معطلی 6 ماهه برای انتخاب هیات امنای صندوق ذخیره فرهنگیان
عضو گروه 25 نفره مطالبهگران صندوق ذخیره فرهنگیان عنوان کرد
گروه اقتصادی
6 ماه است که کارگروه مطالبهگران صندوق ذخیره فرهنگیان پیشنویس آییننامه انتخاب 6 نفر هیات امنای صندوق ذخیره فرهنگیان را از سوی اعضای این صندوق به دفتر وزیر آموزش و پرورش ارایه داده است و بارها این موضوع را به رییس هیات امنای این صندوق (وزیر آموزش و پرورش) نیز گوشزد کردهاند اما هنوز پاسخ روشنی در این خصوص از سوی ریاست هیات امنا دریافت نکردهاند. اعضای این صندوق بر این باورند که این انتخابات میتواند تمرینی برای اجرای درست تفویض اختیار به معلمان، حکمرانی شایسته (حکمرانی خوب) و همچنین تمرینی برای حاکمیت شرکتی در این موسسه متعلق به فرهنگیان عضو آن باشد. همچنین اعضا میتوانند به واریزیهای صورت گرفته از سوی همکارانشان و دولت به این صندوق و سایر فعالیتهای اقتصادی صندوق ذخیره فرهنگیان، نظارت بیشتری داشته باشند و در اصلاح ساختار این موسسه نقشآفرینی کنند. ضمن آنکه این انتخابات میتواند به قیممآبی 27 ساله وزیران آموزش و پرورش بر این نهاد اقتصادی خصوصی پایان دهد.
توجه به «ماده 10» اساسنامه صندوق فرهنگیان
سعید شهسوارزاده، عضو گروه 25 نفره مطالبهگران صندوق ذخیره فرهنگیان در مورد عدم برگزاری انتخابات به منظور گزینش 6 منتخب از اعضای صندوق فرهنگیان به« اعتماد» گفت: اساسنامه جدید در تیر ماه 1400 به تصویب رسیده و پس از آن در روزنامه رسمی کشور نیز منتشر شد که ماده 10 این اساسنامه به انتخاب 6 نفر از اعضای صندوق فرهنگیان تاکید شده و در تبصره 1 ماده 10 آمده است که وزیر آموزش و پرورش موظف است تا اولین آییننامه این انتخابات را تهیه و ابلاغ کند.
این عضو گروه مطالبهگران صندوق ذخیره فرهنگیان تصریح کرد: از تصویب اساسنامه (تیر ماه 1400) قریب یک سال گذشته است. تاکنون بیش از 6 ماه از ارایه پیشنویس مطالبهگران به دفتر وزیر آموزش و پرورش میگذرد اما هیچ اقدامی در جهت انتخابات صورت نگرفته است. این در حالی است که تاکنون حداقل دو پیشنویس دیگر از سوی هیاتمدیره تیم قبلی صندوق ذخیره فرهنگیان و دیگری از طرف یکی از اعضا (آقای مهدی سورگی عضوی مستقل) تقدیم دفتر وزیر آموزش پرورش شده است. شهسوارزاده خاطرنشان کرد: گروه مطالبهگران و کار گروه پیشنویس اساسنامه این گروه پیشنویس اساسنامهای هم در دورههای قبل و در زمان وزارت محسن حاجیمیرزایی در آموزش و پرورش ارسال کرده بود و در آن به رکن مجمع عمومی، تاکید شده بود اما مجمع عمومی در آن مقطع زمانی به تصویب نرسید و تنها با هیات امنای 6 نفره از فرهنگیان و تخصیص ارزش مالکانه موافقت شد.
الزام بر تفکیک بخش نظارت و اجرا
در کمیته برگزاری انتخابات
او ادامه داد: طبق پیشنویس آییننامه هیاتمدیره، در هیات امنای صندوق ذخیره فرهنگیان کمیتهای 5 نفره را برای کمیته برگزاری انتخابات معرفی کردهاند که هم وظایف اجرایی را برعهده دارد و هم وظایف نظارتی که به اعتقاد ما اصلا منطقی به نظر نمیرسد اما در پیشنویس آییننامه گروه مطالبهگران دو نهاد مستقل به انتخاب اعضای صندوق تشکیل میشود. یکی به صورت مجزا به نظارت و دیگری اجرای انتخابات را عهدهدار است.
این عضو کارگروه تدوین پیشنویس آییننامه تصریح کرد: متاسفانه تاکنون در جلسه کارگروهی که وزیر آموزش و پرورش برای تدوین این آییننامه برگزار کرده است از گروه مطالبهگران صندوق دعوتی به عمل نیامده است.
او تصریح کرد: نماینده وزیر آموزش و پرورش در صندوق ذخیره فرهنگیان اعلام کردند آییننامهای که پیشنویس ارایه شده توسط هیاتمدیره دارای اشکالاتی است که باید برطرف شود، اما این قول را هم به ما دادند که همکاران ما در جلسات تدوین آییننامه حضور داشته باشند که در این مورد هم هیچ خبری نشده است. شهسوارزاده ادامه داد: در آییننامهای که کارگروه مطالبهگران تدوین کردهاند ساختار کاملا دموکراتیک طراحی شده است که دارای دو شاخه مجزا است، در شاخه نظارت امکان نظارت تمامی اعضا بر مدیریت سرمایههای خود وجود دارد و در شاخه اجرایی امکان اصلاح ساختار صندوق طراحی شده است.
او تصریح کرد: در زمان آقای سیدمحمد بطحایی وزیر اسبق آموزش و پرورش 83 نفر نماینده به عنوان مجمع عمومی استانی (منخبین استانی) توسط اعضا انتخاب شدند که 3 نفر از این تعداد برای هیات امنا گزینش شدند. در پیشنویس آییننامه مطالبهگران این مجمع عمومی استانی (منتخبین استانی) در ساختاری در سراسر کشور گسترده شدهاند و به موازات آن هیاتهای نظارت در سراسر کشور مستقر میشوند و امکان هرگونه اعتراض و طرح شکایت از سوی اعضا در سراسر ایران فراهم شده و قانون «سوتزنی» برای مبارزه با فساد مالی را هم برای این صندوق درنظر گرفتهایم، چراکه ما معتقدیم اعضای حق و وظیفه اظهارنظر و شکایت را دارند زیرا تمامی سرمایه این موسسه متعلق به اعضا است.
او افزود: مجمع نمایندگان حق دارد عملکرد منتخبین خود را رصد کنند و به آنان به صورت مداوم راهکار مناسب برای حل چالشها پیشنهاد دهد، شورای عالی مجمع نمایندگان حق انتقاد، اخطار و حتی عزل منتخب هیات امنای خطاکار و جایگزین علیالبدل را نیز دارد.
شهسوارزاده در مورد مشخصات 6 نفر منتخب صندوق ذخیره فرهنگیان خاطرنشان کرد: در آییننامه هیاتمدیره برای انتخابات جدولی طراحی شده که براساس آن سمت اداری افراد در آموزش و پرورش امتیازاتی داده شده است به عنوان مثال اگر شخص وزیر آموزش و پرورش باشد مثلا دارای 6 امتیاز خواهد بود، اگر معلم مقطع ابتدایی باشد مثلا نیم امتیاز دارد، در صورتی که صندوق به فردی که مسلط به حوزه اقتصادی است احتیاج دارد.
در پیشنویس آییننامه مطالبهگران پیشبینی شده است اگر در دور اول انتخاب 6 نفر برای هیات امنای اعضا انتخاب شوند که اطلاعات اقتصادی محدودی دارند دورههای اقتصادی لازم به آنها ارایه میگردد تا این چالش تاحدودی برطرف شود.
قانون را در تدوین آییننامه رعایت کنید
او ادامه داد: ما از ریاست هیات امنای صندوق ذخیره فرهنگیان طبق اساسنامه 1400 این صندوق درخواست داریم تا با توجه به مُرِّ قانون آییننامه را تهیه و تدوین کنند.
شهسوارزاده در ادامه گفت: دو نفر از اعضای هیات امنای صندوق تغییر کردهاند و دو فرد جدید وارد هیات امنا شدهاند و به اعتقاد ما با این اقدام از قانون تخطی شده است. در گذشته اینگونه بود که وزیر آموزش و پرورش اعضای هیات امنا را تعیین میکرد اما در حال حاضر 6 نفر باید از سوی اعضای صندوق انتخاب شوند و رییس هیات امنای وزیر آموزش و پرورش و نایبرییس هیات امنا هم معاونت پشتیبانی و مالی آموزش و پرورش است و 3 نفر دیگر نیز از اقتصاددانهای برجستهای هستند که با پیشنهاد وزیر آموزش و پرورش انتخاب میشوند.
این عضو کارگره تدوین پیشنویس آییننامه 6 نفره صندوق با اشاره به الزام بر محاسبه ارزش مالکانه صندوق نیز گفت: امیدواریم ارزش مالکانه برای کلیه بازنشستگان صندوق ذخیره فرهنگیان نیز اعمال شود. ضمن آنکه موضوعاتی درخصوص حکمرانی شایسته و حاکمیت شرکتی و ورود صندوق ذخیره فرهنگیان به بورس هم مطرح است که درصدد پیگیری آن هستیم.
منبع: روزنامه اعتماد 6 تیرماه 1401 خورشیدی