وجود ورود به این‌ پروژه، قول اجرا و اتمام آن را نمی دادند.

چرا تا کنون این تغییر انجام نشده بود؟

اگر این اساسنامه یک سال پیش نوشته و تصویب می شد، هر کس می توانست مدعی اجرای آن باشد و صندوق قطعا در محاکم، محکوم می شد. احتمالا یکی از دلایل تغییر اساسنامه و حذف ماده تعیین ارزش مالکانه در سال ۱۳۹۷، ناتوانی صندوق در اجرای این تعهد بوده است و اگر در ۲۰ سال گذشته، هر کس از صندوق شکایت می کرد، حاکم این ادعا بر اساس اساسنامه می بود.

چگونه می شود به نتیجه بخش بودن مطالبه گری از صندوق اطمینان داشت؟

از میان گروه های تلگرامی، تعدادی از همکاران از شهرهای مختلف با یکدیگر آشنا شده و طی اين مدت با مسئولان صندوق در ارتباط بودند و برای جلوگيري از انحرافات از سوی جماعتی خاص تلاش های زیادی داشتند. ما تلاش خواهیم کرد با تشکیل یک سمن (NGO ) بتوانیم روند نظارتی و تعاملی خود را ادامه دهیم.

بدنه اعضای صندوق چگونه باید به این پیگیری ها اعتماد کنند و امیدوار باشند؟

مطالبه گران صندوق ذخیره فرهنگیان هیچ عقد اخوتی با مدیران صندوق، هیئت امنا حال و آينده و نمایندگان مجلس ندارند و ان شالله در آینده موفق تر عمل خواهند کرد و در این مسیر نه خسته می شویم و نه ناامید و همکاران ما مطمئن باشند که می توانیم به نتایج مطلوبی برسیم.

سپاس از وقتی که در اختیار سخن معلم گذاشتید.