کشور را با شعار و فریب افکار عمومی نمی توان اداره کرد
دولت رئیسی و رسالت اصلاح طلبان
روح الله کلانتری
عضو شورای مرکزی و مسئول سازمان معلمان گلستان
کابینه رئیسی با همه اما و اگرها تشکیل گردید و قرار است که رسماً کار خود را شروع کند. بر اساس قانون رئیس جمهور حق دارد اعضا ی کابینه خود را مطابق با اهداف و برنامه های اعلام شده انتخاب کند آنچه ملاک عمل باید باشد اینکه این برنامه های رییس جمهوری حرکت در مسیر منافع مردم باشد.او باید افرادی را به مجلس معرفی می کرد که سابقه اجرایی و تخصص کافی را برای وزارتخانه مربوطه داشته باشند.البته ایشان در زمان تبلیغات انتخاباتی ادعا داشت که دولت فراجناحی تشکیل خواهد داد و سامانه ای را هم به این منظور طراحی کرده و از فعالان سیاسی نظر خواهی کرده بود، اما همانطور که در یک یادداشت دیگری عنوان کردم شعار دولت فراجناحی فقط یک ژست سیاسی است و عملا در جامعه ما و به خصوص توسط ایشان تحقق پیدا نمی کند. نگاهی به انتخاب اعضای کابینه ایشان نشان می دهد که همه اعضای کابینه از یک جناح اصولگرای تندرو و رادیکال انتخاب شده و در دفاعیات خود نشان دادند که چه جایگاهی دارند.
به گفته برخی از کارشناسان علوم انسانی انتخاب مدیران و استفاده افراد در پست های مهم کشوری نیازمند تخصص و دانش کافی آن فرد است. با همه این اوصاف مجلس شورای اسلامی که با دولت دریک جناح سیاسی هستند به همه اعضای کابینه به جز وزیر آموزش و پرورش ر ای دادند و دولت رئیسی با کابینه ای انقلابی و ولائی به قول خودشان آماده خدمتگزاری به مردم هستند. در این مقاله رسالت های مهم دولت و وظیفه اصلاح طلبان در مورد عملکرد دولت را یادآور می شوم.
۱_تمرکز بر حل مشکل کرونا و معیشت مردم:امروز در عرصه داخلی مهمترین توجه دولت باید به مباحث اقتصادی باشد.برنامه ریزی کوتاه مدت برای نجات وضعیت اقشار آسیب پذیر جامعه با نظارت و کنترل شدید قیمت ها و تمرکز بر حوزه بهداشت و درمان و حل ویروس منحوس کرونا و برنامه ریزی برای واردات واکسن و جلوگیری از افزایش مرگ و میرهای فراوان، تدوین راه کارهای لازم برای بهبود فضای کسب و کار با استفاده از ظرفیت های داخلی و استفاده از نظرات کارشناسان و نخبگان اقتصادی کشور برای بازگشت آرامش و امنیت به بازار سرمایه و فراهم کردن بستر مناسب جهت سرمایه گذاری داخلی و خارجی و تلاش برای جذب سرمایه گذار از مهمترین کارهای دولت برای حل مشکلات اقتصادی مردم است.
۲_هماهنگی با سایر قوا و ارکان حاکمیت: دولت رئیسی این توفیق را دارد که با سایر قوا و ارکان مهم حاکمیت هماهنگ است و بهانه ای برای کارشکنی در دولتش ندارد. باید ازاین فرصت مهم استفاده کرده و با تعامل با همه ارکان تصمیم گیری و تصمیم ساز کشور و به خصوص باشخص رهبری در جهت حل مشکلات و چالش های مهم کشور اقدام نماید.
۳_تاکیدبر نظارت و شفافیت:یکی از مشکلات بزرگی که به افکار عمومی بشدت ضربه زده و جامعه را نسبت به دولت و حاکمیت بی اعتماد کرده فساد گسترده در دستگاه های اداری و تلاش مافیای قدرت و ثروت برای سوء استفاده از بیت المال است. دولت رئیسی که یکی از شعارهای انتخاباتی خود را مبارزه با فساد اعلام کرده بود باید با شجاعت، قاطعیت و سرعت دست های پشت پرده مافیای قدرت و ثروت را به جامعه معرفی کرده و با آنها برخورد و به قوه قضائیه معرفی کند.
۴_ توجه به منافع و حقوق مردم:دولت رئیسی باید همانطور که درشعارهای انتخاباتی خود تاکید کرده بود در جهت حل مشکلات مردم گام های عملی بردارد.او دولتی انقلابی و جهادی را تشکیل داده و لازم است هرچه سریعتر برنامه های تحولگرای خود را در جهت دفاع از حقوق و منافع مردم اجرایی کند.دفاع از آزادی بیان و قلم،توجه به مطالبات اقشار مختلف مردم به خصوص زنان ،جوانان، فرهنگیان، کارگران ،دانشحویان و بازنشستگان، دسترسی آسان به اطلاعات، تلاش برای آزادی زندانیان سیاسی و زیست محیطی اعتماد ازدسترفته مردم را باز سازی کرده و مردم رابه نظام و کشور امیدوار کند.
۵_تقویت ارتباط با همسایگان: یکی از اولویت های که همواره و به خصوص در زمان تحریم ها باید به آن توجه داشت ارتباط منطقی و اصولی و بر اساس حفظ منافع و اقتدار ملی با همسایگان است.حضور فعال و اثرگذار در روابط با کشورهای همسایه نیازمند دیپلماسی فعال و پویا است. وزارت امور خارجه و شخص وزیر امور خارجه باید این تعامل و همکاری با کشورهای همسایه را در راس برنامه های خود قرار دهد.نباید فقط با چند کشور همسایه رابطه داشت. ضرورت دارد با همه کشورهای همسایه ارتباط موثر و مفید داشته باشیم.
۶_ تنش زدائی با کشورهای منطقه و اروپائی:دولت رئیسی باید با تمام کشورهای منطقه رابطه بهتری داشته باشد. برخی از کشورهای منطقه تحت تاثیر برنامه های آمریکا ، رژیم صهیونیستی و البته برخوردهای غیر منطقی برخی از تندروهای داخلی ارتباط خود را با ما قطع کردهاند و این امر علاوه بر مشکلات امنیتی و اقتصادی برای کشورمان به افزایش تخاصمات در سرتاسر منطقه گسترش یافته و دولت موظف است با تعامل و سیاست همراه با عقلانیت و تدبیر در جهت حل مشکلات فی ما بین اقدامات عاجلی انجام دهد.ما باید علاوه بر چین و روسیه با سایر کشورهای همسو ارتباط بیشتری داشته و با کشورهای شرق آسیا و حتی اروپا ارتباط موثری را برقرار کنیم .
۸_. بازگشت به برجام و تلاش برای رفع تحریم های بین المللی:بدون شک برجام یکی از مهمترین دستاوردهای بین المللی در یکصد سال اخیر است که دوست و دشمن به جز تندروهای خارجی و افراطیون داخلی نسبت به آن اذعان دارند.دولت باید با تلاش مستمر و پیگیر برای بازگشت به برجام با حفظ اصول و منافع ملی خود و رفع تحریم ها زمینه سرمایه گذاری و گسترش تولید و رفع محرومیت از جامعه اقدام عاجلی را انجام دهند.دولت اگر اعتقادی هم به برجام ندارد میتواند آن را منحل کند، اما باید به گونه ای برنامه ریزی کند که تحریم ها برداشته شود، زیرا با وجود تحریم و نداشتن منابع و عدم فروش نفت نمی توان در کشور سرمایه گذاری کرد.امروز کشور به خاطر ویروس کرونا دچار کمبود دارو است و بدون رفع تحریم نمی توانید مشکلات داروئی رابر طرف کنید. یادتان باشد که کشور را با شعار و فریب افکار عمومی نمی توان اداره کرد.
اصلاحات و رسالت اصلاح طلبان
جریان اصلاحات همواره به دنبال اصلاح امور بوده و این وضعیت در در دولت اصولگرای رئیسی ادامه خواهد داشت. ما حق انتقاد وضعیت موجود را برای خود محفوظ می داریم .ما همواره دیدگاه های اصلاحی خود را با مردم و مسئولان در میان گذاشته و همواره چشمان تیزبین جامعه برای مراقبت از عملکرد مسئولان و دفاع از حقوق مردم خواهیم بود.
در آینده نزدیک سران اصلاحات سیاست ها و برنامه های خود را در قالب جبهه اصلاحات ارائه خواهند نمود. تمام دغدغه های مردم در زمینه های سیاسی ،اجتماعی،اقتصادی،فرهنکی و زیست محیطی را برای مسئولان بیان نموده و انتظار داریم که دولت در جهت تحقق آنها گام های عملی بردارد.ما این رسالت خود را نه در این دولت که در همه زمان ها و در دولت های مختلف بیان کردیم.
امروز یکی از دستاوردهای اصلاح طلبان این است که در زیر یک چتر مشترک و فراگیر تحت عنوان جبهه اصلاحات در جهت مطالبات مردم حرکت می کنند. بدون شک جبهه اصلاحات فقط برای زمان انتخابات نیست، بلکه سیاست ورزی ما در طول سالهای آینده هم ادامه خواهد داشت. در این جبهه چهره های تاثیرگذار ملی حضور دا رند و تلاش خواهند کرد تا بهترین تصمیم ها و برنامه ها را در چهار چوب قوانین موجود و با همفکری و هماهنگی برای رسیدن به توسعه پایدار و همه جانبه را اتخاذ کنند. ما این تصمیمات و برنامه ها را در اختیار مدیران کشور قرار خواهیم داد تا مورد توجه قرار دهند.
در شرایط فعلی که دولت رئیسی برای اداره کشور شروع به کار کرده و وعده های همچون ساخت یک میلیون مسکن و یک میلیون شغل را داده، باید بر عملکرد او نظارت کرد.اصولا اصلاحات ازضروری ترین و مسلم ترین تعالیم اسلامی است، که به صورت تکلیفی فردی و اجتماعی تبیین گشته است، و گستره و قلمرو آن همه امور را در برمی گیرد؛چون مسائل فردی و اصلاح میان افراد،یا اصلاح مسائل خانوادگی، و یا اصلاحات اجتماعی و مسائل گروهی و جمعی.این یک واقعیت است که جامعه همواره به سوئی می رود که مدیران و رهبران جامعه در آن مسیر حرکت می کنند. امروز جامعه ما نیاز به اصلاحات جدی دارد. تاریخ و فرهنگ سیاسی مردم ایران نشان داده است که جدائی مردم و حاکمان همواره به حوادث خشونت باری تبدیل شده است.اصلاحات دارای اهداف و مبانی مختلفی است که ویژگی مهم آن توسعه پایدار و متوازن در تمام عرصه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است.در جامعه استبداد زده ایران نقد و نقادی جایگاهی نداشته و اندیشه های فلسفی در میان جامعه ما مرده بود. در دانشگاه ها باب تحقیق و پژوهش درمقولات مختلف بسته بود.
امروز پس از ۴۳سال که از روند پیروزی انقلاب و روند اصلاحات در کشور ما می گذرد، وضعیت به کلی تفاوت کرده است. بحث پلورالیسم، منافع ملی،حقوق بشر، مشروعیت رای مردم، مردم سالاری، قانونگرایی و تسامح و تساهل و مدارا با عمق بیشتری در جریان است و ضرورت آن بیش از گذشته احساس می شود.در عرصه سیاست، سیاستمدار موفق کسی است که چند ملاحظه اساسی را رعایت کند. اصلاح طلب حقیقی نمیتواند برای رسیدن به اهداف خودش فردی رابه کشتن بدهند. ما در سیاست برای تک تک آدمها ارزش و اعتبار قابل هستیم. اصلاح طلب واقعی کسی است که مسئولیت ریختن خون کسی را نمی پذیرد، این یعنی دوری از خشونت و نقد خشونت. دومین شرط اصلاح طلبی اینکه ما تصویری از ایران نسازیم که جوابش انقلاب است. باید اصلاحات را آرام و مستمر پیگیری کرد. اصلاحات روش پیامبران و ادیان مختلف بود و همواره خود را مصلح و اصلاح طلب خوانده اند و همه توان خویش را برسراصلاحات گذاشتند. (ان اریدالاصلاح ماستطعت و ما توفیقی الا بالله) این کلام پیامبر است که در قرآن می فرماید من هدفی جز اصلاح شما ندارم و تا آنجا که در توانم هست تلاش خواهم کرد و توفیق من تنها با خداست.(سوره هود/۸۸)
رسالت ما اصلاح طلبان در شرایط فعلی همان رسالت پیامبران و رهبران الهی است. امر به معروف و نهی از منکر و تلاش برای اصلاح جامعه از طریق مراقبت و نقد عملکرد دولت و مبارزه با فساد است. پیش شرط توسعه و تلاش دولت رئیسی باید در جهت رفع فقر، فساد و تبعیض و فراهم کردن یک زندگی سالم و آبرومندانه برای آحاد جامعه خصوصا طبقات مستضعف جامعه باشد. هر ناهنجاری و آسیبی که در جامعه اتفاق می افتاد نتیجه اندیشه های نادرست زمامداران پدید می آید،
چنانچه هر کار خیری هم در جامعه اتفاق می افتاد نتیجه کاردانی و شایستگی مدیران آن جامعه است. البته این امر در رفتار مسئولان نیز باید بروز و ظهور داشته باشد. به عنوان مثال اگر جناب رئیسی شعار مبارزه با فساد و دولت خود را اصحاب ما می توانیم معرفی کرده باید در عمل این را نشان دهد و ما اصلاح طلبان باید مراقبت و نظارت کنیم که او به این وعدههایش عمل کند. یا اگر شعارحاکمیت قانون و قانون گرایی را مطرح می کند، باید مراقبت کنیم که این امر تحقق عینی پیدا کند. این شعار باید در عمل و اقدام وزراء، استانداران و فرمانداران او تجلی پیدا کرده، و درزندگی شخصی و عملکرد فردی آنها هم نمود داشته باشد. اگر در ادارات ما رابطه ها به جای ضابطه ها قرار گرفت، در اجرای قانون میان دوست و فامیل و بقیه تفاوت قائل شدیم ،شعار قانون گرائی هیچگاه تحقق عینی پیدا نخواهد کرد.
#اختصاصی سخن معلم