4 مدل اظهارنظر درباره کنکور 1402 فقط به فاصله 2 روز
کدام دستگاه حاکمیتی بر ناهماهنگی مسوولان و موازیکاریهایشان نظارت میکند؟
ادعای معاون امور آزمونهای سازمان سنجش در واکنش به حذف سوالات ادبیات از کنکور 1402
گروه اجتماعی| روزهای آغازین تیر ماه و پیش از برگزاری آزمون سراسری، رییس سازمان سنجش آموزش کشور در توضیح تغییرات کنکور سراسری سال 1402 اعلام کرد که از سال آینده، سوالات دروس عمومی شامل ادبیات، زبان، معارف و عربی، از کنکور حذف میشود. به دنبال این اظهارنظر، واکنشهای مخالفان در مذمت این تصمیم غیر علمی شکل گرفت و حتی کارزاری برای لغو این تصمیم ناپخته و غیر کارشناسانهای که تلاشی دوباره برای تضعیف هویت ملی و سواد فرهنگی جوانان کشور محسوب میشود، خطاب به رییسجمهوری، رییس مجلس و رییس سازمان سنجش آموزش کشور ایجاد شد.
به دنبال افزایش این واکنشهای منفی که همچنان هم ادامه دارد، دیروز هم قائممقام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به حذف زبان و ادبیات فارسی از کنکور سال ۱۴۰۲ واکنش نشان داد و این تصمیم متولیان را تعجببرانگیز و بلند نشدن صدای اعتراض از نهادهای رسمی و غیردولتی را تاسفبارتر خواند و از فرهنگستان زبان و ادب فارسی خواست که در اصلاح این تصمیم نادرست پیشگام باشد. علی دارابی که متولی حفظ و نگهداری از میراث ناملموس و فرهنگی ایران نیز هست، همسو با این جریان، به این حذف واکنش نشان داده و آن را در نقض قانون اساسی دانسته است. دارابی در متنی که با ضمیمه تصاویری از نسخ خطی و تاریخی زبان و ادبیات فارسی منتشر کرده، چنین نوشته است: «در خبرها آمده بود که برای کنکور سراسری ۱۴۰۲ دروس عمومی از جمله ادبیات و زبان فارسی حذف خواهد شد! اصل ۱۵ قانون اساسی تصریح دارد که زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران، فارسی است. روز ۲۷ شهریور را در تقویم رسمی کشور «روز شهریار» و «روز زبان فارسی» ثبت کردهایم. جای بسی تعجب از متولیان سازمان سنجش که این خطای راهبردی را بدون مشورت با اعاظم و بزرگان حوزه زبان و ادبیات فارسی مرتکب شدهاند و تاسفبارتر آنکه از نهادهای رسمی و غیردولتی نیز صدای اعتراضی بلند نشده است؟! زبان فارسی از گذشته در میان اقوام متعدد ایرانی نقش رابط و همزه وصل را ایفا کرده است. ایران کشوری با گویشهای مختلف [است]؛ گیلکی، ترکی، بلوچی، لری، کردی، ترکمن، تاتی، ارمنی، آشوری و… ایران، افغانستان، تاجیکستان سه کشوری هستند که زبان رسمی آنها فارسی است، حتی فراتر از این سه کشور در بخشهایی از ازبکستان و چین. زبان فارسی که امروزه با آن تکلم میکنیم از قرن سوم هجری، زبانِ کتابت شده است. از هزار و صد سال پیش بسیاری از آثار، سرودهها، کتب و مقالات به زبان فارسی در سراسر دنیا در کتابخانهها دانشگاهها قرار دارد. دکتر حسن انوری، استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی در بیان اهمیت و ویژگیهای زبان فارسی افزون بر نکات پیشگفته، تصریح دارد که «زبان فارسی قبل از فرانسوی و انگلیسی، زبان بینالمللی بوده است. از هندوستان تا جنوب شرقی اروپا و از آنجا تا امپراتوری عثمانی.» شاهکارهای جهانی، چون شاهنامه فردوسی، دیوان کبیر مولانا، کلیات سعدی، دیوان حافظ و… همه به زبان فارسی سروده شده است. از میان شش هزار زبان رایج در دنیا چند زبان قادر بوده است چنین شاهکارهایی خلق کند؟ زبان و ادبیات فارسی، زبان هویتی و میراثی ماست. باید هر میزان میتوانیم در حفظ، اشاعه، ترویج و اهمیت دادن آن همه تلاش کنیم. اصلاح تصمیم نادرست سازمان سنجش در حذف درس زبان و ادبیات فارسی از کنکور سال آینده، نخستین گام است. فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای مطالبه این امر باید پیشگام باشد.»
پس از انتشار این اظهارنظر، معاون امور آزمونهای سازمان سنجش آموزش کشور در واکنش به انتقاد این مقام مسوول مدعی شد که «دروس عمومی و اختصاصی در آزمون سال آینده تغییری نخواهد داشت و بدینترتیب درس ادبیات نیز مانند دیگر دروس عمومی از جمله دروس این آزمون است.»
حسن مروتی به دنبال این ادعا افزود: «تغییر در قوانین و مقررات سنجش و پذیرش داوطلبان در دانشگاهها و آزمون سراسری بر اساس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و قوانین مصوب مجلس انجام میشود و سازمان سنجش منحصرا مجری قوانین ابلاغی است اما مصوبه مذکور با توجه به اصلاحات مورد نظر این شورا تاکنون ابلاغ نشده چون با توجه به اطلاعیه اخیر سازمان سنجش آموزش کشور در خصوص برگزاری آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ بر مبنای مقررات سال ۱۴۰۱، تغییری در مواد درسی آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ نیز رخ نداده است.» مروتی در حالی این ادعا را مطرح کرد که هفته گذشته در دو روز پیاپی، مسوولان وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی در اظهارنظرهایی متناقض، نشان دادند که خودشان هم گرفتار موازیکاری و ناهماهنگی شدید شده و تکلیف کنکور 1402 را نمیدانند. روز 21 تیر سخنگوی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس گفت: «مصوبه شورای انقلاب فرهنگی برای سال ۱۴۰۲ انجام نمیشود؛ چرا که زمانی این کار محقق خواهد شد که در بحث آمایش سرزمین و توزیع امکانات آموزشی دانشآموزان در تمام نقاط کشور به صورت عادلانه و یکسان دسترسی داشته باشند.» روز 22 تیر ماه، مدیر کل سیاستگذاری حوزه آموزش و پژوهش شورای عالی انقلاب فرهنگی با اعلام قطعی بودن تغییرات کنکور ۱۴۰۲ گفته بود: «مصوبه این شورا در خصوص تغییرات کنکور از سال ۱۴۰۲ تصویب شده و به زودی ابلاغ میشود، طبق قانون تا مهر ماه و آغاز سال تحصیلی جدید زمان برای ابلاغ وجود دارد و هر زمانی که ما این ابلاغ را انجام دهیم سازمان سنجش آموزش کشور موظف به اجرای آن است. مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص تغییرات کنکور لغو نشده و در مورد تغییرات کنکور از سال آینده نیز رییسجمهوری قول داد این مصوبه را امضا کند که انشاءالله به زودی امضا خواهد شد. در حال حاضر مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد تغییرات کنکور به تصویب رسیده و به زودی امضا و ابلاغ خواهد شد بنابراین خبر تکذیب این مصوبه صحت ندارد.»
همان روز دبیر ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با تاکید بر اینکه مصوبه تغییر کنکور ۱۴۰۲ به امضای رییسجمهور و رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده، گفت: «تخطی از اجرا پیگرد قانونی دارد.» در همان روز، سازمان سنجش آموزش کشور با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: «آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ بر مبنای قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور مصوب سال ۱۳۹۲ مجلس شورای اسلامی، همانند آزمون سراسری سال ۱۴۰۱ برگزار میشود.»
منبع: روزنامه اعتماد 25 تیرماه 1401 خورشیدی