1

تحقق ارزش مالکانه در گروی نفشه راه اجرایی

مهدی سورگی در نشست 23 خرداد صندوق ذخیره فرهنگیان

نشست 23 خرداد صندوق ذخیره فرهنگیان با حضور بیش از سی نفر از مطالبه گران و رئیس هیات مدیره و معاون مالی فرصتی بود تا مهندس مهدی سورگی یکی از مطالبه گران پیشکسوت که چندین سال است در کنار سایر مطالبه گران با نگاه تخصصی تر پیگیر مسائل صندوق است در این نشست ضمن ارائه تصویری کلی از این موسسه پیشنهاد خودش را پیراموان نقشه راه تحقق ارزش مالکانه ارائه داد و گفت تحقق عملی ارزش مالکانه در گروی اجرای این نقشه راه است سورگی در حالی با ارائه پاور پیونت مطالب خود را طرح نمود که دبیر کمیته ارزش مالکانه نیز حضور داشت.

کار دست افراد کاردان نبوده است

سورگی در بخش نخست سخنان خود با اشاره به صورت وضعیت اعضا گفت؛ از نظر یک فرهنگی عضو، کارنامه عملکرد صندوق ذخیره فرهنگیان در گزارش «صورت وضعیت» عضو دیده می‌شود، که با بررسی 4 عدد الف- واریزی عضو ، ب- واریزی دولت ، ج- سود واریزی عضو، د- سود واریزی دولت می‌توان کارنامه عملکرد صندوق را تحلیل کرد.بر اساس آنچه در صورت وضعیت خود بنده منعکس شده، اولا نسبت واریزی عضو به واریزی دولت هفت برابر است، یعنی من هفت برابر دولت واریزی داشته ام، حال آنکه باید این نسبت مساوی باشد.از آن بدتر سودی که برای واریزی دولت حساب شده تپل تر از سودی است که برای واریزی من حساب شده.نتیجه گیری از طرح مبحث اول: کار دست افراد کاردان نبوده که چنین اجحافی در حق اعضا صورت گرفته است.

امکان تسویه حساب با اعضا با ده درصد دارایی های صندوق

وی در ادامه افزود؛ هدف از تاسیس این موسسه تقویت توان مالی فرهنگی عضو در دوره بازنشستگی بود، لیکن الان مبلغی در حد 60 میلیون تومان با فرهنگی بازنشسته تسویه می‌شود، این رقم هیچ مشکلی از مشکلات فرهنگی بازنشسته را برطرف نمی‌کند. از طرفی این مبلغ واقعی نیست چرا که ارزش مالکانه محاسبه نشده است از طرفی  صندوق با فروش فقط ده درصد دارایی‌های صندوق می‌توان با همه اعضا طبق صورت وضعیت‌های صادره تسویه حساب کرد، بقیه نود درصد دارایی‌ها مال کیست؟ مدیران صندوق از یک برنامه راهبردی مشترک پیروی نکرده‌‌اند و هریک با فهم خود به حل مسئله پرداخته‌اند که این امر موجب تحمیل هزینه‌های گزاف بیهوده به جیب فرهنگیان عضو شده است.ماهیت صندوق ذخیره فرهنگیان، یک صندوق بازنشستگی تکمیلی است، که نمونه‌های مشابه داخلی و خارجی فراوان دارد، از جمله مشابه چنین صندوقی برای کارمندان شرکتهای تسلا، اپل و متا وجود دارد، همچنین در ایران هم شرکت کارگزاری مفید صندوق بازنشستگی تکمیلی آتیه مفید را در سال 1402 راه اندازی کرده است.

ذینفعانی که مانع هرگونه اصلاحی در ساختار صندوق هستند

 این مطالبه گر حوزه صندوق و فعال بازار سرمایه در ادامه با اشاره به دلایل عدم انجام اصلاحات لازم در صندوق ذخیره خطاب به حاضران در نشست گفت؛ پنج گروه ذینفعان وضع موجود وجود دارند که مانع هرگونه اصلاحی در ساختار صندوق به نفع فرهنگیان عضو می‌شوند، این پنج گروه عبارتند از:

گروه اول؛ صندوقیون (اعم از مدیران و کارمندان آن) و همه کسانی که به نحوی سر سفره صندوق نشسته‌اند و تخصیص ارزش مالکانه آنها این سفره رنگین را از جلوشان جمع خواهد کرد.

گروه دوم؛  وزارت آموزش و پرورش که امکان استفاده از جریان بیش از 186 میلیارد تومان ورایزی‌های ماهانه به عنوان تنخواه گردان وزاتخانه را دارد.

گروه سوم؛  نمایندگان مجلسی که تیول‌دار شده‌اند و برای رتق و فتق امور تیول خود نیازمند استفاده از منابع مادی و معنوی صندوق و سایر شرکتهای خصولتی هستند. (اعم از اجبار صندوق به سرمایه‌گذاری و یا خرج در حوزه انتخابیه‌شان، استخدام سمپادهای نماینده در شرکت‌های تابعه صندوق و (…

گروه چهارم؛  گروه‌ها و جریان‌های محفلی تا از آب گل آلود ماهی بگیرند و از تخلفات صندوق برای کوباندن رقیب خود استفاده کنند، افشاگری‌های با آب و تاب، ناشی از این نیست که دلشان برای من فرهنگی عضو سوخته بلکه ناشی از این است که دست خودشان از این سفره کوتاه شده، لذا شروع به افشاگری تخلفاتی می‌کنند که در زمان مسئولیت خودشان مباح بوده و الان گویی حرام شده است.

گروه پنج؛ افرادی که مطالبه‌گری را بهانه کرده‌اند برای گرفتن انواع آوانس‌ها مشروع و نامشروع .برخی دنبال استخدام خودشان و یا اقوامشان در صندوق هستند، برخی هم به دنبال مطرح شدن خودشان برای ورود به عرصه نمایندگی مجلس و شوراهای شهر و … هستند.

تخصیص ارزش مالکانه بصورت صددرصدی در قالب یونیت سرمایه گذاری

سورگی سپس برای برون رفت از این وضعیت پیشنهاد خود را که اولویت نخست مطالبه گران است را چنین ارائه کرد؛ برای کوتاه کردن دست هر پنج گروه ذینفعان ادامه وضع موجود باید ارزش مالکانه درقالب یونیت صندوق‌های سرمایه گذاری مشترک به اعضا تخصیص یابد. همچنین برای اینکه تغییرات مدیریتی نتواند این مسیر را برهم زند، لازم است نقشه راه تخصیص صد در صد دارایی های صندوق ذخیره فرهنگیان به اعضا به تصویب هیات امنا برسد.یک نقشه راه پیشنهادی برای تخصیص صددرصدی داراییهای ارائه شد، که می‌توان تا 1/4/1404 کل دارایی‌ها را به اعضا تخصیص داد شرط اصلی شروع این نقشه راه هدایت جریان واریزی ماهانه اعضا از 1/4/1403 به صندوق صف دوم است که جزئیات آن در جلسه تشریح شد.