سرنوشت 2 جوان حزباللهی و 2 وزارتخانه حساس
صلاحیت وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش بررسی شد و بحث رای اعتماد به وزیر ارتباطات امروز ادامه مییابد
جلسات علنی مجلس تا پایان نوبت شیفت نخست و حتی ساعتی پس از آغاز شیفت دوم در بعدازظهر شنبه، به بحث و بررسی کلیات کابینه و سخنرانی رییسجمهوری اختصاص داشت اما این همه آنچه دیروز در ساختمان هرمیشکل میدان بهارستان پایتخت در ارتباط با روند بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی ابراهیم رییسی گذشت، نبود؛ چراکه در ادامه جلسه شیفت بعدازظهر مجلس، نوبت به نخستین گزینه پیشنهادی به ترتیب حروف الفبای نام وزارتخانه رسید تا از قضاوت نهایی مجلس نسبت به کارنامه و برنامهای که طی حدود یک هفته اخیر دربارهشان با نمایندگان صحبت کرده، آگاه شود. صلاحیت حسین باغگلی، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش دیروز در شرایطی به عنوان اولین وزیر پیشنهادی در نشست علنی مجلس بررسی شد که عدم حضور در بدنه آموزش و پرورش و نداشتن تجربه کافی از عمده دلایل مخالفان و تحولگرایی، جوانی و انگیزه از دلایل موافقان رای اعتماد به او بود. جالب آنکه در ادامه روند بررسی صلاحیت این وزیر پیشنهادی مطابق آییننامه نوبت به قرائت گزارش کمیسیون تخصصی مربوطه یعنی کمیسیون آموزش و تحقیقات رسید، رضا حاجیپور سخنگوی این کمیسیون پس از قرائت گزارش، از مخالفت این کمیسیون با گزینه پیشنهادی پرده برداشت. در این گزارش از نقاط ضعف برنامه او به مواردی همچون عدم سنجشپذیری و قابل رصد نبودن برنامههای اجرایی ارایه شده، عدم توجه به تامین نیروی انسانی، عدم آشنایی با نظام بودجهریزی آموزش و پرورش، عدم ارایه برنامه خاص برای مدیریت و هدایت استفاده از بستر فضای مجازی اشاره شده بود. حاجیپور گفت: «با توجه به اهمیت وزارت آموزش و پرورش و مسائل و چالشهای اساسی که بعضا نیاز به اقدام فوری دارند، در برنامه آقای باغگلی، پیشنهادهای مناسبی برای حل این چالشهای اساسی دیده نشد. هر چند تحصیلات دانشگاهی ایشان با وزارت آموزش و پرورش مرتبط است و شناخت فلسفه تعلیم و تربیت از اندوختههای لازم برای معلمی است اما ایشان تجربه و شناخت کافی از وزارت آموزش و پرورش نداشته و توان اجرایی لازم را ندارند.»
این درحالی بود که جلال رشیدی کوچی، نماینده مردم مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش را ازجمله رویشهای انقلاب توصیف کرد اما گفت که او باید بیشتر تجربه بیاموزد و اکنون مناسب جایگاه وزارت نیست. این نماینده اصولگرای مجلس گفت: «برنامههای ایشان منطبق بر واقعیتهای آموزش و پرورش نیست و این عدم انطباق به آموزش و پرورش و دولت آقای رییسی لطمه میزند.» صدیف بدری نماینده اردبیل هم ضمن مخالفت، گفت که باغگلی خوشفکر و دانشمند است اما سابقه مدیریت خُرد هم ندارد. همچنین سیدکاظم دلخوش، نماینده صومعهسرا تاکید کرد که برنامههای باغگلی با اسناد بالادستی مطابقت ندارد. این درحالی بود که جعفر قادری، نماینده شیراز در مجلس یازدهم نیز گفت: «باغگلی حتی نتوانسته طی چند سال گذشته پایه سنواتی خود را بگیرد.» این نماینده اصولگرای مجلس تاکید کرد: «وزارت آموزش و پرورش در عین اینکه یک وزارتخانه اقتصادی نیست ولی در عین حال گردش مالی بسیار بالایی به نسبت سایر وزارتخانهها دارد.» دیگر مخالف وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش بیژن نوباوهوطن نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی بود که با تاکید بر اینکه برنامههای آموزش و پرورش تحولمحور نبوده و به نتیجه نرسیده، گفت: «برخی به دنبال ادارهپنداری آموزش و پرورش هستند نه تحولگرایی.»
همزمان البته به جز علیاصغر عنابستانی، نماینده سبزوار که با تاکید بر اینکه باید از پیله بسته مدیریتی خارج شویم، در نطقی پرشور به دفاع از باغگلی پرداخت. جعفر راستی، نماینده شبستر و عبدالجلال ایری نماینده بندر ترکمن ازجمله نمایندگانی بودند که در موافقت با وزارت باغگلی اظهارنظر کردند. گزینه پیشنهادی ابراهیم رییسی برای تصدی وزارتخانه عریض و طویل آموزش و پرورش که به نظر میرسد نسبت به دیگر گزینههای پیشنهادی از شانس کمتری برای وزارت برخوردار است اما تاکید دارد که کار اصلیاش، اجرای سند تحول آموزش و پرورش است.
در ادامه نشست علنی نوبت بعدازظهر دیروز همچنین نوبت به بررسی صلاحیت گزینه پیشنهادی برای تصدی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز رسید. هرچند این فرصت آنقدر نبود که تمامی موافقان و مخالفان و البته خود او سخنان خود را مطرح کنند اما پس از آنکه گزارش کمیسیونهای فرهنگی و صنایع و معادن به عنوان دو کمیسیون تخصصی مرتبط با این وزارتخانه و در موافقت با وزارت عیسی زارعپور قرائت شد، علیاصغر عنابستانی نماینده سبزوار و حسین حاتمی، نماینده کلیبر در مجلس در مخالفت با وزارت او و همچنین مالک شریعتی، نماینده تهران و مصطفی طاهری نماینده زنجان در مجلس در موافقت با وزارت زارعپور نطق کردند و درحالی که شریعتی او را «نماد دولت جوان حزباللهی» توصیف کرد، طاهری بر «ایران هوشمند» و «حکمرانی داده» به عنوان دو نمونه از برنامههای زارعپور انگشت گذاشت، عنابستانی به دلیل آنکه دقیقا نگفته چه زمانی شبکه ملی اینترنت راه خواهد افتاد، توصیه کرد که این مهم را توضیح دهد و حاتمی نیز با انتقادی تلویحی از این گفت که گزینه پیشنهادی وزارت ارتباطات، خود در شبکههای اجتماعی نیز حضور ندارد.
هرچه بود ادامه بررسی صلاحیت وزیر ارتباطات و دیگر وزیران پیشنهادی به جلسات صبح و بعدازظهر امروز موکول شده و در حالی که این روند فعلا در روزهای آتی نیز ادامه خواهد داشت، به نظر میرسد سرنوشتی متفاوت در انتظار این دو وزیر پیشنهادی باشد و هرچه مسیر برای وزیر جوان و حزباللهی ارتباطات سهل به نظر میرسد، ظاهرا باغگلی، دیگر گزینه جوان و حزباللهی موردنظر رییسی که برای وزارت آموزش و پرورش معرفی شده، با مشکلاتی روبهرو است.