فشار مولدسازی روی خیرین مدرسهساز
رییس سازمان نوسازی در پاسخ به «اعتماد»: بخواهیم هم نمیتوانیم مدارس خیرساز را بفروشیم
نیره خادمی
هنوز از واکنش رسمی شخص وزیر آموزش و پرورش نسبت به ماجرای فروش مدارس خیرساز و قرار گرفتن برخی از مدارس خیرساز در لیست سامانه مولدسازی خبری نیست. این انتظار از او وجود دارد که بهطور رسمی طی بخشنامهای به اطلاع عموم خیرین برساند که مدارس خیرساز در لیست واگذاری قرار ندارند ولی تاکنون روابط عمومی آموزش و پرورش، دبیرخانه اجرایی مولدسازی وزارت آموزش و پرورش و سخنگوی دولت به موضوع واکنش نشان دادهاند اگر چه روز گذشته هم حمیدرضا خانمحمدی، رییس سازمان نوسازی و توسعه و تجهیز مدارس کشور به خبرنگار اعتماد گفت که هیچ نگرانی وجود ندارد و آموزش و پرورش حتی اگر بخواهد مدارس خیرساز را بفروشد هم نمیتواند. او معتقد بود که موضوعات مطرح شده درباره قرارگیری نام مدارس خیرساز در سایت مولدسازی ناشی از برداشت اشتباه بوده است.
خیرین مدرسهساز از سال 77 به عنوان مهمترین سرمایه اجتماعی آموزش و پرورش تاکنون بیش از 150 هزار کلاس درس در کل ایران ساختهاند، برخی حتی تمام زندگی خود را در این راه گذاشتهاند ولی از چند روز پیش با مشاهده نام مدرسه خود در سایت مولدسازی دچار نگرانی شدند تا جایی که موسسه مردمنهاد «مهر گیتی» هم در توییتر این نگرانی را مطرح کرد: «مطلع شدیم تعدادی از مدارس خیرساز از جمله مدارس مهرگیتی، در لیست فروش املاک آموزش و پرورش در طرح مولدسازی قرار گرفتهاند! فروش این املاک بدون رضایت و اجازه خیرین عزیز مدرسهساز از نظر شرعی، اخلاقی و قانونی صحیح نمیباشد. مهرگیتی اقدامات خود را جهت پیگیری این موضوع آغاز نموده است.»
پس از آن زهرا گیتینژاد، مدیرعامل این موسسه در ویدئویی نسبت به این ماجرا واکنش نشان داد و از رییس سازمان نوسازی مدارس کشور و وزیر آموزش و پرورش خواست تا واضح و شفاف در مورد این فهرست صحبت کنند تا آنها بتوانند جواب قانعکنندهای به خیرین بدهند.« ما دیدیم که تعدادی از مدارس خیرساز در لیست فروش اعلام شده و این جای تعجب برای ما دارد. خیرین وقت و مالشان را وقف بچههای این سرزمین کردند. آنها که مسوول کسری بودجه دولت نیستند. اعلام شده که ۷۰درصد مدارس را خیرین میسازند و بعد وقتی مواجه شوند با اینکه مدارسشان در لیست فروش قرار گرفته، اعتمادشان سلب میشود.» حالا رییس سازمان نوسازی و توسعه و تجهیز مدارس کشور درباره قرارگیری نام مدارس خیرساز در سایت مولدسازی از وجود 1649 پروژه نیمهتمام خیرین مدرسهساز خبر میدهد که تکمیل آنها بر اساس درآمد حاصل از مولدسازی 520 فقره از املاک و داراییهای آموزش و پرورش در دستور کار است.« پیش از این شایعه شده بود که دولت برای جبران کسری بودجه خود، میخواهد املاک و داراییهایش را بفروشند بنابراین سامانهای راهاندازی شد تا در یک اتاق شیشهای مردم املاک مازاد و قابل مولدسازی را مشاهده کنند؛ پروژهها در دو بخش داراییهای مازاد و پروژههای نیمه تمام منتشر شد. با توجه به اینکه خیرین بازوان اصلی ما هستند، در بحث تکمیل پروژهها مدارس خیرساز در اولویت قرار گرفتند.»
پیش از سخنان رییس سازمان نوسازی؛ حسین قربانزاده، رییس سازمان خصوصیسازی کشور نسبت به ویدئوی زهرا گیتی نژاد واکنش نشان داده و در توییتر نوشته بود: «پروژههای خیرسازی که در سایت مولدسازی اعلام شده تا اتفاقا با تامین مالی از طرق املاک مازاد تکمیل شوند را به دروغ در معرض فروش معرفی کردند. (۱۶۳۹ مورد) . خانم گیتینژاد و دیگر خیرین بنده از جانب سایت انتخاب و دیگر رسانههایی که دروغ نشر دادند و شما را نگران کردند عذرخواهی میکنم.» تصویری که روز دوشنبه یکم اسفند از صفحه رسمی سامانه مولدسازی در خبرگزاری ایسنا منتشر شده است، سرفصل عنوان داراییهای مصوب مازاد را نشان میدهد و ذیل آن دو بخش فهرست املاک مازاد آموزش و پرورش و فهرست پروژههای آموزش و پرورش قرار دارد. در بخش فرآیندها و روشهای مولدسازی که در همین سایت آمده، از طرحهای عمرانی نیمه تمام در راستای مولدسازی نام برده شده بود بنابراین موضوع فروش مدارس نیمه تمام خیرین مدرسهساز هم با قرار گرفتن در لیست، پر رنگتر و جدیتر شد. حالا البته یک بخش دیگر با عنوان «پروژههای تکمیلی» در سامانه مولدسازی اضافه شده و مدارس خیرساز جزو پروژههای آموزش و پرورش ذیل آن قرار گرفتهاند. در توضیح این بخش آمده است: «فهرست ذیل، عناوین پروژههای عمرانی نیمهتمام دولت است که در سالهای قبل شروع شده لیکن به دلیل عدم تامین اعتبار لازم در موعد مقرر به بهرهبرداری نرسیده است. در اجرای مصوبه مولدسازی داراییهای دولت، مقرر است این پروژهها از محل منابع حاصل از مولدسازی املاک مازاد دولت، تکمیل و راهاندازی گردد.»
در این لیست نام پروژههای تکمیل شده نیز وجود دارد، از جمله مدارس خیرساز موسسه مهر گیتی که تکمیل شده است و بین یک تا چهار سال از بهرهبرداری برخی از آنها میگذرد، اگر چه به گفته خانمحمدی جز برخی مدارس نیمه تمام در این لیست، مدارس تکمیل شده هم نیاز به تسویه داشتند بنابراین در کنار برخی مدارس که نیاز به مقاومسازی دارند، برخی مدارس تکمیل شده هم در لیست قرار گرفتهاند.« از ما خواستند املاکی که قرار به تکمیل آن است یا نیاز به تسویه دارد را معرفی کنید تا از محل فروش املاک مازاد تکمیل و تسویه شود. ما هم اعلام کردیم اما وقتی خیرین مدرسهساز نام مدرسه خود را در این لیست دیدند نگران شدند اما هیچ جای نگرانی نیست هیچ مدرسه خیرسازی واگذار نخواهد شد. این املاک قابل فروش نیست و حتی اگر بخواهیم بفروشیم هم نمیتوانیم. خیرین مدرسهساز مدارسی را با هر دارایی که دارند و حتی دارایی پدر و مادر خود میسازند و این کار بسیار ارزشمندی است چون همه زندگی خود را در این راه گذاشتهاند. در سامانه دو آیکون را کنار یکدیگر قرار داده بودند بنابراین گفتیم که آنها را جدا کنند.» او معتقد است که اشتباهی در این ماجرا صورت نگرفته که نیاز به عذرخواهی داشته باشد و فقط نوع بارگذاری اطلاعات شائبه فروش مدارس خیرساز را ایجاد کرده است. اگر چه در یکی دو روز گذشته این تصور به وجود آمد که دولت و آموزش و پرورش در فروش مدارس خیرساز عقبنشینی کردهاند. چند روز پیش ناصر قفلی، رییس جامعه خیرین مدرسهساز کشور در نامهای به یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش نوشت: « ضمن تاکید و اعلام آمادگی خود از مواضع قانونی جهت توسعه جهاد مدرسهسازی، شایسته است حتیالامکان مراقبت نمایید تا مدارس خیرساز در این طرح قرار نگیرد و در صورت ضرورت هماهنگی لازم با خیرین صورت پذیرد.» خبرآنلاین هم در گزارشی از ارسال نامهای به وزارتخانه آموزش و پرورش در روز سیام بهمنماه خبر داده است که در این نامه از وزیر خواسته شده؛ بهطور رسمی طی یک بخشنامهای به اطلاع عموم خیرین برساند که مدارس خیرساز در لیست واگذاری قرار ندارد. هنوز از بخشنامه و موضع رسمی وزیر آموزش و پرورش خبری نیست و فعلا دبیرخانه اجرایی مولدسازی وزارت آموزش و پرورش فروش مدارس خیرساز را تکذیب کرده و دلیل به وجود آمدن شائبه را کنار هم قرار گرفتن دو لیست املاک مازاد و پروژههای نیاز به تکمیل اعلام کرده است. رییس مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش هم در توییتی فروش مدارس خیرساز را تکذیب کرد و نوشت: «با تشکر از حمایت جامعه محترم خیرین مدرسهساز کشور از طرح مولدسازی داراییهای دولت، تاکید میکنم که بنا نیست مدرسه خیرساز یا وقفی در لیست مولدسازی داراییهای این وزارتخانه قرار گیرد. ضمنا از محل منابع حاصل، برای تکمیل پروژههای نیمهتمام با اولویت خیری استفاده خواهد شد.» ولی علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت بهطور غیر منتظره و عجیبی این نگرانیهای خیرین مدرسهساز را در توییتر پاسخ داد: «فروش این مدارس یک دروغ بزرگ است که با جابهجایی فهرست املاک راکد و در فهرست فروش با پروژههای عمرانی نیازمند تکمیل از محل منابع حاصل از مولدسازی صورت گرفته است.»
منبع: روزنامه اعتماد 3 اسفند 1401 خورشیدی