1

خانواده، حکومت، رسانه‌ها و نهادهای غیردولتی چهار رکن اصلی تعلیم و تربیت هستند

گزارش «اعتماد» از نخستين نشست خبري وزير آموزش و پرورش

پرسش‌هاي «اعتماد» بي‌پاسخ ماند

گروه اجتماعي|در حالي كه كمتر از يك ماه از آغاز به كار يوسف نوري سومين گزينه پيشنهادي ابراهيم رييسي بعد از راي عدم اعتماد به باغگلي و فياضي مي‌گذرد، اين آخرين عضو كابينه كه با تاخير سه ماهه سوار قطار دولت سيزدهم شد، نشست خبري برگزار كرد. نشست خبري كه به قول يكي از خبرنگاران پس از وقفه 11 ماهه در وزارت آموزش و پرورش برگزار شد و پرسش‌هاي تلنبار شده خبرنگاران همچون بغضي در حال تركيدن بود. پرسش‌هايي كه بسياري فرصت طرح آنها را پيدا نكردند و پاسخ به برخي پرسش‌هاي طرح شده از جمله پرسش‌هاي سه‌گانه خبرنگار «اعتماد» پيرامون «ناكارآمدي نظام آموزشي، اعتراضات صنفي معلمان و صندوق ذخيره فرهنيگان» پاسخ داده نشد و وعده ارسال پاسخ به رسانه مربوطه داده شد.

در اين نشست نوري تلاش كرد بيش از هر چيزي حضور خود را در عرصه رسانه اعلام كند و با ژستي كه گرفته بود به نظر مي‌رسيد تصميم دارد در افكار عمومي حضور پررنگ‌تري داشته باشد، چيزي كه بسياري از وزراي قبلي از آن پرهيز مي‌كردند. هر چند اين تصميم او يك تيغ دو لبه است، اما بي‌ترديد از سوي رسانه‌اي‌ها مورد استقبال قرار خواهد گرفت. همان چيزي كه در پاسخ گلايه خبرنگاران از ضعف تيم رسانه‌اي وزارتخانه مشهود بود، پاسخي كه نوري گفت: تا آخر همين هفته مسوول جديد مركز اطلاع‌رساني و روابط عمومي منصوب خواهد شد البته او گفت علاوه بر او چند معاون و مدير مركز ديگر هم منصوب خواهند شد.
او در ادامه از نقش معلمان به ويژه در دوره كرونا كه آموزش را به منزل بردند و از حق خانواده خود گذشتند، تجليل كرد و گفت: من بر دست آنها بوسه مي‌زنم، چراكه معلم مقبول‌ترين قشر است و بالاترين كار مفيد را بين كاركنان دولت معلمان دارند و در آموزش و پرورش اگر همه‌ چيز باشد ولي معلم نباشد هيچ كاري صورت نخواهد گرفت.
او در بخش ديگري هم با اشاره به لايحه رتبه‌بندي و تفاوت مصوبه دولت با لايحه پيشنهادي دولت هم گفت: نظام لايحه رتبه‌بندي معلمان را ببينيد مجلس در آن تغييرات چشمگيري ايجاد كرد و خيلي تفاوت وجود دارد بين آنچه نمايندگان تصويب كردند و آنچه دولت ارايه كرده بود و مي‌دانيم معلم استحقاق دارد و پيگير هم هست، اما بايد همين مقدار هم قدر بدانيم اينكه از رتبه‌هاي خشك و خالي 1و 2و 3و 4و 5 حال گفته مي‌شود استاد و استاديار و … خيلي خوب و همين فعلا كافي و براي شروع خوب است.
يوسف نوري در پاسخ به پرسش خبرنگاري پيرامون سردرگمي والدين و دانش‌آموزان در مورد حضوري يا غيرحضوري شدن كلاس‌ها نيز گفت: آموزش بايد تركيبي باشد ولي متاسفانه براي آن هنوز راهكاري پيدا نكرديم. ما اصرار داشتيم تا جايي كه ستاد كرونا اجازه مي‌دهد آموزش حضوري باشد، اما ترجيح ما آموزش تركيبي است، امري كه مورد تاكيد راهكار 5-5 سند تحول بنيادين نيز است.

وزير آموزش و پرورش در بخش ديگري از نخستين نشست خبري خود در پاسخ به پرسش خبرنگاري كه در مورد تجمعات معلمان و مطالبات آنان پرسيد نيز گفت: تجمعات معلمان مقابل نظام نيست. آنها خواسته صنفي دارند. معلمان ديدند كسي به حرف آنها گوش نمي‌دهد، تجمع كردند. حالا اين اتفاق افتاده است اما براي گفتمان بايد سازماني درست كنيم و حرف‌هاي انتقادي و پيشنهادي و اعتراضي را بشنويم و به همين دليل امشب جلسه‌اي داريم با تمام استان‌ها و فعالان تشكلي در استان‌ها تا جزييات را بشنويم.

نوري در ادامه ضمن اشاره به نقش تشكل‌ها در اعتراضات و مطالبه‌گري صنفي افزود: تشكل‌ها بايد نقش تسهيل‌گري داشته باشند و مانند ملات بين دو آجر باشند براي چسباندن دولت و اقشار مردم و به همين دليل گفتيم نمايندگان تشكل‌ها توسط مديران كل در استان‌ها دعوت شوند و با حضور خود من و به صورت مجازي و كشوري نظرات خود را بيان كنند.

نوري در پاسخ به مديرمسوول سايت صداي معلم پيرامون كم‌توجهي به تخصص در عزل و نصب‌ها از انتصاب يك فرد با تحصيلات غيرمرتبط به عنوان مسوول هيات‌هاي بررسي تخلفات كاركنان وزارت آموزش و پرورش گفت: مسوول هيات‌هاي تخلفات تجربه موفقي دارد ما نبايد به دكترا نگاه كنيم. دكترا با دكترين فرق دارد. فردي كه شما نام برديد وقتي من از زواياي ديگري نگاه مي‌كنم جور ديگري او را مي‌بينم. او در زمينه عزل و نصب‌ها نيز گفت: فرآيند بررسي‌ها و استعلام‌ها و مصاحبه‌ها در حال انجام است و در بخش‌هايي كه تقاضاي اجتماعي براي تغيير وجود دارد به زودي اين تغييرات اعمال خواهد شد و اين به آن معنا نيست كه همه تغيير خواهند كرد در حد معاونان و مديران كل آن هم نه همه ممكن است برخي بمانند.

نوري در پاسخ به پرسش‌ها مرتبط با برخوردهاي امنيتي و قضايي با معلمان معترض هم گفت: ما پيگير بوديم و در برخي شهرها كه معلماني بازداشت شدند، گفتم كه اين افراد را با ضمانت ما آزاد كنند. بالاخره اين افراد مطالباتي دارند و حرف‌شان شنيده نشده است و دست به اين كار زدند و اين اتفاق افتاده لذا ما تصميم گرفتيم حرف‌هاي فعالان آنها را بشنويم، چراكه معلم براي ما ارزش دارد.

پرسش‌هاي خبرنگار «اعتماد»
در بخش پاياني نشست خبري تعدادي از خبرنگاران پرسش‌هاي خود را مطرح كردند كه وزير قول داد پاسخ آنها را به رسانه مربوطه ارسال كند. در اين بخش خبرنگار «اعتماد» در سه حوزه پرسش‌هاي خود را مطرح كرد.
او خطاب به وزير گفت: پرسش نخست من در مورد ناكارآمدي نظام آموزشي است. بسياري از كارشناسان و صاحب‌نظران حوزه آموزش و پرورش بر اين باور هستند كه نظام آموزشي ما ناكارآمد است و براي اين ناكارآمدي دلايل متعددي را برمي‌شمارند كه اما به‌طور كلي در سه دليلي كه اتفاق نظر وجود دارد، سياسي، ايدئولوژيك و متمركز بودن است كه خواستم بپرسم آيا شما هم اولا نظام آموزشي را ناكارآمد مي‌دانيد يا نه؟ و دوم اينكه اگر كارآمد مي‌دانيد دلايل شما چيست؟ و نكته ديگر آيا شما هم سياسي و ايدئولوژيك و متمركز بودن نظام آموزشي را موجب ناكارآمدي مي‌دانيد؟ يا اينكه بر اين باور هستيد كه نظام آموزشي بايد سياسي و ايدئولوژيك و متمركز باشد؟

و پرسش ديگر اينكه براي كارآمدي نيازمند مشاركت هستيم، آن هم مشاركت منتقدان و كساني كه شبيه شما فكر نمي‌كنند در غير اين ‌صورت مشاركت كساني كه شبيه شما فكر مي‌كنند چيزي به توانايي شما اضافه نخواهد كرد و به‌طور كلي فرهنگيان وزيري مشاركت‌جو و مستقل و مقتدر مي‌خواهند كه اميدواريم شما اين‌گونه باشيد.
پرسش بعدي «اعتماد» پيرامون اعتراضات فرهنگيان بود و خبرنگار «اعتماد» خطاب به وزير پرسيد: ضمن ابراز تاسف از اينكه شما معلمان معترض را چند نفر و چند هزار خوانديد و گفتيد آنها در مقايسه بيش از يك ميليون فرهنگي شاغل در قالب‌هاي مختلف عددي نيستند، پرسش من اين است كه اگر حتي يك نفر بخواهد اعتراض كند آيا ارزش ندارد؟آيا حق اعتراض ندارد؟ و نكته ديگر كه خواستم بدانم نظر شما در مورد تشكل‌ها و فعالان معلمي و معلمان بازداشتي و زنداني و برخوردهاي امنيتي و قضايي با معلمان چيست؟
خبرنگار «اعتماد» در بخش ديگري با اشاره به مسائل مربوط به صندوق ذخيره هم گفت: اعضاي صندوق ذخيره فرهنگيان خواستار خصوصي ماندن، محاسبه ارزش مالكانه، بورسي شدن و اجراي اساسنامه جديد و برگزاري انتخابات براي انتخاب 6 نفر عضو هيات امنا از ميان معلمان هستند. پرسش من اين است كه آيا شما براي تدوين آيين‌نامه و برگزاري انتخابات چاره‌اي انديشيده‌ايد يا نه؟ و نظر شما پيرامون مطالبات اعضاي صندوق چيست؟ به‌طور كلي مي‌خواهيم بدانيم نظر شما در مورد چهار مطالبه اصلي تشكل‌هاي معلمي يعني اجراي كامل رتبه‌بندي و همسان‌سازي و تشكيل سازمان نظام معلمي و تحقق مطالبات اعضاي صندوق ذخيره چيست؟

منبع:روزنامه اعتماد 5 دی 1400 خورشیدی