وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش پایینتر از حد انتظار ظاهر شد
گفتوگوی «اعتماد» با جلیل رحیمی جهانآبادی، عضو هیات رییسه فراکسیون اقلیت درباره روند بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی
احتمالا به جز یکی، دو نفر کلیتکابینه رایاعتماد میگیرد
دومین روز بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی دولت سیزدهم در صحن علنی مجلس به پایان رسید و حالا علاوه بر تکمیل روند بررسی صلاحیت 5 نفر از گزینههای معرفیشده به مجلس یعنی وزیران پیشنهادی آموزش و پرورش، ارتباطات، اطلاعات، امور اقتصادی و امور خارجه و همچنین ورود به بحث بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی بهداشت به عنوان ششمین گزینه پیشنهادی به نظر میرسد تصویری بهنسبت روشنتر از گذشته پیش روی ناظران قرار گرفته است. هرچند هنوز برای قضاوت نهایی بسیار زود است و اگرچه روز گذشته صلاحیت چند نفر از گزینههای بحثانگیز موردبررسی قرار گرفت اما هنوز بیش از دوسوم کابینه پیشنهادی در نوبت بررسی صحن قرار دارد. این نکتهای است که جلیل رحیمیجهانآبادی نیز بر آن تاکید دارد. او که سابقه حضور در مجلس دهم را نیز در کارنامه دارد، از معدود نمایندگان نزدیک به جریان اصلاحات در مجلس یازدهم به شمار میرود و علاوه بر عضویت در هیاترییسه فراکسیون مستقلین به عنوان فراکسیون اقلیت مجلس یازدهم، هماکنون به عنوان عضوی از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز فعالیت میکند. آنهم در شرایطی که دوره 4 ساله مجلس دهم را نیز اگرچه در کمیسیون قضایی اما در قامت رییس کمیته بینالملل این کمیسیون پشتسر گذاشت و حالا در روزی که بحث از وزیر پیشنهادی امور خارجه و البته اطلاعات و ارتباطات در دستورکار صحن علنی مجلس بوده، به چند پرسش ما درباره روند جلسات رایاعتماد پاسخ گفته است.
باتوجه به پایان دومین روز بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی شرایط را چطور ارزیابی میکنید؟
ببینید، به هر حال روالی بنابر قانون و آییننامه داخلی مجلس برای بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی درنظر گرفته شده و ما طبق این روال پیش میرویم؛ لذا هنوز به پایان مسیر نرسیده و بهنحوی در میانه راه قرار داریم و درنتیجه شاید نتوان از همین حالا و در شرایطی که تنها دو روز از روند بررسی گزینههای پیشنهادی برای تشکیل دولت سیزدهم گذشته، اظهارنظر و قضاوت کامل و نهایی را ارایه داد و حتی درمورد این چند نفری که در صحن حاضر شده و پس از بیان نکات مدنظر نمایندگان موافق و مخالف، خودشان نیز مسائلی را مطرح کرده و به تعبیری از عملکرد خود دفاع کردند، باید بیشتر تامل کنیم. چراکه هنوز بررسی ادامه دارد و طی روزهای پیشرو همچنان جلساتی در قالب جلسات فراکسیونی، مجامع استانی و حتی کمیسیونی برگزار خواهد شد و همچنین مذاکرات در صحن ادامه دارد. با این حال نکتهای که لازم است بیشتر به آن توجه داشته باشیم، نحوه مواجهه بعضی نمایندگان با روند رایاعتماد است و آن، اینکه نمایندگان در این جلسات بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی قاعدتا باید برنامههای گزینههای معرفی شده، کارنامه و برنامه آنان را بررسی کنند؛ حال آنکه بعضا شاهدیم که بسیار به تحلیل شرایط و اوضاع وزارتخانهها میپردازند و از وضعیت اداری و ساختاری کشور صحبت میکنند که عملا ارتباطی به بحث رایاعتماد به یک وزیر پیشنهادی نداشته و چندان اثربخش نیست. به هر حال در شرایط کنونی بحث، بحثِ افراد، توانایی و قابلیتها، کارنامه و پیشینه آنان و البته برنامهها و اهدافی است که برای عملیاتی کردن در صورت کسب رایاعتماد درنظر دارند. فکر میکنم چنین روشی اثربخشتر خواهد بود.
از ادامهدار بودن روند بررسی مشخصا در جلسات فراکسیونی و مجامع استانی گفتید؛ لطفا درباره برنامه فراکسیون مستقلین برای رایاعتماد به وزیران پیشنهادی توضیح دهید؟
فراکسیون مستقلین هم بررسیهای خود را آغاز کرده، جلسات خوبی هم داشتیم و انشاءالله پیش از جلسه نهایی رایاعتماد وزیران پیشنهادی و درواقع پیش از روز رایگیری یک جلسه دیگر نیز در فراکسیون خواهیم داشت تا پس از جمعبندی نظرات تمامی اعضای فراکسیون، درباره چگونگی مواجهه فراکسیون با این مساله تصمیمگیری کنیم.
باتوجه به اینکه به عنوان یکی از اعضای کمیسیون امورخارجه، طبیعتا با حوزه دیپلماسی و روابط بینالملل آشنایید، نگاهتان به بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه چیست؟
بههرحال آقای حسین امیرعبدالهیان یکی از چهرههای باسابقه و توانمند در فهرست پیشنهادی رییسجمهوری است که در دستگاه دیپلماسی و مجموعه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی تربیت شده و با رموز کار دیپلماسی آشناست. ایشان همچنین روابط بسیار حسنه و خوبی با بخشهای مختلف حاکمیتی بهخصوص سپاه پاسداران و سپاه قدس و البته بدنه کارشناسی وزارت امور خارجه دارد. در عین حال به لحاظ شخصیتی و منش فردی نیز با شناختی که از ایشان دارم، فکر میکنم بهخوبی قادر به نقشآفرینی در قامت وزیر امور خارجه خواهد بود. درنهایت فکر میکنم باتوجه به روند بررسی صلاحیت این گزینه پیشنهادی در نشست دیروز مجلس، صحبتهایی که ایشان در صحن داشت، نمایندگانی که در دفاع از ایشان نطق کردند و حتی انتقادهایی که ازجانب مخالفان صورت گرفت، شانس خوبی برای کسب رایاعتماد دارد. شاهد بودیم چند نفر از دیپلماتهای برجسته کشور که هماکنون در قامت نمایندگان مردم در مجلس حضور دارند، در قامت موافق به نفع ایشان نطق کردند و باتوجه به بحثهای کارشناسی و دقیقی که درگرفت، وزیر پیشنهادی امور خارجه و اصولا گزینههای پیشنهادی برای چند وزارتخانه حاکمیتی همچون وزارت اطلاعات، خارجه، دفاع و… با رای بالا و قاطع کار خود را آغاز کنند.
اتفاقا یکی دیگر از گزینههای پیشنهادی که صلاحیتش طی روز گذشته مورد بررسی قرار گرفت، وزیر پیشنهادی اطلاعات بود که با حاشیههایی نیز همراه شد؛ فکر میکنید احیانا مشکلی در مسیر کسب رای اعتماد وزیر پیشنهادی اطلاعات ایجاد شود؟
روند بررسی وزیر پیشنهادی اطلاعات هم همچون دیگر عزیزان مطابق قانون طی شد و نمایندگان موافق و مخالف صحبت کردند که شخصا فکر میکنم موافقان موفقتر عمل کردند. همچنین آقای خطیب به عنوان وزیر پیشنهادی نیز نکات خوبی را مطرح کرد و حالا البته باید ببینیم ظرف چند روز پیشرو چه تحولاتی رقم میخورد اما درمجموع روندی که طی شد، بهنظرم مثبت بود.
اما در عین حال زمزمههایی از مخالفت پایداریها به گوش رسید؛ فکر میکنید این مخالفخوانیها بتواند خللی در مسیر کسب رایاعتماد ایجاد کند؟
شخصا تمایل ندارم درباره یک گروه سیاسی صحبت کنم یا از طیفی خاص نام ببرم. به هر حال نمایندگان حق دارند نظراتشان را مطابق روال قانونی تعیینشده ابراز کنند. درمجموع اما باید ببینیم کلیت مجلس و برآیند نگاه نمایندگان چه خواهد بود.
طی 2 روزی که از روند بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی میگذرد، بررسی صلاحیت گزینههایی که برای تصدی وزارتخانههای آموزش و پرورش، ارتباطات، اطلاعات، امور اقتصادی و امور خارجه معرفی شدهاند، تکمیل شد و بخشی از بررسی صلاحیت گزینه پیشنهادی بهداشت و درمان نیز انجام شده است؛ به نظر شما تا اینجای کار اوضاع چطور بوده است؟
به نظرم برخی گزینههای پیشنهادی همچون وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش ضعیفتر از حد انتظار ظاهر شدند؛ تا جایی که معتقدم اگر آقای رییسی، گزینه دیگری را به مجلس معرفی میکرد، شرایط بهمراتب بهتر بود. در عین حال اما برخی از گزینههای پیشنهادی فراتر از حد انتظار ظاهر شدند و توانستند دستکم به برخی انتقادها پاسخ دهند.
چه کسی به نظرتان فراتر از حد انتظار ظاهر شد و آیا فکر میکنید این نمایش مناسب میتواند منجر به کسب رایاعتمادشان شود؟
رایآوری افراد که بحث دیگری است و نمیتوان پیشاپیش با قاطعیت در این رابطه اظهارنظر کرد اما درمجموع چندنفری این شرایط را داشتند که در این بین مشخصا وزیر پیشنهادی ارتباطات به نظرم بروز و ظهور خوبی داشت و باتوجه به انتقادهایی که مطرح بود، توانست بخشی از مسائل را توضیح دهد و برخلاف وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش که اظهاراتش در صحن چندان قابلقبول نبود، گزینه پیشنهادی ارتباطات تاحدودی فراتر از حد انتظار ظاهر شد.
با تمامی این اوصاف پیشبینیتان از روز سرنوشت چیست؟
جلسات مجلس بهمنظور بررسی صلاحیت گزینههای پیشنهادی همچنان ادامه دارد و همچنین جلسات کمیسیونی و فراکسیونی و مجامع استانها نیز بسیار در نتیجه نهایی تاثیرگذار بود. با این حال احتمالا به جز یک یا دو نفر از گزینههای پیشنهادی دولت موفق به دریافت نخواهند شد، مجلس به باقی گزینهها اعتماد کند.
و درنهایت پیشبینیتان از اینکه کدامیک از گزینههای پیشنهادی میتوانند جزو آن یکی، دو گزینه ناکام در کسب رایاعتماد باشند؟
پیشبینی دقیقی که نمیتوان به دست داد اما اگر درنهایت شاید ناکامی یکی، دو گزینه در کسب رایاعتماد باشیم، شاید وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش ازجمله این افراد باشد اما باید تاکید کنیم که هنوز برای قضاوت زود است.
وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش پایینتر از حد انتظار ظاهر شد