کشف یک شاعر
جواد ماهر
یک شاعر کشف کردیم. کلاس پنجم است. چند کاغذ کوچولو موچولو داد دستم که شعر گفتهام. شعرهایش به زبان قدیم سروده شده بود و مفهوم نبود. معلمش هم چند شعرش را خوانده بود و به من گفت: ببین چه میگوید. پسرک زنگ ورزش آمد توی دفتر کنارم نشست. اولین نشانه شاعریاش همین است که به خاطر شعر از زنگ ورزش گذشت. نیمساعتی حرف زدیم. لحظههای الهام و شاعرانهگی به سراغش میآید اما قدرتش برای به کلمه کشیدن لحظه شاعرانه کم است. معلم میگوید: ریاضیجاتش خوب است ولی خواندن و فارسیاش ضعیف است. زنگ ورزش که کنارم نشست دو تا از شعرهایش را بررسی کردیم. گفت که شعر فردوسی میخواند. تاثیر شعر کهن را در شعرش نشان دادم. گفتم: شعر و داستان امروز هم بخوان تا ذخیره واژگانیات زیاد شود و کمکم زبان خودت را پیدا کنی. گفتم: بخوان و بنویس. بخوان و بنویس. گفت: چطوری به زبان خودم برسم. گفتم: میرسی. با خواندن و نوشتن مداوم کمکم به زمانی میرسی که وقتی شعرت را کسی بخواند، بگوید این شعر مال فلانی است. بعد چند شعر از «قیصر امینپور» برایش خواندم؛ غزل و شعر نو. بعد رفت با یک کتاب شعر زیر بغلش که بخواند و بیاید برایم بخواند.
دو دانشآموز کلاس اولی بهشدت باهم درگیرند. روی هم حساسند. به حرفهای هم واکنش نشان میدهند. نگاهشان به هم طبیعی نیست. زیاد باهم دعوا میکنند. حدس من این بود که این همه کینه و حساسیت ریشهای در غیر مدرسه دارد. دیروز معلم کلاس اول مادر یکیشان را خواست. من به مادر آن دانشآموز گفتم ریشه این اختلاف، مدرسه نیست و مادر گفت که در «شاد» باهم رقیبند و مقایسه میشوند. گفت که عکس تولد و هدیه میگذارند و حرفها و مقایسههای بزرگترها را بالا پایین میکنند. شاد، با وجود برخی کاربردها به عنوان آموزش مکمل اینجا مورد سوءاستفاده قرار گرفته. به مدیر میگویم: کلاس سومیها پولِ جهاز جمع میکنند. آنها را از پول پوشاک شب عید معاف کن. مگر بچهها چقدر توان دارند. مدیر میخندد. دارد نامه آماده میکند بفرستد برای خانوادهها که در طرح پوشاک شب عید مشارکت کنند. کلاس سومیها قلکی توی کلاس دارند که برای خانوادههای نیازمند و زوجهای بیبضاعت پول جمع میکنند.
به زنگ مطالعه دانشآموزان دو تا کتاب «معماهای ذهنی» و دو تا کتاب «تنگرم» افزودهام. این چهار کتاب را دانشآموزان دوست دارند و دست به دست میکنند. کتابِ بازی است. دست و ذهنِ دانشآموزان را درگیر میکند. معماهای ذهنی و تنگرم را انتشارات «شهرتاش» منتشر کرده.
منبع: روزنامه اعتماد 13 بهمن 1401 خورشیدی