طالبان در مسیر مخالف حکومت فراگیر
گروه شبهنظامي حاكم بر افغانستان تمايلي به مشاركت دادن ديگران در حكومت نشان نميدهد
شهاب شهسواري|طالبان روز سهشنبه تعداد بيشتري از مقامهاي حكومت خود را معرفي كرد، درحاليكه جامعه جهاني اين گروه شبهنظامي را به تشكيل يك حكومت فراگير با مشاركت همه گروههاي قومي، مذهبي و زباني در كشور فرا ميخواند، به نظر ميرسد كه حاكمان كنوني كابل، تمايلي به اين كار ندارند و همچنان به گماشتن فرماندهان پيشين شبهنظامي بر مسندهاي مهم دولتي ادامه ميدهند. در برابر، براساس گزارشهاي بينالمللي برخلاف حكومت طالبان، آنچه هر روز در افغانستان فراگيرتر و همهشمولتر ميشود، فقر و گرسنگي ناشي از خشكسالي و قطع كمكهاي بينالمللي است. ذبيحالله مجاهد روز سهشنبه در نشستي خبري اعضاي باقيمانده دولت اين گروه شبهنظامي را معرفي كرد. در فهرست معرفيشده از طرف طالبان، از رياست كميته المپيك تا رييس اداره انرژي اتمي مشخص شدهاند. ذبيحالله مجاهد همچنين خبر داد كه مراسم تحليف كابينه طالبان لغو شده است و رهبران اين گروه تصميم گرفتهاند به جاي اتلاف وقت براي مراسم تحليف، وزرا و مديران زودتر مشغول به كارهاي روزمره شوند. او از انتصاب يك معاون وزير از قوم هزاره و يك وزير از شهروندان ولايت پنجشير به عنوان سرپرست وزارت بازرگاني خبر داد. درحاليكه زنان به عنوان نيمي از جامعه افغانستان، هنوز هيچ جايگاهي در حكومت طالبان ندارند، سخنگوي اين گروه شبهنظامي گفته است كه براي زنان هم مشاغلي در آينده درنظر گرفته خواهد شد. با اين حال تكميل فهرست كابينه گروه شبهنظامي طالبان نشان ميدهد كه اين گروه قصدي براي ايجاد سازوكار شفاف براي تشكيل يك حكومت فراگير و برآمده از اراده ملت افغانستان ندارد. انتصاب يك هزاره به عنوان معاون وزير صحت عامه، در شرايطي كه اين قوم 10درصد از جمعيت افغانستان را تشكيل ميدهند، آنهم بدون مشخص بودن سازوكار معرفي اين فرد، نشاندهنده بيميلي طالبان به تشكيل حكومت فراگير و همهشمول است. اين گروه با اقدامهاي نمايشي سعي ميكند جامعه بينالملل را راضي به، بهرسميت شناختن خود كند و چندان به راي و اراده شهروندان افغانستان و خواست ملت توجهي ندارد. بخش اعظم پستهاي مهم و حساس در كابينه اين گروه به فرماندهان ارشد نظامي از قوم پشتون اختصاص يافته است و در فهرست جديد هم دستكم دو فرمانده مهم اين گروه، در وزارتخانههاي دفاع و كشور، جايگاه معاونت گرفتهاند.
خشنترين فرماندهان طالبان
در پستهاي حساس كابينه
در كنفرانس خبري روز گذشته ذبيحالله مجاهد نام 17 مقام جديد از جمله سرپرستهاي دو وزارتخانه صحت عامه و تجارت معرفي شدند. در اين ميان دو نام نسبت به بقيه برجستهتر بود. ملا عبدالقيوم ذاكر به عنوان معاون وزير دفاع و صدر ابراهيم به عنوان معاون وزير كشور. به گزارش رويترز از ابتدا انتظار ميرفت اين دو فرمانده مشهور طالبان در فهرست كابينه اين گروه شبهنظامي حضور داشته باشند. براساس گزارشهاي سازمان ملل متحد، اين دو فرمانده از نزديكترين افراد به رهبر پيشين طالبان، ملا اختر منصور بودند و در ميدان نبرد از جمله فرماندهان تندرو و خشن محسوب ميشدند. به نوشته رويترز انتصابهاي جديد در حكومت طالبان، نشاندهنده تلاش اين گروه براي آرام كردن اختلافهاي داخلي است كه از زمان سلطه اين گروه بر قدرت در ردههاي مختلف فرماندهان آن به وجود آمده است. عبدالقيوم ذاكر و صدر ابراهيم، فرماندهان گروهي از نيروهاي مسلح طالبان هستند كه با عنوان «محاذ» در بخشهاي مختلف افغانستان به نبرد مشغول بودند. اين دو فرمانده به حدي قدرتمند و خودسر محسوب ميشدند كه به نظر رهبران طالبان حضور آنها ميتوانست به وفاداري برخي گروههاي متحد طالبان در جنوب و جنوب غربي كشور صدمه بزند.
فهرست اعضاي جديد كابينه سرپرست طالبان:
حاجي نورالدين عزيزي: سرپرست وزارت تجارت (شهروند ولايت پنجشير)،
حاجي محمد بشير: معاون وزارت تجارت،
حاجي محمد عظيم سلطانزاده: معاون وزارت تجارت،
قلندر عباد: سرپرست وزارت صحت عامه،
عبدالباري عمر: معاون وزارت صحت عامه،
محمد حسن غياثي: معاون وزارت صحت عامه (از قوم هزاره)،
ملا محمد ابراهيم: معاون امنيتي وزارت امور داخله،
ملا عبدالقيوم ذاكر: معاون وزارت دفاع،
نظر محمد مطمئين: سرپرست كميته ملي المپيك،
مجيب الرحمن عمر: معاون وزارت انرژي و برق،
غلام غوث: معاون وزارت مبارزه با حوادث،
محمد فقير: سرپرست رياست احصاييه مركزي،
حاجي گل محمد: معاون وزارت سرحدات،
گل زرين كوچي: معاون وزارت سرحدات،
ارسلا خروتي: معاون وزارت مهاجرين،
لطفالله خيرخواه: معاون مسلكي وزارت تحصيلات عالي،
نجيبالله: رييس اداره انرژي اتمي.
انكار حضور القاعده و داعش در خاك افغانستان!
درست يك روز بعد از آنكه شاخه خراسان گروه تروريستي داعش، مسووليت يك بمبگذاري تروريستي در جلالآباد، مركز ولايت ننگرهار را پذيرفت، ذبيحالله مجاهد، سخنگوي طالبان مدعي شد چيزي به نام داعش و القاعده در خاك افغانستان وجود ندارد. اين مقام طالبان در اظهارات خود ادعا كرد فقط تعدادي از افراد در افغانستان هستند كه ايدئولوژي داعش را پذيرفتهاند و پنهاني حملههاي بزدلانه انجام ميدهند و طالبان سعي در مهار كردن آنها دارد. اين در حالي است كه رسانهها و تحليلگران از حضور گسترده داعش در افغانستان بعد از فروپاشي خلافت اين گروه تروريستي در عراق و سوريه خبر ميدهند و استعداد چند هزار نفري براي اين گروه ارزيابي ميكنند. ذبيحالله مجاهد، در نشست خبري خود گفت: «ما هيچ فردي را در افغانستان نميشناسيم كه كاري با القاعده داشته باشد. ما به اين تعهد خودمان پايبند هستيم كه از خاك افغانستان هيچ تهديدي عليه هيچ كشوري در جهان وجود نخواهد داشت.» مجاهد در ادامه درخصوص داعش هم گفت: «داعش در عراق و سوريه حضور داشت. اينجا چيزي به نام داعش نداريم. با اين حال، برخي از افراد كه در بين آنها از افغانها هم هستند، رويكرد داعش را پذيرفتهاند، اما مردم افغانستان چنين رويكردي را قبول ندارند. نيروهاي امنيتي امارت اسلامي، آمادگي مقابله با اين افراد را دارد.» سخنگوي طالبان روز دوشنبه هم در اظهارنظر عجيب ديگر، گفته بود مادامي كه اين گروه به عنوان دولت به رسميت شناخته نشود، حاضر به رسيدگي به انتقادات حقوق بشري نيست. به گزارش طلوعنيوز، ذبيحالله مجاهد، معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ كابينه سرپرست، در واكنش به نگراني اتحاديه اروپا از نقض حقوق بشر در افغانستان ميگويد كه اگر جامعه جهاني طالبان را به رسميت بشناسند، آنان نگرانيهاي جامعه جهاني را در زمينه اوضاع حقوق بشري در افغانستان رفع خواهند كرد. مجاهد گفت: «تا زماني كه ما به رسميت شناخته نشويم و آنها انتقاد نمايند، اين به فكر ما برخورد يكجانبه است. خوب است كه همراه ما برخوردشان مسوولانه باشد و حكومت فعلي ما را منحيث يك اداره مسوول به رسميت بشناسند. بعد از آن هر نگراني كه داشته باشند را با ما به شكل قانوني شريك بسازند، ما نگرانيشان را رفع ميسازيم.»
خشكسالي؛ دشمن تازه مردم افغانستان
روزنامه گاردين در گزارشي از وضعيت وخيم زراعت در افغانستان به دليل خشكسالي مينويسد. نهادهاي بينالمللي از جمله برنامه جهاني غذا، هشدار داده است كه اين خشكسالي ميتواند زندگي ميليونها نفر در افغانستان را مختل كند. گاردين مينويسد: بعد از سالهاي گير افتادن در ميان نبردهاي طالبان و نيروهاي امنيتي دولت مركزي، حالا كشاورزان در قندهار با يك تهديد تازه مواجه شدهاند؛ خشكسالي و خشكشدن منابع آبي مزارعشان. به نوشته اين روزنامه هر چند جنگ در افغانستان به نظر پايان يافته ميرسد، اما كشاورزاني كه در دره ارغنداب ولايت قندهار به زراعت مشغول بودند، حالا با دشمن تازهاي مواجه شدهاند. نزديك به 70درصد از جمعيت افغانستان در مناطق روستايي زندگي ميكنند و به شكل مستقيم تحتتاثير عوارض خشكسالي قرار ميگيرند. رين پالسن، مدير رويدادهاي اضطراري و تابآوري سازمان خواربار و كشاورزي ملل متحد تاكيد كرده بود كه 7 ميليون و 300 هزار شهروند افغانستان در 25 ولايت از 34 ولايت اين كشور در معرض خطر خشكسالي قرار دارند. پالسن هشدار داده بود: «اگر زراعت در افغانستان بيش از اين ضربه ببيند، سوءتغذيه را در افغانستان فراگيرتر خواهد كرد، باعث رشد تعداد آوارگان ميشود و وضعيت بشري را در اين كشور بدتر خواهد كرد.»
ديدار نمايندگان چين، روسيه و پاكستان با نخستوزير طالبان
منابع خبري افغانستان اعلام كردند كه نمايندگان كشورهاي چين، روسيه و پاكستان براي افغانستان با ملامحمدحسن آخوند رييس دولت موقت گروه طالبان ديدار و گفتوگو كردهاند. به گزارش ايرنا، خبرگزاري «افقنيوز» افغانستان روز سهشنبه نوشت كه در ديدار امروز اين دسته از ديپلماتهاي خارجي كه در كاخ رياستجمهوري افغانستان انجام شده است، ضمير كابلوف نماينده ويژه روسيه، صادق خان نماينده ويژه پاكستان و نماينده چين براي افغانستان حضور داشتهاند. هنوز جزييات بيشتري از اين ديدار و موضوع عمده مورد بحث بين مقامات طالبان و نمايندگان اين كشورها منتشر نشده است. اين منبع گزارش داده است كه قرار است پكن، مسكو، اسلامآباد و تهران نشستي را با ميزباني تاجيكستان درباره اوضاع افغانستان برگزار كنند. در اين نشست قرار است وزيران خارجه اين كشورها تحولات افغانستان را مورد بررسي قرار دهند.
منبع:روزنامه اعتماد 31 شهریور 1400 خورشیدی