طرح دغدغه های اصلاح طلبی
جواد امام ابعاد دیدار اعضای هیاترییسه جبهه اصلاحات با رییس جمهور را بررسی کرد
پذیرفته نیست در کمیته انتصابات برای نظام هندسه ترسیم کنند و بگویند این افراد خارج از هندسه نظامند
بزرگترین چالش ما در ایام تبلیغات قانع کردن جامعه برای حضور در پای صندوقهای رای بود و در این میدان هم با جریانی مواجه بودیم که انتخابات را تحریم کرده و مردم را به عدم شرکت در انتخابات دعوت میکردند
گروه سیاسی
همزمان با گذشت 100 روز از تشکیل کابینه و در شرایطی که دولت چهاردهم در یکی از مقاطع دشوار خود در عرصه داخلی و خارجی قرار دارد، اعضای هیات رییسه جبهه اصلاحات در نشستی مشترک با مسعود پزشکیان ضمن ارزیابی عملکرد دولت پس از به دست گرفتن سکان هدایت ساختار اجرایی، تصویری از دورنمای مدنظر خود را نیز ارائه کردند. نشستی که در آن خانم آذر منصوری و آقایان محمد سالاری و محسن آرمین به بیان نظرات خود پرداختند و پس از آن رییسجمهور نیز دیدگاههایی را مطرح کردند. از سوی دیگر حضور چهرههایی چون الیاس حضرتی و علی ربیعی به عنوان افرادی که هم در طیفهای اصلاحطلب و هم در بطن نظام تصمیمسازیهای دولت قرار دارند، وزن قابل توجهی به این نشست بخشیده بود.
سخنگوی جبهه اصلاحات در گفتوگوی اختصاصی با «اعتماد» در تشریح نشست رییسجمهور با جبهه اصلاحات میگوید: «در دیدار جبهه اصلاحات با دکتر پزشکیان، بخشی از دغدغهها و گلایههایی که جامعه، جریان اصلاحطلب و جبهه اصلاحات در ذهن داشتند، مطرح شد. با توجه به اینکه دکتر پزشکیان نامزد اختصاصی جبهه اصلاحات محسوب میشدند ما خود را هم در برابر ایشان و هم در برابر مردمی که بر اساس وعدههای ایشان و به اعتبار جریان اصلاحات در ایام انتخابات رای دادند، مسوول میدانیم. البته در کنار مردمی که در انتخابات شرکت کردند باید نسبت به مطالبات 50 درصد دیگری که در انتخابات شرکت نکردند نیز حساس بود. علیالقاعده یکی از نکاتی که در آینده به عنوان عامل مهم در توفیق دولت پزشکیان نقشآفرین خواهد بود، جذب 51 درصد عدم مشارکتیها است. افراد و گروههایی که نسبت به برخی عملکردها و سیاستها انتقاد داشتند و در انتخابات شرکت نکردند. رییسجمهور در روزهای پس از انتخابات نیز با استفاده از ایده وفاق تلاش کرد ظرفیتهای جامعه را در راستای تحقق وعدههای مطرح شده و خروج از بحران به کار بگیرند. این یک واقعیت غیر قابل انکار است که کشور برای خروج از بحرانها نیازمند مشارکت همه طیفها و استفاده از همه ظرفیتهاست. این موضوعات در نشست جبهه اصلاحات با رییسجمهور مورد تاکید و تایید اعضای جبهه قرار گرفت.»
امام در ادامه یادآور شد: «در بخش دوم این نشست هم سوالها و گلایههای جبهه از برخی انتصابات دولت مطرح شد. دولت در بخش اول انتخابها که تعیین وزرا بود برای عبور از سد مجلس اکثریت وزرا را از جریان مقابل انتخاب کرد. جبهه اصلاحات برای حمایت از رییسجمهور با انتخاب وزرا همراهی کرد و با مذاکراتی که با معاون اول رییسجمهور برنامهریزی شد، قرار بر این شد تا در فرآیند انتخابات مدیران ارشد و میانی از ظرفیتهای اصلاحطلبان استفاده شود. اما در برخی از دستگاهها نهتنها چنین اتفاقی رخ نداده، بلکه با انتصاب و ابقای اعضای جریان پایداری در بسیاری از حوزهها روند ناخوشایندی شکل گرفته است. پذیرفته نیست در کمیته انتصابات برای نظام هندسه ترسیم کنند و بگویند این افراد خارج از هندسه نظامند. بر اساس مذاکراتی که با آقای پزشکیان انجام شده بود در بخشهایی که مربوط به اقوام و مذاهب بود بحث استفاده از استانداران کرد، بلوچ، استانداران اهل تسنن، عرب و… مطرح شد که خوشبختانه دولت هم به این درخواست عمل کرد. اینکه آقای رییسجمهور وقت بگذارند و این مطالبات را شخصا پیگیری کرده و با ارکان نظام مذاکرات لازم را صورت بدهند، ارزشمند است و باید از آن تشکر کرد. ضمن اینکه آقای رییسجمهور توضیحاتی را نیز درخصوص سفرهای خارجی و ملاقاتهای خود مطرح کردند. تعامل و ارتباطاتی که با رهبر انقلاب توسط ایشان صورت گرفته از دیگر محورهای صحبتهای رییسجمهور در این نشست بود. درباره پرداخت معوقات پرستاران، کشاورزان، بازنشستگان و… نیز بحث و تبادل نظر صورت گرفت. جدا از این موارد در خصوص برخی حوادث تلخ ازجمله ترور اسماعیل هنیه در تهران نیز صحبت کردند و بخشی از راهبردهای دولت در خصوص تنشهای منطقهای را شرح دادند.»
سخنگوی جبهه اصلاحات ایران با بیان اینکه ما در گفتوگو با رییسجمهور بزرگترین رقیب ایشان را قهر مردم با انتخابات عنوان کردیم و یادآور شدیم: «بزرگترین چالش ما در ایام تبلیغات قانع کردن جامعه برای حضور در پای صندوقهای رأی بود و در این میدان هم با جریانی مواجه بودیم که انتخابات را تحریم کرده و مردم را به عدم شرکت در انتخابات دعوت میکردند و هم با جریانی که با قدسیسازی دولت و مسیر گذشته، اطمینان میدادند همان مسیر ادامه خواهد یافت و میکوشیدند مردم معترض و ناراضی را از شرکت در انتخابات منصرف کنند.»
سخنگوی جبهه اصلاحات یادآور شد: «موضوعی که پس از این دیدار برای ما روشن شد این بود که هیچ کدام از درخواستهای قبلی ما برای دیدار با ایشان منتقل نشده بود و این دیدار با درخواست شخص ایشان برگزار شد. در ادامه درباره گزینشهایی که با نگاههای امنیتی یا دخالت برخی نمایندگان مجلس صورت گرفته، صحبت شد. رویکردی که باعث محرومیت برخی چهرههای اصلاحطلب از حضور در وزارت کشور و سایر پستهای کلیدی شد. اعضای جبهه نسبت به این نوع نگاه امنیتی نقدهای جدی داشتند و خواستار تغییر در این روند شدند.»
اما در پاسخ به پرسشی درباره عملکرد 100 روزه دولت چهاردهم و ضرورت توجه به دیپلماسی پس از حضور ترامپ در کاخ سفید گفت: «اعضای هیات رییسه جبهه اصلاحات تاکید داشتند که حوزه سیاست خارجی ایران نیازمند تجدیدنظر جدی است. با توجه به وضعیت ایران و تنشهای منطقهای و البته سابقهای که از دوران قبلی ریاستجمهوری ترامپ در یادها مانده، ایجاب میکند که از این فضای جدید به عنوان یک فرصت در راستای تحقق منافع ملی کشور استفاده شود. در واقع اگر لازم است که ایران برای تحقق منافع مردم و مصالح عمومی تجدید نظری در راهبردهای سیاست خارجی انجام بدهد باید این کار صورت بگیرد. در مورد 100 روز عملکرد دولت چهاردهم دکتر پزشکیان با تکیه بر گزارشهای دستگاهها و ارزیابیهای دقیق صورت گرفته، اطلاعرسانی شفافی به جامعه و طیفهای حامی خود شامل اعضای ستاد، جریان اصلاحات و نهادها و تشکلهای مدنی انجام میدهد. مبتنی بر این دادهها فکر میکنم در این دوران کوتاه با توجه به اینکه هنوز هماهنگی حداکثری میان دولت و اعضای کابینهاش وجود ندارد میتوان به دولت نمره قبولی داد.»
این چهره اصلاحطلب در پایان خاطرنشان کرد: «به هر حال نمیتوان انکار کرد که بخش اعظم کابینه متعلق به جریانی است که به جریان اصلاحات نزدیکی ندارد. امیدوارم راهبرد دولت در استفاده از سایر ظرفتهای کشور از سوی جریان اصولگرا به عنوان سهم نگاه به نشود و عنوان ظرفیتی برای حل مسائل کلان کشور و حل معادلاتی چون پایان دادن به تحریمها، پیوستن به fatf، رفع فیلترینگ و… استفاده شود. در واقع برای رفع تنگناهای اقتصادی، سیاسی، دیپلماسی و… مجلس و سایر نهادهای حاکمیتی هم باید با ایشان همراهی جدی داشته باشند. امروز بهرغم اینکه دکتر پزشکیان کابینهای با حضور حداکثری اصولگرایان ارائه کرده، مجلس و نمایندگان جریان تندرو و حتی دستگاههای امنیتی برای انتخاب مدیران، آن گونه که باید و شاید همراه نیستند. اگر این همراهیها و همکاریها صورت بگیرد دولت برای رفع تنگناهای اقتصادی و اجتماعی میتواند گامهای بلندتر و موثرتری بردارد. با توجه به اینکه این گفتوگوها در فرصت محدودی صورت گرفت، رییسجمهور وعده برگزاری جلساتی مستمر را به اصلاحطلبان دادند.»
جواد امام با اشاره به طرح یک ویژگی دیگر این انتخابات که به پیروزی پزشکیان به عنوان نامزدی متفاوت انجامید در مقایسه با دورههای قبل در نشست با رییسجمهور گفت: «اعضای هیات رییسه توضیح دادند پس از شکلگیری حاکمیت یکدست و تکمیل فرآیند یکپارچهسازی قدرت، طی دو انتخابات سالهای 1398 و ١۴٠٠ عملا سیاستورزی موثر در داخل کشور به بنبست رسیده و به خارج از کشور منتقل شده بود. چنانکه ما آثار آن را در جریان جنبش مهسا دیدیم اما در انتخابات اخیر، حضور شما نقطه عزیمتی شد برای بازگرداندن ثقل سیاستورزی به داخل کشور و این نعمت بزرگی است که باید آن را پاس داشت و در تقویت و تداوم آن کوشید.»
بخشی از مباحث مطرح شده توسط رییسجمهور در جلسه با هیات رییسه جبهه اصلاحات
پزشکیان در دیدار با هیاترییسه جبهه اصلاحات ایران ضمن استماع نظرات، دیدگاهها و انتقادات ایشان و ضمن تشریح برنامهها و اقدامات دولت، توضیحاتی درباره روند عملکرد دو ماه و نیم گذشته و مشکلات و موانع پیش روی پیشبرد برنامههای دولت ارایه کرد. او در بخشی از سخنانش به مشکلات ایجاد شده با ترور اسماعیل هنیه در روز تحلیف و مشکلات اقتصادی موجود در کشور اشاره کرد و از فرآیند انتخاب وزرا و نتایج آنکه با همراهی رییس و نمایندگان مجلس و رییس قوه قضاییه صورت گرفت، سخن گفت. او همچنین به نحوه انتصاب استانداران و همراهی نهادهای مختلف برای انتصاب استانداران اهل سنت پرداخت.
البته در ادامه رییسجمهوری گزارشی از وضعیت صندوقهای بازنشستگی و ناترازی بانکها، برنامهریزی برای بهبود وضعیت کولبرها، وضعیت ناترازی انرژی، برنامهریزی در حوزه اقتصاد و همچنین فعالیت دولت در عرصه بینالملل و حوزه سیاست خارجی نیز مطرح کرد. پزشکیان درباره وعدهاش در حوزه آموزش نیز تصریح کرد: «برای اصلاح نظام آموزشی قرار شده گروهی از متخصصین سناریوهای تغییر نظام آموزشی را اجرا کنند. همچنین تلاش داریم نهضتی راه بیندازیم که کمبود مدارس در کشور را برطرف کنیم.» او به بررسی ایدههایی برای اصلاح نظام حکمرانی اشاره و بر ضرورت توجه به نخبگان در مناطق مختلف و ظرفیت نهادهای مدنی و فعال شدن انجمنهای علمی و اجتماعی تاکید کرد.همچنین یکی از مباحث جدی که در جلسه از رییسجمهور مطرح شد در خصوص بررسی عدم تحقق چشمانداز ۲۰ ساله بود.
منبع؛ روزنامه اعتماد 21 آبان 1403 خورشیدی