موثرترین گام اصلاحی لغو نظارت استصوابی است، اما فوریترین اقدام تغییر ترکیب جناحی شورای نگهبان است
نامه به رهبر در ضرورت تغییر ترکیب جناحی و عملکرد جانبدارانه شوراینگهبان
به نام خدا
حضور آیتالله خامنهای
رهبر محترم جمهوری اسلامی
با سلام
✅ مستحضرید که آقای صادق لاریجانی، عضو مستعفی فقهای شوراینگهبان، رئیس اسبق قوهقضائیه و رئیس کنونی مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره روشها و روندهای اشتباه رسیدگی به صلاحیت نامزدها در شورای نگهبان در بیانیهی انتقادی خود اعلام کرد:
✅ «از اولین حضور اینجانب در شورای نگهبان در سال ۱۳۸۰، قریب به ۲۰ سال میگذرد. در تمام این مدت از شورای نگهبان دفاع کردهام، حتی در سالهایی که در قوه قضاییه بودم اما هیچگاه تصمیمات شورا را تا این حد غیرقابل دفاع نیافتهام؛ چه در تأییدصلاحیتها و چه در عدماحراز صلاحیتها. سبب این نابسامانیها تا حد زیادی دخالتهای فزاینده دستگاههای امنیتی، از طریق گزارشهای خلاف واقع در تصمیمسازی برای شورای نگهبان است؛ بهویژه اگر عضو مسئولی که باید گزارشهای محققانه به شورا ارائه کند خود، عامدانه چیزی بر آن بیفزاید! چنانکه از وزارت اطلاعات با قاطعیت تمام مطلبی نقل میکنند، حال آنکه با پرسش از معاونت مربوطه در وزارت اطلاعات، به صراحت این مطلب تکذیب میشود.»
✅ حتما به خاطر دارید رئیس اسبق مجمع تشخیص مصلحت نظام، همان که دربارهی او فرمودید: «هیچکس برای من آقای هاشمی نمیشود» در سال ۹۲ به دخالت بخش امنیتی در روند رسیدگی به صلاحیت خود اعتراض کرده بود و هنگاهی که فریادرسی ندید، شکایت به خدا برد. سال گذشته آقای حیدر مصلحی وزیر اطلاعات وقت بر اظهارات آقای هاشمی مهر تایید زد.
✅ همچنین مستحضرید که سالهاست دلسوزان درباره پیامدهای مخرب نظارت استصوابی هشدار دادهاند و اینکه شورای نگهبان که ناظر بر رقابتهای انتخاباتی است، نباید فقط از اعضای یک جناح تشکیل شود زیرا وقتی داور مسابقه طرفدار یکی از تیمها شود، بازی مفهوم خود را از دست میدهد و بیمعنا میشود. همچنین بارها درباره ضرورت برگزاری رقابتی و سالم انتخابات هشدار دادند و اینکه انتخابات نباید توسط یک محفل خاص و عمدتاً امنیتی-نظامی مهندسی شود تا دایرهی حذف شایستگان و انتخاب مردم روزبهروز تنگتر نگردد.
✅ با کمال تاسف به انتقادهای دو رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام -عالیترین نهاد حل و فصل منازعات و اختلافات در کشور- و به اعتراضات منتقدان توجه نشد. باوجود این بازهم ترکیب شورای نگهبان جناحی ماند و روند رسیدگی به صلاحیت نامزدها اصلاح نشد.
✅ نتیجه خطاهای گفتهشده از جمله در دو انتخابات مجلس یازدهم و ریاستجمهوری سیزدهم دیده شد که مشارکت مردم در آنها به زیر ۵۰ درصد رسید و به تشکیل دولت و مجلس اقلیت منجر شد.
✅ با توجه به موارد مزبور انتظار میرود جنابعالی برای پاسخگویی عملی به انتقادهای بجا و جلب اعتماد اکثریت مردم، انجام اصلاحات فوری و اطمینانبخش در نهاد ناظر بر انتخابات را در دستور کار قرار دهید.
✅ موثرترین گام اصلاحی لغو نظارت استصوابی است، اما فوریترین اقدام تغییر ترکیب جناحی شورای نگهبان و انتصاب فقها از میان گرایشهای فکری و سیاسی مختلف است تا نظارت اعضا بر رفتار یکدیگر بیطرفی شورا را تضمین کند؛ انتخابات رقابتی و سالم برپاشود؛ شکایات نامزدها و شهروندان معترض به روند برگزاری و انتخابات و نتیجه آن شکل اعتراضات سال۸۸ را به خود نگیرد، نامزدها ارجاع شکایات خود را به شورای نگهبان نتیجهبخش ببینند و حکم آن شورا برای همگان فصلالخطاب خواهد شد.
✅ خارج کردن شورای نگهبان از وضعیت جناحی کنونی به عنوان نخستین اقدام، نشانگر عزم حاکمیت برای برگزاری انتخابات قانونی، رقابتی و سالم خواهد بود.
✅ با چنین اصلاحی بخشهای اطلاعاتی و امنیتی نمیتوانند برای پیشبرد اهداف کوتهنظرانه و غیرمردمی خود، شورای نگهبان را به تاریکخانهی امن خود تبدیل کنند. همچنین اعتماد مردم به نهاد ناظر بر انتخابات افزایش مییابد و بستر برگزاری انتخابات پرشور و حداکثری فراهم میشود.
با احترام
سیدمصطفی تاجزاده
۱۶ شهریور ۱۴۰۰