مجادله بر سر تصویب احکام بودجه 1403
سازمان برنامه و بودجه نسبت به ناترازی بودجه سال آینده هشدار داد
سازمان برنامه و بودجه در اطلاعیهای از مصوبات کمیسیون تلفیق بودجه مجلس انتقاد کرد. همچنین داود منظور، رییس سازمان برنامه و بودجه نیز نسبت به ناترازی بودجه به کمیسیون تلفیق مجلس هشدار داده است.سازمان برنامه و بودجه در اطلاعیه خود اعلام کرد: به آگاهی مردم شریف ایران میرساند نمایندگان عضو کمیسیون تلفیق بودجه احکام الحاقی متعددی را که بار مالی آنها تامین و پیشبینی نشده است، بهرغم مخالفت نمایندگان دولت به تصویب رساندند.
در این اطلاعیه تصریح شده است: با توجه به پوشش خبری گسترده این مصوبات و ایجاد انتظارات احتمالی در برخی هموطنان عزیز، لازم به تاکید است که این مصوبات در مرحله تصویب نهایی در صحن مجلس یا در مرحله تایید توسط شورای محترم نگهبان ممکن است با چالش مغایرت با اصل ۷۵ قانون اساسی مواجه شده و از تصویب نهایی باز بماند.
مصوبات روزهای گذشته کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در بخش حقوق و دستمزد، هدفمندی یارانهها، یارانه نانواییها بوده و حالا اعتراض رییس سازمان برنامه و بودجه را در کمیسیون تلفیق در پی داشت.
مجلس و دولت بر سر افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده جهت تامین منابع اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان موافقت داشتند، اما عدهای از نمایندگان مجلس با این موضوع مخالفت کردند که در نهایت اجرای آن را به تعویق انداخت.
از طرف دیگر به گفته سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، برای حقوق کارکنان دولت ۱۰ میلیون تومان و برای کف حقوق والدین شهدا ۱۵ میلیون تومان تعیین شده است.
دولت معتقد است که مصوبات اخیر کمیسیون تلفیق بیشبرآوردهایی است که به گفته رییس سازمان برنامه و بودجه قابل تحقق نیست. دولت در لایحه خود افزایش ۱۸ درصدی حقوق کارمندان در سال آینده را پیشبینی کرد و کمیسیون افزایش حقوق و دستمزدها در سال آینده را ۲۰ درصد در نظر گرفت، افزایش دو درصدی حقوقها نسبت به لایحه دولت در کمیسیون تلفیق، منجر به اعتراض نماینده دولت در کمیسیون شد. امانی، معاون سازمان برنامه و بودجه عنوان کرد با توجه به شرایط موجود تحقق منابع برای افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارمندان محقق و میسر نیست. افزون بر این در جریان بررسی مواد مربوط به پرداخت بدهیهای دولت به سازمان تامین اجتماعی دولت در لایحه بودجه ۱۲۰ هزار میلیارد تومان برای این منظور پیشبینی کرده بود، اما کمیسیون تلفیق اعتبارات این بخش را به ۱۷۰ هزار میلیارد تومان افزایش داد که موجب اعتراض معاون سازمان برنامه و بودجه شد.
منظور، رییس سازمان برنامه و بودجه در جلسه کمیسیون تلفیق، با مصوبه اخیر این کمیسیون مبنی بر تخصیص ۳۷ هزار میلیارد تومان یارانه به نانوایان برای سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ نیز مخالفت کرده و اعلام کرد: این یارانه از محل صرفهجویی در مصرف آرد با نانوایان پرداخت میشود و این مصوبه هزینه سنگینی بر دوش دولت خواهد گذاشت. علاوه بر این اعضای کمیسیون تلفیق مجلس در مصوبه دیگری ۵۰ هزار میلیارد تومان از منابع درآمدی هدفمندی یارانهها در سال آینده را کاهش دادند. دولت در لایحه خود ۴۰ درصد از درآمدهای حاصل از فروش گاز الپیجی و گازهای فرعی همچون گوگرد، بوتان، اتان را به هدفمندی یارانهها اختصاص داده بود که اعضای کمیسیون رای به حذف این بخش از درآمدهای هدفمندی یارانهها دادند.
همچنین طبق مصوبه دیروز کمیسیون اعتبارات قوه قضاییه در بودجه سال آینده ۹۸ هزار میلیارد تومان و بودجه سازمان صدا و سیما ۲۶ هزار میلیارد تومان خواهد بود. اعتبارات و بودجه قوه قضاییه در لایحه بودجه ۶۳ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده بود که به ۹۸ هزار میلیارد تومان در کمیسیون تلفیق افزایش یافت. اعتبار سازمان صدا و سیما نیز با افزایش ۳۰ درصدی نسبت به لایحه دولت در کمیسیون تلفیق ۲۶ هزار میلیارد تومان تعیین شد که مصوبه کمیسیون برای تعیین بودجه دستگاه قضا و رسانه ملی انتقادات نماینده دولت را نیز در پی داشت.
در حالی این بیشبرآوردها بر لایحه بودجه تحمیل شده است که حدود یک هفته از تشکیل جلسات کمیسیون تلفیق میگذرد و در فرصت باقیمانده کمیسیون تلفیق باید با سازمان برنامه و بودجه و دولت به توافق برسند.
حمیدرضا مقصودی، رییس امور اقتصاد کلان سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اینکه دولت همانند مجلس تمایل دارد که در صورت وجود منابع، خدماتش را گسترش دهد، گفت: اما شجاعانه اعلام کرده که بر اساس واقعیات تصمیم میگیرد.
وی با اشاره به اینکه گشایشهای اقتصادی نباید به قیمت تحمیل کسری بودجه باشد، گفت: دولت جبران کسری بودجه تحمیل شده را چگونه پاسخ دهد؟ افزایش مالیات؟ افزایش قیمت سوخت؟ جهش ارز؟ ایجاد مخاطره اخلاقی در بازار سرمایه؟ کمیسیون تلفیق چه پیشنهاد میکند؟
دولت بودجه ناقص تحویل مجلس داد
جبار کوچکینژاد، عضو کمیسیون تلفیق بودجه در مجلس درباره انتقادات سازمان برنامه و بودجه نسبت به مصوبات هزینهزای کمیسیون تلفیق مجلس برای بودجه ١۴٠٣ گفت: دولت باید بپذیرد که بودجهای که به مجلس تحویل داد، ناقص بود و برخی موارد را اجرا نکرده بودند و یکی از آنها همترازی بازنشستگان بود که تقریبا ۵٠ همت کسری در این بخش دیده میشد.
او اظهار داشت: طبق اصل ۵٣ قانون اساسی دولت موظف است که لایحه بودجه را به مجلس ارایه دهد و مجلس هم پس از بررسیها و تصویب با تایید شورای نگهبان، قانون بودجه را به دولت ابلاغ کند. در کمیسیون تلفیق بودجه را مورد بررسی قرار دادیم و دولت کسریهایی در بودجه داشت که این عدد بیش از ٣٠٠ هزار میلیارد تومان بود.
وی ادامه داد: هم در اصل بودجه و هم در تبصره ١۴ و در بخش هدفمندسازی یارانهها کسری وجود داشت که مجموع این کسری بیش از اعداد مطرح شده و ٣٠٠ هزار میلیارد تومان گفته شده، بوده است.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه در مجلس با اشاره به ادعای سازمان برنامه مبنی بر ایجاد بار مالی با برخی مصوبات کمیسیون تلفیق گفت: مجلس لایحه بودجه را مورد بررسی قرار داد و در برخی موارد از جمله افزایش ١٨ درصدی حقوق کارمندان، این عدد را به ٢٠ درصد افزایش داد. کف حقوق و دستمزد در لایحه بودجه پایین دیده شده بود که مجلس آن را به ١٠ میلیون تومان رساند. همچنین در بررسیهای مجلس یک فوقالعاده به حقوق برخی گروههای کارمندی مانند جهاد کشاورزی، لشکری، ارشاد و خدمات آموزش و پرورش اضافه شد تا امکان افزایش حقوق این گروههای کارمندی وجود داشته باشد.
کوچکینژاد افزود: از دیگر موضوعات بحث بدهی دولت به تامین اجتماعی بود که در بررسی بودجه ١۴٠٣ به دولت تکلیف کردیم که ١٧٠ هزار میلیارد تومان از آن را از محل فروش اموال با واگذاریها بپردازد که این مصوبات بودجه دولت را طبیعتا افزایش میدهد. عضو کمیسیون تلفیق تاکید کرد: دولت باید بپذیرد بودجهای که به مجلس تحویل داد، ناقص بود و برخی موارد را اجرا نکرده بودند و یکی از آنها همترازی بازنشستگان بود که تقریبا ۵٠ همت کسری در این بخش دیده میشد. وی با تاکید بر اینکه انتقاد سازمان برنامه درباره ایجاد بار مالی به بودجه با مصوبات مجلس وارد نیست، گفت: سازمان برنامه و دولت بپذیرد که مجلس به قانون عمل کرده و برای بسیاری از مصوبات مجلس منابع درآمدی آن هم دیده شده است.
منبع:روزنامه اعتماد 27 دی ماه 1402 خورشیدی