598 عضو پارلمان خواستار قرار گرفتن نام سپاه در لیست گروههای تروریستی اتحادیه اروپا شدند
درخواست پارلمان اروپا علیه سپاه
گروه دیپلماسی
پارلمان اروپا روز چهارشنبه به قطعنامهای رای داد که در آن از اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن میخواهد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست تروریستی اتحادیه قرار دهند. به گزارش فرانس 24، در این جلسه برخی از نمایندگان پارلمان از اعدامهای اخیر صورتگرفته در ایران ابراز نگرانی شدید کردند. در این رایگیری 598 رای موافق، 9 رای مخالف و 31 رای ممتنع ثبت شد. هانا نویمان، نماینده مجلس آلمان در پارلمان اروپا در سخنانی با تکرار ادعاهای بیپایه و اساس درباره تحولات داخلی ایران ادعا کرد که اروپا باید سپاه پاسداران را به دلیل آنچه او سرکوب معترضان در ایران و فعالیتهای مخرب منطقهای خواند در لیست تحریمها قرار بدهد. چارلی وایمرز، نماینده سوئدیتبار پارلمان اروپا، در توییتی ابراز امیدواری کرد که گام بعدی اعضای این اتحادیه درخواست برای لغو مذاکرات برجام باشد. فرانس 24 در گزارشی در این باره نوشت: اگر سپاه پاسداران در لیست گروههای تروریستی اتحادیه اروپا قرار بگیرد به این معنا است که عضویت در این گروه، حضور در جلسات آن و حمل آرم آن در ملأ عام جرم محسوب میشود. این خبرگزاری در ادامه ادعا کرده که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نفوذ زیادی در ایران دارد و بخشهایی از اقتصاد و نیروهای مسلح را کنترل میکند و مسوولیت موشکهای بالستیک و برنامههای هستهای جمهوری اسلامی بر عهده این نهاد است. یک روز قبل از رایگیری، اورسولا فون در لاین، رییس کمیسیون اروپا در سخنانی در مجمع جهانی اقتصادی داووس از قرارگرفتن نام سپاه در لیست گروههای تروریستی حمایت کرده بود. فرانس 24 در ادامه این گزارش به بازداشت تعداد زیادی از افراد دو تابعیتی در ایران در چندماه اخیر اشاره و پیشبینی کرده که بریتانیا در هفتههای آتی تصمیم بگیرد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار دهد. تصمیم برای قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی را شورای اروپا باید بگیرد. هرچند مصوبات شورای اروپا عموما با رای حداقل ۱۵ کشور که دستکم ۶۵ درصد جمعیت اروپا را نمایندگی میکنند تصویب میشود، اما در موارد حساس نظیر موضوعات سیاست خارجی، شورای اروپا عموما بر اساس اجماع تمام اعضا تصمیمگیری میکند. پیش از این رایگیری بیش از 100 عضو پارلمان اروپا از کمیسیون اروپا و اعضای اتحادیه اروپا خواسته بودند که هم فشارها بر ایران را افزایش داده و هم نام سپاه را در لیست گروههای به اصطلاح تروریستی این اتحادیه قرار بدهد. هرچند که رای روز چهارشنبه پارلمان اروپا الزامآور نیست اما میتواند بر اعضای اتحادیه اروپا فشار مضاعفی برای اضافه کردن نام سپاه به لیست گروههای تروریستی وارد کند. ایالات متحده در سال 2019 و در دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ نام سپاه پاسداران را در لیست گروههای تروریستی قرار داده بود. از زمان شروع اعتراضات در ایران کانادا سپاه را در فهرست به اصطلاح سازمانهای تروریستی خارجی خود قرار داده است.
وزیر کشور ایران: جای نگرانی نیست
همزمان با بالا گرفتن زمزمهها درباره قرار گرفتن نام سپاه در فهرست به اصطلاح تروریستی اروپا، احمد وحیدی، وزیر کشور ایران در واکنش به چنین احتمالی گفته بود که این موضوع، «جای هیچ نگرانی ندارد و سپاه با قدرت به راه خود ادامه خواهد داد.» وحیدی که از فرماندهان پیشین سپاه است، در حاشیه جلسه روز چهارشنبه هیاتدولت گفت: «اینکه عدهای در غرب بخواهند کاری خارج از قواعد بینالملل انجام بدهند و یک نیروی رسمی را تروریسم بنامند، نشاندهنده ضعف فکری، اخلاقی و سیاسیشان است.» ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری روز 19 دیماه درباره اضافه شدن سپاه به فهرست سازمانهای تروریستی اروپا گفته بود: آنهایی که خودشان اقدام تروریستی انجام داده و متهم اصلی حمایت از تروریسم هستند، حق ندارند قهرمانان مبارزه با تروریسم بینالمللی را به تروریسم متهم کنند. آنهایی که قهرمان مسلم و شناختهشده مبارزه با تروریسم بینالمللی را به صورت ناجوانمردانه و با نقض منشور ملل و حاکمیت یک کشور مستقل ترور کردند و کشورهایی که از این اقدام جنایتکارانه حمایت کردند، حق ندارند در خصوص قهرمانان مبارزه با تروریسم ما از الفاظ ناروا و الفاضی که ارتشهای خودشان شایسته آن هستند، استفاده کنند و چنین صفتی برازنده خودشان است.
تاکید بورل بر حفظ کانالهای ارتباطی با ایران
پیش از انجام این رایگیری، جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گزارش به پارلمان اروپا بر اهمیت حفظ گفتوگوها با ایران جهت تلاش برای احیای توافق هستهای تاکید کرده بود.
به گزارش ایسنا به نقل از وبگاه اردوپوینت، جوزپ بورل در این باره گفت: ما پنج اقدام محدودیتزا [در قبال ایران] انجام دادهایم که سه مورد از آنها براساس نقض حقوق بشر و دو مورد بر اساس عرضه پهپادها به روسیه انجام شد.
بورل در سخنان پایانیاش در جلسه پارلمان اروپا با اشاره به مذاکرات احیای توافق هستهای که به دلیل برخی مسائل حلنشده با وقفهای چند ماه روبرو شده است، گفت: اما من فکر میکنم با این وجود، ما باید کانالهای ارتباطی را [با ایران] باز نگه داریم. ما برجام[توافق هستهای] را داریم و فکر میکنم باید هر کاری که میتوانیم انجام دهیم تا اطمینان بیابیم ایران به تسلیحات هستهای دست پیدا نمیکند.
ایران، دستور کار نشست بعدی وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا
دیدیه ریندرز، کمیسیونر عدالت و برابری اتحادیه اروپا نیز در سخنرانی در پارلمان اروپا با مطرح کردن ادعاهایی درباره ناآرامیهای اخیر در ایران گفت که موضوع ایران در دستور کار نشست بعدی وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا خواهد بود. به گزارش ایسنا به نقل از وبگاه سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، دیدیه ریندرز، کمیسیونر عدالت و برابری اتحادیه اروپا در سخنانی اجرای حکم علیرضا اکبری، شهروند دوتابعیتی ایرانی- انگلیسی و کارمند پیشین وزارت دفاع را که به جاسوسی برای دستگاه اطلاعاتی انگلیس محکوم شده بود محکوم کرد. ریندرز با مطرح کردن اظهاراتی مداخلهجویانه درباره امور داخلی ایران ادعا کرد: وضعیت در ایران همچنان باعث نگرانی است. قیامهای فعلی نشاندهنده نارضایتی عمیق است. خواسته اصلی اعتراضات فعلی احترام به حقوق اساسی، کرامت و تغییر واقعی است. او در ادامه با بیان اینکه به نظر میرسد که شدت اعتراضات در هفتههای اخیر کاهش یافته، مدعی شد: این، احتمالا به دلیل بازداشتهای گسترده و اعدام معترضان است. این سرکوب حالا به دادگاهها کشانده شده است که در آنجا احکامی تند، از جمله حکم اعدام به عنوان ابزار سرکوب به کار گرفته میشود. این مقام اتحادیه اروپا با مطرح کردن این اظهارات مداخلهجویانه علیه ایران گفت: مهم است که اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن به انتقال پیامی واضح و محکم در راستای کارهایی که تاکنون انجام شده است، ادامه دهند. ایران در نشست بعدی شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا باز هم در دستور کار خواهد بود و من به شما اطمینان میدهم که تمامی گزینهها برای پاسخ اتحادیه اروپا به رخدادهای ایران روی میز است.
تهدید به افزایش تحریمها
چارلز میشل، رییس شورای اروپا نیز در سخنرانی در نشست پارلمان اروپا با مطرح کردن اظهاراتی مداخلهجویانه درباره امور داخلی ایران گفت که شورای اروپا قصد دارد اقدامات تحریمی علیه ایران را افزایش دهد. رییس شورای اروپا افزود: ما باید نسبت به حمایت از کسانی که برای آزادی و دموکراسی به پا خاستند، متعهد باشیم. او با تکرار ادعای غرب مبنی بر حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین گفت: شورای اروپا قصد دارد اقدامات تحریمی را [علیه ایران] افزایش دهد، به ویژه به دلیل حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ آن علیه اوکراین.
منبع: روزنامه اعتماد 29 دی 1401 خورشیدی