کنکور از سال ۱۴۰۲ مجازی میشود
تغييرات شوراي عالي انقلاب فرهنگي به خانههاي مردم رسيد
رييس سازمان سنجش آموزش كشور: كنكور از سال ۱۴۰۲ مجازي ميشود
گروه اجتماعي: رييس سازمان سنجش آموزش كشور با اعلام اينكه كنكور از سال ۱۴۰۲ به صورت مجازي برگزار ميشود، گفت: «كنكور ۱۴۰۱ نيز سه تغيير اساسي شامل كاهش تعداد سوالات، كاهش زمان پاسخگويي و افزايش دفترچه سوالات خواهد داشت.»
عبدالرسول پورعباس، ديروز و در اولين نشست خبري خود پس از انتصاب به رياست سازمان سنجش آموزش كشور و در حالي كه هفته گذشته هم دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي، توضيحاتي درباره آخرين مصوبات اين شورا ارايه كرده بود، در اشاره به مهمترين تغييرات كنكور ۱۴۰۱ گفت: «دفترچه و پاسخنامه آزمون ارتقا پيدا خواهد كرد به اين معني كه يك دفترچه عمومي و دو دفترچه تخصصي به همراه يك پاسخنامه عمومي و دو پاسخنامه تخصصي در بين داوطلبان توزيع ميشود. در گذشته روال به اين صورت بود كه پاسخنامههاي عمومي و تخصصي چهار تا چهار و نيم ساعت در دست داوطلبان قرار داشت و داوطلبان در اين مدت موظف به پاسخگويي بودند، در كنكور ۱۴۰۱، تغييراتي در اين روند اعمال شده از جمله اينكه پاسخنامهها حداقل ۷۰ تا ۸۰ دقيقه در اختيار داوطلب قرار دارد و بعد از اتمام كار داوطلب با پاسخنامه اول، پاسخنامه بعدي به داوطلب داده ميشود كه اين تصميم امنيت آزمون را به شدت تقويت ميكند.به تبع تغيير دفترچهها در آزمون ۱۴۰۱، تعداد سوالات آزمون نيز تغيير خواهد كرد و ممكن است تعداد پنج يا شش سوال كمتر از گذشته باشد، اما در عين حال محتوايي كردن سوالات مدنظر سازمان سنجش قرار دارد.»
طبق اعلام پورعباس يكي ديگر از تغييرات در كنكور 1402، دو مرحلهاي شدن كنكور و البته حذف دروس عمومي و توسعه دروس تخصصي در آزمون است كه ديروز در توضيح اين تغيير هم گفت: «برگزاري آزمون سراسري حداقل دو بار در سال، مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي است، با فرآيندي كه ما طراحي ميكنيم هر ماه يك آزمون برگزار ميشود و فرد حداكثر ۲ مرتبه شركت ميكند.پيش از اين هم اولين آزمون الكترونيك ETS در كشور در سازمان سنجش برگزار شده و اين تجربه در كشور وجود دارد و آزمونسازي سازمان سنجش توان دارد در هر دقيقه ۱۰ ميليون سوال ارايه كند.»
بحث سهميههاي كنكور موضوع ديگري بود كه رييس سازمان سنجش به آن اشاره كرد و گفت: «موضوع سهميههاي كنكور در دستور كار شوراي عالي انقلاب فرهنگي است. با توافق مجلس و شوراي عالي انقلاب فرهنگي قرار شد شوراي عالي به موضوع سهميهها ورود كند. اين موضوع در مرحله تدوين است تا تعدد سهميهها متعادل شود. اين تغييرات به كنكور ۱۴۰۱ نميرسد و همان سهميههاي پيشين اعمال ميشود. موضوع منطقهبندي و سهميههاي يك و دو و سه و آزاد در شوراي عالي انقلاب فرهنگي مجددا بررسي خواهد شد، اما در كنكور ۱۴۰۲ زيرگروهها و آزمون عمومي نخواهيم داشت. آزمون تخصصي گسترش پيدا ميكند و با زمان بيشتري طراحي ميشود.»
تغييرات سوابق تحصيلي داوطلبان كنكور هم توسط اين مقام مسوول مورد اشاره قرار گرفت و پورعباس در توضيحات بيشتر گفت: «به نظر من به عنوان آزمون ساز، ديگر كنكور به معناي واقعي نداريم. ۶۰ درصد سوابق تحصيلي در نظر گرفته ميشود و تركيبي از سوابق تحصيلي و آزمون نتيجه سنجش فرد را نشان ميدهد. اينكه يكسال فرد درس ميخواند و در چهار ساعت نتيجهاش مشخص ميشود، استرس زيادي به داوطلب وارد ميكند. سامانهاي طراحي شده كه هر استاد دانشگاه يا هر معلمي در هر نقطهاي از كشور ميتواند طراح سوال كنكور باشد و آن را در داشبورد اختصاصي قرار دهد تا براي استفاده از اين سوالات، هيات مميزه سوال به صورت هوشمند سوالاتي كه كدينگ شدهاند و به خط كتاب رفرنس دادهاند را مورد استفاده قرار دهند و بنابراين، به دنبال اين تغيير اگرچه ممكن است يك سوال تكرار شود اما پاسخهاي آن متفاوت خواهد بود و دوره چرخه سوالات به صورت هوشمند اجرا ميشود. البته اين تغيير هم تا سال 1403 اجرايي خواهد شد.»
اين اخبار در حالي اعلام شد كه بنا به گفته احسان جمالي؛ معاون فني و آماري سازمان سنجش آموزش كشور تغيير در سهميههاي ورود به دانشگاهها و موسسات آموزش عالي، با وجود آنكه فعلا در شوراي عالي انقلاب فرهنگي در دست بررسي است، تا كنكور سال آينده امكانپذير نخواهد بود و هنوز هم هيچ مصوبهاي درباره اين تغييرات ابلاغ نشده است.
در حالي كه طبق اعلام اين مقام مسوول، از امروز ثبتنام براي شركت در كنكور ۱۴۰۱ آغاز شده و تا يك هفته هم ادامه خواهد داشت، بنا به تاكيد جمالي يكي از تغييراتي كه در كنكور سال 1401 اعمال ميشود مربوط به مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي درباره افزايش ظرفيت پذيرش در رشتههاي پزشكي است كه طبق اين مصوبه، سال آينده ۲۰ درصد به ظرفيت پذيرش داوطلب در اين رشتهها اضافه خواهد شد و بنابراين، در حالي كه در سال ۱۴۰۰، 8 هزار دانشجوي پزشكي در دانشگاهها پذيرش شدند، براساس مصوبه جديد شورا، اين ظرفيت با افزايش ۲۰ درصدي به 9 هزار و 600 نفر خواهد رسيد.
اولين خبر درباره تغييرات در كنكور 1402، چند روز بعد از برگزاري انتخابات رياستجمهوري سيزدهم و نيمه خرداد امسال اعلام شد.
سعيدرضا عاملي؛ دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي در حاشيه جلسه ۸۴۲ شوراي عالي انقلاب فرهنگي كه با دستور كار ساماندهي نظام سنجش و پذيرش كنكور در مقطع كارشناسي برگزار شده بود، در توضيح تغييرات جديد در كنكور 1402 اعلام كرد: «از سال ۱۳۴۸ كنكور در ايران شروع شده و تصميمات اين جلسه مهمترين تصميمات ۵۲ سال گذشته در زمينه كنكور به حساب ميآيد.طبق مصوبات اين جلسه، در آزمون سراسري سهم آموزش و پرورش به لحاظ سابقه تحصيلي ۶۰ درصد و سهم كنكور سراسري ۴۰ درصد خواهد بود، كنكور سراسري مختص دروس تخصصي خواهد بود و دروس عمومي به بخش سوابق تحصيلي منتقل ميشود و سوابق تحصيلي مبناي ارزيابي نهايي خواهد بود، آزمون سنجش (كنكور) دو بار در سال برگزار ميشود كه فشار و اضطراب از روي دانشآموزان ما برداشته شود و دانشآموزان ما وقتي در اين آزمون شركت ميكنند، نگران نباشند كه تا سال ديگر فرصت ديگري نخواهند داشت، در حال حاضر حدود ۱۷ درصد صندليهاي دانشگاهها بدون كنكور پر ميشود و حدود ۱۳ درصد ظرفيت دانشگاهها نيازمند شركت داوطلبان در كنكور دو مرحلهاي است. اين مصوبه از سال ۱۴۰۲ اعمال ميشود و در كنكور ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ اين مصوبه اعمال نخواهد شد. همچنين نتايج آزموني كه دانشآموزان در آن شركت ميكنند تا دو سال اعتبار خواهد داشت و دانشآموزان ميتوانند از نتايج آن تا دو سال استفاده كنند. علاوه بر اين، دانشگاههاي كشور ميتوانند يك حدنصاب براي معدل بگذارند و بر اساس آن مشخص كنند كه تا چه معدلي را پذيرش ميكنند و اگر معدل داوطلب از ميزان مشخص پايينتر باشد اين اختيار به دانشگاهها داده ميشود كه داوطلب را پذيرش نكنند.»
اين تغييرات در حالي مصوب شد كه چندي قبل، باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشي به نقل از عليرضا مناديسفيدان، رييس كميسيون آموزش مجلس نوشت: «با دو مرحلهاي شدن كنكور، مافياي كنكور نيز قويتر خواهد شد، وقتي رقابت زياد و تعداد داوطلب كم شود، مافياي كنكور نيز از بين ميرود.»
چندي قبل هم علياكبر صفوي، رييس تحقيقات و فناوري كارگروه تخصصي آموزشهاي الكترونيكي وزارت علوم امكانپذير بودن برگزاري آزمونهاي سراسري و استخدامي به صورت مجازي را از نظر تكنولوژي ممكن دانسته و به خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: «در شرايط كنوني هر دانشگاه با استفاده از نرمافزار خاصي كه همگي متصل به گوگل هستند، آموزش مجازي خود را پيش ميبرد و كنكور ميتواند با هماهنگي در مراكز مختلفي برگزار شود تا حضور داوطلبان در يك مكان در روزهاي كرونايي باعث شيوع بيشتر ويروس نشود.نيازمند يك نرمافزار به خصوص كه بتواند در يك زمان واحد پذيراي يك ميليون داوطلب باشد، نيستيم و ميتوان از نرمافزارها و زيرساختهاي موجود استفاده كرد. البته تا الان كه ارادهاي براي برگزار كردن آزمونها به صورت مجازي مشاهده نشده است.»
بهمن سال گذشته، محمدرضا آهنچيان؛ مديركل دفتر برنامهريزي آموزش عالي وزارت علوم اعلام كرد: «وزارت علوم در حوزه معاونت آموزشي كه خود متولي برگزاري آزمونهاي سراسري است هنوز طرحي براي برگزاري آزمون مجازي ندارد.با توجه به محدوديتهايي كه براي آزمونهاي مجازي وجود دارد در حال حاضر برگزاري مجازي براي كنكورهاي سراسري قابل مفروض نيست.آماده كردن زيرساختهاي آزمون مجازي براي آزمونهاي سراسري لازم و ضروري است كه مثل سال 1399 با تعويق و عقب افتادن چند ماهه كنكور مواجه نشويم. اين زيرساختها ضروري است تا به نحو احسن آزمونهاي سراسري برگزار شود. ولي در حال حاضر بحثي مبني بر آمادگي و ايجاد زيرساختهاي برگزاري آزمون مجازي را نداريم.»
با اين حال، 5 بهمن امسال، با تصويب اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي و در جلسه 855 اين شورا به رياست ابراهيم رييسي مصوبه «سنجش و پژوهش دانشجويان» اصلاح شد كه بر اساس اين مصوبه، ۶۰ درصد معدل دوره دوم دبيرستان براي دروس عمومي و تخصصي در كنكور نقش دارد و محتواي كنكور سراسري نيز تنها به دروس تخصصي تعلق پيدا ميكند و تاثير دروس عمومي در امتحانات دوره متوسطه نمايان ميشود.
به دنبال برگزاري اين جلسه، دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي با تاكيد بر اينكه مصوبات مربوط به تغييرات كنكور از سال ۱۴۰۲ قطعي است، گفت: «شوراي عالي انقلاب فرهنگي از سال ۱۳۶۷ به مساله سنجش و پذيرش (كنكور) ورود داشته و نيز ضوابط و مقرراتي هم در اين زمينه مصوب كرده است. بر مبناي مصوبه اين جلسه، معدل سال دوازدهم و اعمال آن در سال ۱۴۰۲ و معدل سال يازدهم در سال ۱۴۰۳ و معدل سال دهم در سال ۱۴۰۴ تاثير قطعي خواهد داشت. بر اساس اين مصوبه سهم ۶۰ درصد ارزيابي توانايي داوطلبان كنكور به دوره تحصيلي دبيرستان منتقل ميشود و اين اصلاحيه بدين معناست كه آموزش و پرورش و دانشآموزان زحماتشان در دوران تحصيل معنادار ميشود. ارزيابي دوره دبيرستان هم در دروس عمومي و هم در دروس تخصصي ۶۰ درصد وزن ارزيابي را به خود اختصاص ميدهد و سهم كنكور ۴۰ درصد خواهد بود. كنكور صرفا به دروس تخصصي اختصاص خواهد داشت.»
منبع:روزنامه اعتماد 10 بهمن 1400 خورشیدی