دولت فراجناحی واقعیت یا شعار
روح الله کلانتری
عضو شورای مرکزی سازمان معلمان ایران
مدیر مسئول هفته نامه آفتاب گلستان
آقای رئیسیدر روزهای اولیه انتخاب خود اعلام کرده بود که من یک دولت فراجناحی انتخاب کرده و از همه ظرفیت ها و نیروهای توانمند کشور استفاده خواهم کرد و برای همین منظور سامانه ای را هم طراحی کرده و از همه دعوت کرده بود تا نظرات و پیشنهادات خود را برای معرفی افراد توانمند جهت مسئولیت های مختلف دولت اعلام نمایند.
او همچنین از طریق دفتر خود با برخی از فعالان سیاسی اصلاح طلب تماس گرفته و نظرات آنها را جویا شد. اصولا فراجناحی و فراجناحی عمل کردن بیش از آنکه یک واقعیت جدی سیاسی باشد ، بیشتر یک زشت سیاسی و بلوف سیاسی است.زیرا در عالم سیاست چیزی به عنوان فراجناحی نه وجود دارد و نه می تواند وجود داشته باشد.
نگاهی به لیست کابینه پیشنهادی دولت رئیسی به مجلس شورای اسلامی نشان می دهد که که سخن جناب رئیسی یک شعار و ژشت سیاسی بود.معنای فراجناحی آن است که یک حزب، جریان و گروه مشخصی که در جریان انتخابات به قدرت می رسد اعضای کابینه را از میان نیروهای خودشان انتخاب نمی کنند و به هر دلیلی این چینش کابینه را از میان گروه های مختلف موجود در کشور انتخاب می کنند.این ساده ترین تعریف فراجناحی بودن در عالم سیاست است.
سوال اصلی و اساسی این است که آیا دولت جناب رئیسی از این شیوه پیروی کرده است.پاسخ آن منفی است، زیرا همه اعضای کابینه پیشنهادی او یا در دولت احمدی نژاد مسئولیت داشتند و یا در قوه قضائیه بوده و یا در آستان قدس رضوی با او همکار بوده و یا به او مشورت می دادند و همه آنها از دوستان، همفکران و همراهان ایشان هستند. حتی یک نفر از آنها به جناح اصلاح طلب و حتی اعتدالیون مرحوم هاشمی رفسنجانی و جناب روحانی و یا نهضت آزادی و ملی مذهبی ها وابستگی فکری ندارند.
بنابر این نمیتوان دولت جناب رئیسی را یک دولت فراجناحی دانست. البته ایشان حق دارد که بر اساس تفکر خود دولتی هماهنگ را ایجاد نماید. قاعده کلی این است که هر حزب و جریان سیاسی که در انتخابات قانونی یا غیر قانونی پیروز می شود و نصف بعلاوه یک آراء را بدست می آورد، دولت را تشکیل داده و همه افراد و اعضای هم جناح خود را وارد کابینه و ارکان دولت می کند. این شیوه در همه کشورهای سیاسی دنیا اعم از سوسیالیست ها، رادیکال ها، محافظه کاران، دموکرات مسیحی و هر جناح دیگری اتفاق می افتد، مگر آنکه نصف بعلاوه یک را کسب نکند و بعد مجبور شود که از جناح های دیگر استفاده کند. جناب رئیسی هم زمانی می تواند ادعا دولت فراجناحی کند که حداقل چند نفر مانند دکتر جهانگیری، دکتر پزشکیان،مهرعلیزاده و… را در کابینه خود قرار می داد. در این صورت ادعای فراجناحی بودن ایشان میتوانست درست باشد، اما ترکیب فعلی کابینه او خلاف آنرا ثابت می کند.
#اختصاصی سخن معلم