ادامه اعتراض معلمان
نگراني از اجرا نشدن رتبهبندي فرهنگيان رقم خورد
محمدرضا نسبعبداللهي
به دنبال برگزاري تجمعات صنفي معلمان، شماري از مدارس در شيراز به حال تعطيلي در آمد و كلاسها در آغاز سال تحصيلي جديد برگزار نشد. تعطيلي كلاسها در برخي مدارس شيراز تا پايان هفته جاري ادامه دارد. معلمان خواهان تصويب و اجراي لايحه رتبهبندي هستند، لايحهاي كه ميگويد حقوق معلمان بايد دستكم ۸۰ درصد حقوق استادان دانشگاهها باشد. لايحه رتبهبندي معلمان اسفند ۱۳۹۹ به مجلس ارايه شد و كليات آن ۱۸ خرداد امسال به تصويب رسيد اما جزييات اين لايحه هنوز تصويب نشده است. بر اساس اين لايحه معلمان در ۵ گروه با نامهاي معلم پايه، معلم ارشد، معلم خبره، معلم سرآمد و استاد معلم رتبهبندي ميشوند و حقوقشان نيز در هر حال نبايد كمتر از ۸۰ درصد حقوق استادان دانشگاه باشد.
نگراني از اجرا نشدن رتبهبندي معلمان
مزبان حبيبي، يكي از معلمان در شيراز در خصوص تجمعات صنفي اخير به «اعتماد» گفت: «در پي تلاشهاي چند سال اخير فرهنگيان در مورد اجراي تبصره يك ماده ۶۸ قانون مديريت خدمات كشوري در مورد تكليف دولت در ايجاد سازوكاري مناسب جهت پرداخت حقوقهاي مشابه به مشاغل در شرايط مشابه و همچنين اجراي تبصره سه ماده ۲۹ قانون برنامه توسعه ششم مبني بر تصويب و اجراي رتبهبندي معلمان و در نهايت اجراي راهكار ۱۲ از سند تحول بنيادين آموزش و پرورش، متاسفانه پس از ۱۴ سال تعلل و كارشكني، در اسفند ۱۳۹۹ لايحه موسوم به رتبهبندي معلمان از طرف دولت به مجلس ارسال و اعلام وصول شد و باز هم شوربختانه، تصويب لايحه رتبهبندي معلمان چنان مشمول مرور زمان شده كه بيم آن ميرود اجراي آن به عمر برنامه توسعه ششم هم نرسد و به همين دليل و دلايل ديگر معلمان را به اجبار وادار به واكنش كرده است.»
بدعهدي دولت و مجلس
براي اجراي رتبهبندي معلمان
حبيبي در ادامه صحبتهايش در مورد دلايل اعتراضهاي معلمان از پيش از شروع سال تحصيلي افزود: «تجمعهاي مكرر معلمان از اوايل شهريور امسال يكي از واكنشهاي فرهنگيان به بدعهديهاي گذشته دولت و مجلس در اجراي رتبهبندي معلمان است و فرهنگيان تا قبل از اجراي اين رتبهبندي نميتوانند به آنها اعتماد كنند و لذا انتظار داريم براي بازگشت آرامش نسبي به حوزه آموزش، نسبت به تصويب و اجراي سريع لايحه رتبهبندي معلمان اقدام شود.» اين دبير گفت: «خواستههاي اصلي معلمان در اولويت اول، تصويب و اجراي رتبهبندي معلمان در سريعترين زمان ممكن و نهايتا تا آخر شهريورماه بوده كه محقق نشد.»
عرصه بر معلمان تنگ شده
به گفته مزبان حبيبي، انباشت مطالبات معوق معلمان و تاخيرهاي چند ده ساله در پرداخت آنها و عدم اجراي قوانين مربوط به افزايش سطح معيشت و حقوق آنها، چنان عرصه را بر اين قشر تنگ كرده كه برخلاف ميل مجبور به تجمعهاي اعتراضي شدهاند.
او از پرداخت «سرانه دانشآموزي به مدارس كه مديران را ناچار نكند از اوليا پول دريافت كنند، مطالبات معوق از جمله پاداش بازنشستگي، پرداخت حقالتدريسها، حقالزحمه برگزاري امتحانات نهايي كه چندين دوره پرداخت نشده، حقالزحمه تصحيح اوراق كه چندين دوره پرداخت نشده، حق ماموريت معلمان، كمك هزينه ازدواج فرزندان معلمان، حق سفر معلمان، اجراي اصل سيام قانون اساسي براي رايگان بودن تحصيل، پاداش معلمان بازنشسته در استان فارس و…» به عنوان ديگر خواستههاي معلمان نام برد.
معلمان به اجرا نشدن قانون معترض هستند
غفار جلالي، دبير رياضي نيز در خصوص دليل تجمعات صنفي اخير معلمان در شيراز به «اعتماد» گفت: «تجمعات به دليل بدقولي نمايندگان مجلس و دولت در اجراي رتبهبندي معلمان بوده است.» حرفهاي او هم اشاره به وعدههاي عملي نشده دارد. او توضيح داد: «با توجه به اينكه در ماده ۶۳ برنامه ۵ ساله ششم توسعه كه امسال آخرين سال اجراي آن است، مصوب شده كه رتبهبندي معلمان صورت بگيرد و حقوق معلمان با حقوق اساتيد دانشگاه همسانسازي شود و در هيچ يك از موارد معلمان كمتر از ۸۰ درصد حقوق اساتيد دانشگاه دريافت نكنند اما متاسفانه اين قانون اجرا نشده و معلمان نسبت به اين مساله معترض هستند. اعتراض بعدي معلمان درخواست براي اجراي همسانسازي حقوق بازنشستگان و شاغلين است. معلمان بازنشسته امروزه در وضعيت معيشتي بدي به سر ميبرند، مطالبه ديگر معلمان به رسميت شناختن اعتراضاتشان است، متاسفانه اعتراضات به رسميت شناخته نميشود و معلمان هزينه ميدهند.» اما گذشته از مساله بر زمين مانده لايحه رتبهبندي، حالا در اين يك سال و نيم كرونا نارضايتيهاي ديگري هم بر مطالبات قبلي انباشته شده است: «معلمان ميگويند ما نميتوانيم از لپتاپ و گوشي شخصي خود براي تدريس مجازي استفاده كنيم و دولت موظف است امكانات در اختيار ما قرار دهد تا ما در مدارس حاضر شويم و به صورت مجازي تدريس كنيم.»
۹۹ درصد معلمان زير خط فقر هستند
غفار جلالي در پايان سخنانش گفت: «ماده ۱۲۵ قانون خدمات كشوري ميگويد كه حقوق كارمندان دولت هر ساله بايد بر اساس نرخ تورم افزايش پيدا كند با اين حال در سه سال گذشته، ۲۵ درصد، ۱۵ درصد و ۱۰ درصد و در مجموع ۵۰ درصد، حقوق كارمندان دولت افزايش داشته اما تورم در كشور بيش از چند صد درصد است و با افزايش نرخ تورم، وضعيت معيشتي فرهنگيان در سطح بسيار پاييني قرار گرفته. مركز آمار ايران خط فقر را ۱۱ تا ۱۲ ميليون تومان ميداند اما معلماني داريم كه چهار تا پنج ميليون و بهطور ميانگين شش تا هفت ميليون تومان دريافت ميكنند. جز مسوولان رده بالا، بهطور كل ۹۹ درصد همكاران فرهنگي ما زير خط فقر به سر ميبرند.»
وعدهاي براي رسيدگي به مطالبات معلمان
به دنبال تجمعات صنفي معلمان در شهرهاي مختلف، محمدباقر قاليباف، رييس مجلس شوراي اسلامي وعده داده كه لايحه رتبهبندي معلمان اين هفته در مجلس بررسي خواهد شد؛ وعدهاي كه بايد منتظر ماند و ديد به سرانجام وعدههاي پيشين تبديل ميشود يا اينكه معلمان را به خواستههايشان ميرساند.
منبع:روزنامه اعتماد 6 مهر 1400 خورشیدی