اگر خودتان اینطور تصمیم گرفتهاید!
احمد زیدآبادی
رمزی کلارک در دوران ریاستجمهوری جان اف کندی، معاون دادستان کل ایالات متحده امریکا و در دوران ریاستجمهوری لیندون جانسون، دادستان کل آن کشور بود. در امریکا دادستان کل را وزیر دادگستری میگویند.
خلاصه اینکه رمزی کلارک پس از پایان سمت رسمیاش، کنشگر دفاع از حقوق بشر شد و به همین دلیل، گویا جمعی از نیروهای انقلابی مقیم امریکا که برای سرنگونی حکومت پهلوی فعالیت میکردند، در بحبوحه انقلاب از کلارک میخواهند که به ایران سفر کند و با مشاهده عینی وضعیت، گزارش صادقانهای به مقامهای امریکایی ارایه کند تا کاخ سفید از پشتیبانی محمدرضا شاه دست بکشد.
رمزی کلارک به همراه تعدادی از همکاران خود در دی ماه سال 57 به ایران سفر میکند و در تهران با شماری از کنشگران انقلابی و همچنین با سیاستمداران رده بالا در داخل حکومت و خارج از آن به گفتوگو مینشیند. او سفری محرمانه هم به قزوین میکند و با انقلابیون محلی آن شهر نیز جلسه برگزار میکند. تا اینجای کار را داشته باشید فعلا!
دکتر قاسم افتخاری، استاد بازنشسته دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. او حدود نیم قرن در دانشکده، انواع درسها را در دو رشته علوم سیاسی و روابط بینالملل تدریس کرده و اکنون نیز در پیرانه سر مشغول نگارش کتاب در حوزه تخصص خود است. دکتر افتخاری استادی است بسیار زحمتکش و دارای وجدان کاری بینظیر. او به درآمد معمول معلمی رضایت داده و عمرش را صرف آموزش دانشجویان خود کرده است. دکتر افتخاری زاده ماکوست و بیانی بسیار شیرین و دلانگیز دارد. او گاهی در کلاس درس، خاطراتی را هم نقل میکرد که پس از گذشت حدود سه، چهار دهه، هنور در ذهن من زنده هستند.
دکتر افتخاری نقل میکرد که رمزی کلارک در جریان سفرش به تهران جلسهای هم با استادان معروف دانشگاههای تهران برگزار میکند که شخص او هم در آن حاضر بوده است.
به گفته استاد افتخاری، وقتی رمزی کلارک از استادان حاضر در جلسه، در مورد حکومت دلخواه آنان پس از سرنگونی نظام سلطنتی میپرسد، عدهای از آنها همصدا میگویند که خواهان استقرار حکومت اسلامی هستند. سپس استادی از خانمهای سکولار که طبق قاعده آن روز بدون حجاب هم بوده است، در دفاع از برپایی حکومت اسلامی پس از سقوط نظام شاهنشاهی صحبتهای پرشور و غرایی ایراد میکند. با اتمام صحبت خانم استاد، رمزی کلارک رو به او میکند و میگوید: آیا شما میدانید که در صورت تشکیل حکومت اسلامی در ایران، آنگاه شما نمیتوانید با این وضعیت از حجاب، در بین همکاران مردِ خود بنشینید و صحبت کنید؟
خانم استاد پاسخش میدهد: اگر صلاح و سعادت مردم ایران ایجاب کند، من حاضرم لچک هم سر کنم. رمزی کلارک سری میجنباند و میگوید: اگر خودتان اینطور تصمیم گرفتهاید، حرفی نیست!
منبع: روزنامه اعتماد 27 آذر 1401 خورشیدی