ضرورت حفظ دستاوردهای انقلاب
روح اله کلانتری
مسئول سازمان معلمان گلستان
انقلاب اسلامی ایران، حادثه ای نیست که در یک روز اتفاق افتاده باشد و مثل صدها و هزارها حادثه دیگر، دوران آن به پایان رسیده باشد. انقلاب اسلامی ایران آغاز مرحله ای تازه در تاریخ زندگی این جامعه است و حتی می تواند آغاز مرحله ای برای بشریت باشد. البته به شرط آنکه مسئولان به همه دستاوردهای آن توجه نمایند. انقلاب ما ویژگیهای مهمی داشت، از جمله: نگاهی جدید به دنیا داشتن، توجه به کرامت انسان و حرمت قائل شدن برای انسان؛ حق اورا برای دخالت در سرنوشت خویش به رسمیت شناختن؛ تلاش برای تاسیس یک زندگی عادلانه و انسانی، پیشرو و توام با معنویت؛ دنیا را خواستن ولی برای همه انسانها خواستن؛ و دنیا را مقدمه سعادت جاودان اخروی دیدن. این ویژگیهای مهم انقلاب ما بوده و باید باشد. ما باید بر این اساس زندگی خود را با دیگران سامان دهیم. امروز که در آستانه چهل و چهارمین سال پیروزی انقلاب اسلامی قرار داریم لازم است تا پیام انقلاب و دستاوردهای آن را بازگو کرده و تلاش نماییم تا اگر در این اهداف کوتاهی های داشتیم در صدد جبران آن برآئیم.انقلاب اسلامی ایران واقعه ای بزرگ و ماندگار در تاریخ ماست و بزرگداشت آن، بزرگداشت یک نقطه عطف برای ملت ماست. روز 22 بهمن که سالگشت پیروزی انقلاب است، در حقیقت روز ظهور اراده ملت بزرگ ایران است. 1- یکی از دستاوردهای انقلاب ما حضور مردم و کلام منطقی در آن بود.
این انقلاب به اسلحه و نیروی نظامی به پیروزی نرسید و امام(ره) نیز اعتقادی به قیام مسلحانه نداشت.مردم ما با ایمان و وحدت و اراده ای استوار و پشت سر رهبری بر علیه رژیم قیام کرده و علی رغم اختلافات مختلفی که با هم داشتند برای نجات ایران و ساختن آن بر اساس اراده و خواست خود قیام کردند. بنابر این لازم است مردمی بودن آن را حفظ کنیم. اگر برای دهه فجر می خواهیم مراسمی را برگزار کنیم باید جنبه مردمی بودن آن مورد توجه مسئولان قرار گرفته و از هر گونه برنامه های کلیشه ای و تکراری پرهیز شود. یکی از موانع مهم مردمی بودن انقلاب این است که ما فقط یک تفکر و سلیقه را عین انقلاب ، نظام و رهبری دانسته و بقیه را از دایره انقلاب خارج کرده و مردم را به خودی و غیر خودی تقسیم کنیم. این نگاه و تفکر برای نظام بسیار خطرناک است. انقلاب اسلامی ایران متعلق به همه مردم ایران است. همه مردم با هرگونه سلیقه ای باید بتوانند در این کشور زندگی آبرومندانه توام با احترام را داشته باشند.رهبری انقلاب متعلق به همه مردم ایران است و باید شرایط را به گونه ای فراهم نماییم که همه افراد و سلیقه های گوناگون اعتقادات و گرایشات خود را در جامعه مطرح نمایند. البته ما با هرج و مرج و قانون شکنی مخالفیم، اما همه افراد باید بتوانند در چهارچوب قانون دیدگاه های خود را مطرح نمایند.دولت مقتدر دولتی است که در چهار چوب قانون به افراد اجازه دهد که سخنان خود را بیان کنند.هیچ گروه و دسته ای حق ندارد عقاید خود را عین قانون بداند.ممکن است برخی با برخی از سیاستهای دولت و نظام مخالف باشند. آنها می توانند با شجاعت و شفافیت دیدگاه های خود را بیان نمایند. قانون اساسی بر مبنای رای مردم تصویب شد و نهاد های دیگر کشور نیز بر مبنای رای مردم مستقر شدند. مردمی که در 150 سال اخیر سایه استبداد و دیکتاتوری را بر سر خود دیده بودند توانستند انقلابی را رقم بزنند که بر این اساس بر سرنوشت خود حضور مستقیم داشته باشند. اگر در جنگ هشت ساله ظالمانه که بر ما تحمیل شده بود پیروز شدیم به برکت حضور همه مردم بود؛اگر توانستیم در برابر تمام فشارهای داخلی و خارجی مقاومت کرده و توطئه های گوناگون را پشت سر بگذاریم به برکت حضور مردم بود. البته این امر به این معنا نیست که ما اشتباهی در کار انقلاب نداشتیم، بلکه ما معتقدیم که با همه مشکلات و سختیها و اشتباهاتی که ممکن است در مسیر انقلاب انجام داده باشیم، اما این ملت با همبستگی و وحدت و با تکیه بر رهبری انقلاب کشور را در مسیر رشد و پیشرفت قرار داده و ملاک ما نیز حاکمیت قانون است.ملاک حاکمیت قانون در تمام عرصه های تصمیم گیری است. قانون ضابطه عمل و ملاک خواسته اکثریت است.نباید آنقدر دایره انقلاب را تنگ کنیم که افراد زیادی را از خودمان برانیم.نباید بگوییم که اگر مطابق فکر من نبودی ضد انقلاب، رهبری و اسلام هستی. اختلاف نظر مقتضای آفرینش الهی است زیرا خداوند انسانها را مختلف آفریده است. ما انسانها محدود هستیم و هر کدام از زاویه خاص به مسائل جامعه نگاه می کنیم و برداشت خاص خودمان را داریم.
اختلاف همیشه بوده و نمی توان اختلافات را از بین برد.مهم این است که این اختلافات را مدیریت کرده تا منشاء خیر و عامل رشد و پیشرفت کشور شود.مردمی بودن یعنی اینکه اجازه دهیم که مردم با سلیقه های گوناگون، در عرصه حیات اجتماعی و سیاسی احساس حضور و مشارکت بکنند.نباید تصور کنیم که بزرگداشت انقلاب کار دولتی هاست و غیر دولتی ها نباید در این کار سهیم شوند. باید تلاش کنیم تا انقلاب ما توسط مردم پاسداری شود. هر کس در چهار چوب قانون حرکت کند صاحب حق است و ما باید زمینه حضور همه افراد و سلائق را در جامعه فراهم کنیم. 2- توجه به جوانان دومین دستاورد انقلاب است .جامعه ما ،جامعه ای جوان است و ما باید به جوانان اهمیت داده و حرمت آنها را نگه داریم.امروز خواسته ها و تمایلات آنها گوناگون و مختلف و گاه مخالف نظرات ماست. ما باید به خواسته های آنها توجه نماییم.ما نمی توانیم حتی جوانی خود را با جوانی امروز جوانانمان مقایسه نماییم. باید کاری کنیم که جوان ما احساس کند که انقلاب برای او ارزش و اهمیت قائل است و به نظرات او توجه می کند. باید احساس کند که این انقلاب و نظام راه رشد معنویت، مادی، فکری، جسمانی و فرهنگی او را باز کرده است . اگر ما این نگاه را نسبت به انقلاب داشته باشیم و افکار و عقاید دیگران را به رسمیت بشناسیم زمینه مردمی بودن انقلاب را فراهم کردیم. دین و انقلاب با بخشنامه و دستورالعمل به سامان نمی رسد.3- یکی دیگر از دستاوردهای مهم انقلاب حاکمیت اخلاق در جامعه است. پیامبر اسلام پیامبر اخلاق بود و خداوند در قرآن می فرماید که ای پیامبر اگر تو بد اخلاق بودی و با مردم بد رفتار می کردی از اطراف تو دور می شدند. اگر توانستی که مسلمانان را در مکه جذب کنی و به مدینه بیایی و یثرب را به مدینه النبی تبدیل کتی به این خاطر بود که (فبما رحمه من الله لنت لهم و لو کنت فظا غلیظ القلب لانفضو من حولک) . می توان در جامعه خشونت کرد و هر کسی را که با ما مخالف است سرکوب نموده و رعب و وحشتی را در جامعه ایجاد کرد، ولی چنین جامعه ای روزی منفجر می شود. اگر جامعه ای سالم می خواهیم باید محبت و مهربانی را در جامعه ترویج نماییم. باید با محبت و عشق جوانان را به دین تشویق نماییم.4- یکی دیگر از دستاوردهای دیگر انقلاب خود باوری بود؛ اگر انقلاب ما همین دستاورد را داشت کافی بود که ملت ما احساس خسران نکند.ملت ما در سایه انقلاب خود توانست هویت تمدن آفرین و فرهنگ ساز خود را احیا کند.ملت بزرگ ایران یکی از ملتهای بزرگ و معدودی است که تمدن ساز بوده است. ملت ما در برابر تمام فشارهای خارجی و مشکلات داخلی غلبه کرده و مستقل مانده است. ما توانستیم تجربه زندگی خوب همراه با دیندار بودن را داشته باشیم. تجربه این است که انسان در عین حفظ معنویت، زندگی آباد و سربلندی نیز در این دنیا داشته باشد. یکی از فجایع بزرگ که در تاریخ بشر خسارات فراوانی را به بار آورده است، این بوده که با کمال تاسف، غالبا دین و خرد مقابل و در تضاد با یکدیگر دانسته شده و اعلام شده که آخرت خواهی ضد دنیا خواهی است. طبق این نظر انسان یا باید دیندار باشد و یا خردمند؛ یا باید دیندار باشد و یا آزاد؛ یا باید آخرت را بخواهد و یا دنیا؛ و معمولا انسانها بنا به فطرت خود، خرد و آزادی را انتخاب کرده و پشت به دین می کنند.
5- یکی دیگر از دستاوردهای انقلاب ما پیوند عقل و وحی بود.انقلاب ما تجربه ای تازه را به دنیا نشان داد و اعلام نمود که می توان دیندار بود و زندگی خوبی را هم داشت و مخالف عقل و آزادی هم نبود. می توان دیندار بود و حرمت انسانها را نگه داشت؛ می توان دیندار بود و زندگی توام با پیشرفت راهم داشت. ما این تجربه را آغاز کردیم. منتها تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم. ما بعد از چهل سال از پیروزی انقلاب باید تلاش نماییم تا به جامعه این حقیقت را بیان نماییم که جهان به روشنفکر دیندار نیازمند است. روشنفکری که از انسان خدائی سخن می گوید؛ انسانی که در او خرد، آزادیخواهی و عدالت طلبی جمع شده باشد و خواستار زندگی باشد که در آن، خداوند او را بر سرنوشت خویش حاکم گردانیده است. عقل و تدبیر بشری در مقابل و در عرض وحی الهی نیست که بگوییم یا عقل بشری و یا وحی الهی . بنابر این عقل و وحی مکمل یکدیگرند و هر چه را که عقل سلیم تایید کند وحی هم بر آن صحه می گذارد و بالعکس(کلما حکم به العقل حکم به الشرع و کلمات حکم به الشرع حکم به العقل)
6-یکی دیگر از دستاوردهای انقلاب ما حاکمیت قانون بود. اولین دستاورد جمعی انقلاب ما، تصویب قانون اساسی توسط مردم و حضور مردم در همه عرصه ها از جمله در انتخابات بود. ملاک ما در همه سیاستهای نظام باید قانون باشد. همه ما موظفیم تا از قانون پیروی کرده و با هر گونه رفتارهای غیر قانونی برخورد کرده و قانون شکنان را از جامعه طرد کنیم.
7- یکی دیگر از دستاوردهای انقلاب ما توجه به حضور موثر بانوان در عرصه های مختلف بود. در مورد حضور زنان ما با یک پارادوکسی مواجه ایم که جمهوری اسلامی تلاش می کند تا این پارادوکس را حل کند. حفظ بنیاد خانواده و تامین رشد و پیشرفت زنان.
رشد یک مقوله اجتماعی است، یعنی نمی شود یک انسان را از صحنه اجتماع دور نگه داشت و در عین حال انتظار داشت که از نظر عقلانی، عاطفی و اجتماعی رشد کند. رشد در بطن جامعه و در فرآیند فعالیتهای اجتماعی برای انسانها ایجاد می شود. رشد زنان در جامعه یک امر لازم و ضروری است و ما باید زمینه رشد زنان را در تمام صحنه های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی فراهم کنیم و در عین حال بنیاد خانواده را هم حفظ نماییم.چون در حال حاظر یکی از مشکلات دنیای مدرن سست شدن بنیان خانواده هاست. ما باید تلاش کنیم که این پارادوکس را حل نماییم.
8- در عرصه بین المللی سیاست ما دفاع از صلح و آزادی و سیاست تنش زدائی است. ما بر اساس دیدگاه اعتقادی خود و بر اساس احترام به حقوق دیگران خواستار رابطه با همه کشورهای دنیا هستیم. ما ملت سربلندی هستیم که حاصل انقلاب ما استقلال ماست
و ما با حفظ استقلال خود خواستار ارتباط با دیگر کشور ها بوده و هستیم.
9- در عرصه های فکری و فرهنگی نیز ما دستاوردهای خوبی را بدست آوردیم. ما به گفتگو با جهان و با همه اندیشه ها اعتقاد داشته و به جای جنگ تمدن ها گفتگوی تمدنها را در دولت اصلاحات مطرح کرده و به آن اعتقاد داریم. ما معتقدیم که انسانها می توانند به فرهنگ خود، دین خود و هویت خود پایبند باشند و در عین حال با یکدیگر بحث و تبادل نظر کرده و در این تبادل نظرهاست که فرهنگها متکامل می شوند. برای تحقق این هدف ما باید حرمت انسانها را پاس بداریم و به همه احترام گذاشته و نباید شهروندان را به درجه یک و دو تقسیم بندی کنیم. شرط اول تحقق این امر این است که ما معتقد باشیم که انسان ، انسان است و به سبب انسان بودن دارای کرامت و حرمت است.قران کریم می فرماید که (ولقد کرمنا بنی آدم) همه انسانها از کرامت برخوردارند و هیچ کس حق ندارد تا کرامت انسان را لگد مال کند. ما باید صلح و آرامش را برای همه مردم دنیا بخواهیم . ما باید سیاست را در خدمت فرهنگ درآوریم. به همین دلیل معتقدیم که فرهنگ مهم تر از سیاست است. اگر فرهنگمان درست شود سیاست ما نیز مبنای درستی پیدا می کند.جامعه برخوردار از صلح باثبات، جامعه ای است که انسانهای آن، همه برخوردار از حق باشند، صلح عادلانه باشد و حقوق همه ملتها به رسمیت شناخته شود. این کار نیازمند مشارکت همه آحاد جامعه است. 10- مبارزه با خشونت طلبی: امروز در منطقه خاور میانه و در کل جهان خشونت و قانون شکنی فراوان است. باید تلاش کنیم تا خشونت طلبی را در ایران و جهان ریشه کن کنیم. راه حل نهایی ریشه کنی خشونت همبستگی همه ملل جهان خصوصا کشورهای اسلامی است. ما خواستار عدالت در درون سرزمین اسلامی و حتی عدالت در همه جهان هستیم. اسلام به ما آموخته است که عدالت، عزت و خوشبختی را برای همه انسانها بخواهیم. امروز جمهوری اسلامی منادی صلح، آزادی و عدالت برای همه جهان است. باید مسئولان ما تلاش نمایند تا این صلح و عدالت و حاکمیت آزادی انسانها بر سرنوشت خویش در کشور تحقق پیدا کند. پیام انقلاب ما پیام صلح و دوستی و عدالت و آزادی برای تمام انسانهاست.باید همدیگر را تحمل کرده و زمینه رشد و شکوفائی انقلاب را با کمک همدیگر فراهم نماییم.باید اختلافات را به رسمیت شناخته و بدانیم که(فلن تجد لسنت ا… تبدیلا و لن تجد لسنت ا… تحویلا) . ما درهمه زمینه ها به وحدت و همدلی نیازمندیم. ما باید بر اساس قانون اساسی به دنبال رشد و پیشرفت جامعه باشیم. البته وحدت به معنی اختلاف نداشتن نیست. نباید به بهانه وحدت مخالفان فکری خود را سرکوب کنیم. همه ما باید به قانون تمکین کرده و قطعا با براندازان و قانون شکنان مخالفیم. وحدت به معنی نبودن اختلاف نیست بلکه به معنی رفع خشونت، رفع قانون شکنی و تلاش برای آزادی همه اندیشه ها، سلیقه ها و گرایشها در چهارچوب قانون است. باید یاد بگیریم که در عین اختلاف داشتن با هم برادر بوده و با توجه به سلیقه های مختلف تلاش نماییم تا جامعه را به سوی رشد و پیشرفت سوق دهیم. البته باید همه مسائل به صورت شفاف بیان شود. امام علی (ع) می فرمایند که فتنه آنجایی است که حق و باطل با هم می آمیزند و قضاوت را مخدوش می کنند. ابهام در مواضع،در گفتارها و در رفتارها جامعه را دچار تشتت و تشویش می کند. شفاف بودن به این معنی است که همه افراد می توانند در چهارچوب قانون حرف خود را بزنند. نباید پشت مقدسات دین سنگر بگیریم و حرف و اعتقاد خود را عین اسلام و دین و حرف رهبری معرفی کنیم.
اندیشه تا زمانی که مخل به مبانی اصلی اسلام و مخالف حقوق عمومی نبوده و در چهارچوب قانون مطرح شود مورد احترام است؛ نه تنها مورد احترام است بلکه دولت و نظام اسلامی موظف است که از آن دفاع کند. مقدسات، اسلام، دین، آزادی، استقلال و رهبری این نظام سرمایه های مهم ما هستند و هیچ کس حق ندارد خود را در پشت این ارزشها پنهان کند. باید این شجاعت در جامعه ایجاد شود که هر کس حرف خود را بزند.ملاک هم در همه امور رای اکثریت است.زمانی که یک طرحی در مجلس تصویب می شود باید از آن تبعیت کرده، حتی کسانی که آن قانون را قبول نداشتند. البته می توانند تلاش نمایند تا در مرحله ای دیگر قانونی را تصویب کنند که بر اساس نظر و رای خودشان باشد و به هر حال ملاک در هر کاری قانون است. ما باید در این دنیای پرآشوب قدر انقلاب خود را دانسته و با تکیه بر اسلام رحمانی در جهت رشد و پیشرفت کشور گام برداریم. مسئولان اصلی کشور باید در جهت حل مشکلات اساسی مردم، خصوصا مشکلات معیشتی اقدامات موثری را انجام داده و با توجه به حضور همه مردم در صحنه های تصمیم گیری با قانوشکنان و افرادی که به دنبال انحراف انقلاب هستند مقابله نمایند. همه ما باید با شهدایمان عهد و پیمان ببندیم که برای سربلندی این کشور، برای عظمت اسلام و برای حاکمیت آزادی، عدالت و حفظ حرمت مردم تلاش و کوشش نماییم. برای تداوم انقلاب باید به دستاوردهای آن توجه نمود. پایداری انقلاب بستگی به حفظ دستاوردهای این انقلاب دارد.
#اختصاصی سخن معلم