کنارهگیری دبیرکل دوم
دبیرکل اعتماد ملی در نامهای به پدر معنوی و شورای مرکزی، از سمت خود استعفا کرد
یک سال پیش در چنین روزهایی بود که شورای مرکزی حزب اعتماد ملی پس از چهار بار مخالفت با استعفای مهدی کروبی موسس و دبیرکل پیشین این تشکل سیاسی اصلاحطلب، بالاخره با پذیرش استعفای او، اعلام کرد که الیاس حضرتی را به عنوان دبیرکل جدید حزب برگزیدهاند. حضرتی که پس از تغییر و تحولات نیمه دهه 90 در حزب اعتماد ملی، پیرو ماموریتی که زمستان 96 در نامه دبیرکل محصور این تشکل سیاسی به او در دفتر سیاسی حزب محول شده بود تا به همراه 11 نفر از اعضای شورای مرکزی وقت حزب، مسیر را برای عبور اعتمادملی از آن برهه حساس فعالیت کند، درنهایت حدود یک سال پس از عبور سلامت حزب از آن بزنگاه، در جریان برگزاری کنگره مهر ماه 97 با اجماع شورای مرکزی وقت به عنوان قائممقام دبیرکل انتخاب شد تا در غیاب دبیرکل، هدایت حزب را برعهده بگیرد، بیش از 2 سال پس از آن، از نیمه اسفند ماه 99 از سوی شورای مرکزی رسما به عنوان دبیرکل اعتماد ملی معرفی شد. دبیرکلی که درحالی 15 سال پس از تاسیس اعتماد ملی، رسما سکان هدایت این تشکل سیاسی اصلاحطلب را برعهده گرفت که با نگاهی به اسامی اعضای هیات موسس حزب اعتماد ملی در سال 84، درخواهیم یافت که او از جمله چهرههای شاخص در این جمع 14 نفره بوده و اعضای این حزب که از روز نخست در این تشکل سیاسی فعال بوده است.
حالا اما در شرایطی که ناظران و آشنایان سیاست ایرانی، حضرتی را توامان سیاستمداری اهل رسانه و فعال مطبوعاتی و مدیرمسوولی آشنا با سیاست و مملکتداری میشناسند، او خود ظاهرا بیشتر به این تمایل دارد که ادامه مسیر را در قامت و کسوت فعالیت رسانهای و مطبوعاتیاش دنبال کند. نکتهای که حضرتی در متن استعفایی که روز گذشته به مهدی کروبی پدر معنوی اعتماد ملی و شورای مرکزی این تشکل سیاسی تقدیم کرد، بر آن انگشت گذاشته و با اشاره به «مسوولیتی که از حوزه مجموعه رسانهای «اعتماد» بر دوش او قرار دارد» و تاکید بر لزوم تخصیص «وقت» و زمان مقتضی برای پیشبرد این دست امور رسانهای و فعالیتهای مطبوعاتی، از ادامه فعالیت در قامت دبیرکل حزب اعتماد ملی کنارهگیری کرده است. حضرتی که حالا شاید به نحوی در موقعیت مشابه آنچه مهدی کروبی چند سالی با آن دست به گریبان بود، قرار گرفته و طبیعتا باید منتظر واکنش شورای مرکزی و همچنین دبیرکل پیشین و پدر معنوی همیشگی اعتماد ملی بماند، البته در متن نامه استعفای خود تاکید کرده که «در طول ۶ ماه گذشته در شورای مرکزی و کمیته تعامل و دفتر سیاسی حزب، موضوع استعفا را مطرح و اخیرا در ملاقات حضوری که خدمت جناب آقای کروبی داشتم، با ایشان هم طرح موضوع کردم.» دبیرکل مستعفی حزب اعتماد ملی همچنین از قائممقام این تشکل سیاسی خواسته که با همکاری دیگر اعضای حزب، نسبت به برگزاری نشست شورای مرکزی اقدام و «از میان شخصیتهای خوشسابقه و باتجربه»، دبیرکل جدید اعتماد ملی را انتخاب کنند. دبیرکلی که عملا سومین دبیرکل حزبی خواهد بود که نیمه نخست سال 84 و پس از حواشی بحثانگیز انتخابات ریاستجمهوری آن سال با محوریت مهدی کروبی تاسیس شد. زمانی که «شیخ اصلاحات» به عنوان یکی از کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری نهم که به روند برگزاری انتخابات معترض و همچون بسیاری از ناظران و البته برخی از دیگر حاضران آن انتخابات، معتقد بود که پیروزی محمود احمدینژاد در آن انتخابات، با تخلفاتی در روند برگزاری و به خصوص شمارش آرای رقم خورده، در حالی اقدام به تاسیس اعتماد ملی کرد که پیش از آن، از تمامی مسوولیتهای خود در حکومت از جمله عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام خارج شده و حتی از دبیرکلی مجمع روحانیون مبارز نیز کناره گرفته بود. حزبی که از همان 5-4 سال پس از اعلام موجودیت با حصر دبیرکلش، در شرایطی دشوار قرار گرفت اما بهرغم تمامی این دشواریها و ناهمواریهای این مسیر 16 ساله تا به امروز با قدرت فعال بوده است. حزبی که چه در دوران دبیرکل کروبی، چه وقتی او به حصر خانگی رفت و رسول منتجبی در غیاب کروبی، وظایف دبیرکلی حزب را انجام میداد و چه این 4-3 سالی که حضرتی ابتدا در قامت قائممقام دبیرکل و این اواخر نیز به عنوان دومین دبیرکل حزب اعتماد ملی از ابتدای تاسیس تا به امروز حزب را راهبری کرده، همواره از جمله مهمترین احزاب جبهه اصلاحات ایران بوده و آنطور که دبیرکل مستعفی حزب تاکید دارد، ادامه راه را نیز با همین کیفیت در راه اصلاحات ثابتقدم خواهد بود.
الیاس حضرتی در نامه کنارهگیری از دبیرکلی حزب اعتمادملی مطرح کرد
انتخاب «اعتماد» در دوراهی حزب و رسانه
دبیرکل حزب اعتمادملی در نامهای خطاب به مهدی کروبی، پدر معنوی حزب اعتمادملی و همچنین اعضای شورای مرکزی این تشکل سیاسی اصلاحطلب، از سمت دبیرکلی حزب کنارهگیری کرد. دومین دبیرکل حزب اعتمادملی از ابتدای تاسیس تا به امروز که این تشکل سیاسی شانزدهمین سال فعالیت خود را پشت سر میگذارد، در متن نامه استعفای خود آورده است:
حضرت آیتالله کروبی پدر معنوی حزب
اعضای محترم شورای مرکزی حزب اعتمادملی
با عرض سلام و ارادت
در آستانه سال جدید لازم میدانم تبریکات صمیمانه خویش را خدمت شما و یکایک اعضای شورای مرکزی و تمامی همراهان و اعضای حزب اعلام نمایم و آرزوی سلامتی برای همه شما و سربلندی برای ایران عزیز و پایداری و شکوفایی برای انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی را از خداوند متعال خواستار باشم.
در عین حال تشکر و قدردانی میکنم از اعتمادی که در طول یکسال گذشته به عنوان دبیرکل نسبت به بنده حقیر داشتید. عنایت و بزرگواری شما عزیزان به خصوص بزرگ همه ما جناب آقای کروبی هیچ وقت فراموش نخواهد شد.
به لطف پروردگار و صفا و صداقت و همفکری تمام عزیزان و با محوریت جناب کروبی عزیز، امروز حزب اعتمادملی جزو منسجمترین تشکیلات سیاسی در جمهوری اسلامی ایران است.احزاب به عنوان نهادهای مدنی برخاسته از متن مردم، بهترین اقدام داوطلبانه نیروهای سیاسی به حساب میآیند که در مسیر ایجاد شور و شعور سیاسی، تربیت مدیران و کادرهای حزبی، نظارت بر قدرت سیاسی و ارایه راهکارهایی برای بهبود اوضاع حکمرانی کشور فعالیت میکنند. متاسفانه ساختار انتخابات در کشور ما بر تحزب بنا نشده و هیچ حق اختصاصی برای احزاب سیاسی پدید نیامده است در حالی که احزاب در نظامهای سیاسی مردمسالار باید از شأن و جایگاه سیاسی مستقلی برخوردار باشند و از سوی قانون به اشکال مختلف حمایت شوند. این امر کار حزبی را با مشکلات متعددی مواجه کرده و بقای احزاب را با مشکل مواجه ساخته است.
برای جبران این نقیصه و با توجه به اهمیت حزب و ارزش فعالیت حزبی، ضروری است در درون همه احزاب تلاش مضاعفی برای روشن نگهداشتن چراغ تحزب صورت بگیرد و از جمله جمع کثیری از کادرهای اصلی به خصوص دبیرکل حزب، تمام وقت و با تمام ظرفیت شبانهروزی در اختیار حزب باشند تا در این فضایی که تیرهای ناامیدی و یأس و بیاعتمادی از زمین و زمان در حال باریدن است، چراغ حزب را برای تعیین مسیر حرکت مردم با سازماندهی، آموزش و تولید ایده و راهحلهای دقیق، روشن نگه دارند و این میسر نمیشود مگر آنکه علاوه بر داشتن انگیزه، کفایت و توانایی فکری، قدرت سازماندهی و مقبولیت عمومی، «وقت کافی» و فرصت لازم نیز به حزب اختصاص داده شود.
متاسفانه به خاطر مسوولیتی که از حوزه مجموعه رسانهای «اعتماد» بر دوشم هست، امکان «وقت»گذاری از حقیر سلب شده است و طبعا موافقید که اهمیت رسانه هم امروزه نهتنها کمتر از حزب نیست شاید بیشتر هم باشد. در وضعیت کنونی کشور، رسانهها هم با مشکلات وحشتناکی مواجهند که ضرورت دارد با تمام توان به آن پرداخته شود.
حمل همزمان این دو بار سنگین برای بنده میسر نیست و در عمل نتوانستم به هیچ کدام از این دو مسوولیت فرصت لازم را تخصیص داده و به مسائل هر دو حوزه حزب و رسانه، به خوبی رسیدگی کنم و مدتهاست خودم را مجبور به انتخاب یکی از آن دو کردهام. بر این باورم که مسوولیت حزبی بنده با حضور دهها شخصیت برجسته سیاسی بدون متولی باقی نخواهد ماند، اما کار رسانهای فعالیتی است که ظاهرا خودم باید تمام وقت خود را به آن اختصاص دهم تا کاری از پیش برود. با همین استدلال در طول ۶ ماه گذشته در شورای مرکزی و کمیته تعامل و دفتر سیاسی حزب موضوع استعفا را مطرح و اخیرا در ملاقات حضوری که خدمت جناب آقای کروبی داشتم، با ایشان هم طرح موضوع کردم. بدین وسیله ضمن تشکر مجدد از تمام محبتها و همکاریهای صادقانه همه سروران عزیزم در حزب اعتمادملی، از خدمت دوستان مرخص میشوم و انشاءالله از این به بعد و تا اطلاع ثانوی از سنگر فعالیت حزبی کلا به سنگر فعالیت تمامعیار رسانه هجرت میکنم، باشد که با دعای خیر شما بتوانم آنچه وظیفه ملی، انقلابی و اسلامی من در برابر ملت، کشور، انقلاب و نظام برآمده از خون یکایک برادران شهیدم هست، انجام وظیفه کنم.
انشاءالله در اولین فرصت قائممقام محترم جناب آقای مهندس گرامیمقدم با همکاری همه عزیزان نسبت به برگزاری جلسه شورای مرکزی اقدام کرده و دبیرکل جدید از میان شخصیتهای خوشسابقه و باتجربه انتخاب خواهد شد.
والسلام علیکم و رحمتالله و برکاته
23/۱۲/1400
منبع:روزنامه اعتماد 25 اسفند 1400 خورشیدی