تاجزاده از فرصت تجدیدنظرخواهی استفاده نکرد
هوشنگ پوربابایی، وکیل تاجزاده در گفتوگوی اختصاصی با «اعتماد» خبر داد
گروه سیاسی| 4ماه پس از دستگیری مصطفی تاجزاده، روز گذشته هوشنگ پوربابایی وکیل تاجزاده با انتشار توییتی از اعلام حکم او خبر داد. پوربابایی نوشت: «تاجزاده به اتهامهای اجتماع و تبانی علیه امنیت (۵ سال حبس) نشر اکاذیب (۲سال) و تبلیغ علیه نظام (۱ سال) و مجموعا به ۸ سال حبس محکوم شده که مطابق قانون ۵ سال آن قابل اجراست و این رای به دلیل عدم تجدید نظر متهم قطعی و در حال اجراست.»دقایقی پس از اعلام این حکم پوربابایی در گفتوگوی اختصاصی با «اعتماد» ابعاد و زوایای تازهای از این حکم را تشریح کرد.
سرانجام روز گذشته خبر رسید که حکم مصطفی تاجزاده صادر شده است. این حکم بر اساس چه اتهاماتی صادر شد؟
نخستین اتهام سید مصطفی تاجزاده تبلیغ علیه نظام بود، اتهام بعدی ایشان، اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی و سومین اتهام نیز نشر اکاذیب بود. بابت نشر اکاذیب 2سال، بابت تبلیغ علیه نظام 1سال و به اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی به 5سال زندان محکوم و حکم صادره قطعی شد. در واقع دادگاه معتقد بود، مصطفی تاجزاده از فرصت تجدیدنظرخواهی خود استفاده نکرده و مهلت تجدیدنظرخواهی نیز گذشته است. بنابراین حکم قطعی و پرونده به دادسرا ارسال شد. مجموعا 8سال زندان است که طبق قانون اشد مجازات که 5سال است، قابل اجراست.
بحث دیگر این است که ایشان ماههای متمادی در زندان انفرادی قرار داشتند، آیا پس از اعلام این حکم ایشان به بند عمومی منتقل میشوند؟
قاعدتا و طبق قانون پس از صدور حکم، زندانی دیگر در شرایط تحقیقات مقدماتی نیست. ایشان داخل زندان بودند و قرار بازداشت ایشان تا مرحله صدور حکم بدوی تبدیل نشده بود. در نتیجه الان که حکم قطعی شده است مانند سایر زندانیان و طبق آییننامه سازمان زندانها باید در زندانهای عمومی باشند و از همه مزایای دیگر مانند مرخصی، استفاده از تلفن و روزنامه و مجله و…بهرهمند شوند.
آیا دیگر نمیتوان پیگیری حقوقی برای اعاده این حکم داشت؟
به هر حال قانونگذار در مقررات قانونی خود از جمله ماده 474 آیین دادرسی کیفری میگوید که طرف پرونده حق دارد، اعاده دادرسی طلب کند. در ماده 474 میگوید اگر شرایط وجود داشته باشد، دیوان عالی کشور اعاده دادرسی را تجویز کرده و پرونده را به شعبه هم عرض ارسال میکند.
آیا شرایط دیگری نیز برای اعاده حکم وجود دارد؟
طبق ماده 477 اگر شخصی معتقد باشد که رای صادر شده خلاف شرع بیِن است، باید تقاضای خود را به رییس قوه قضاییه اعلام کند و اگر شرایط توسط رییس قوه احراز شد و خلاف شرع بیِن تشخیص داده شد، رای نقض شده و به یکی از شعب دیوان عالی کشور جهت رسیدگی میرود.این طُرق قانونی پرونده است. البته اگر آقای تاجزاده بخواهند از این ظرفیتهای قانونی استفاده کنند، میتوان از این مسیر پیگیریهای لازم را صورت داد.
شما نه به عنوان وکیل مدافع بلکه به عنوان یک کارشناس حقوقی، نقدی به این رای دارید؟
این پرسش، پرسش درستی نیست، من به عنوان وکیل مدافع از موکل خود دفاع میکنم و معتقدم که اقداماتش منطبق با قانون بوده است. قانونگذار اعلام کرده، وکلا میتوانند از موکل خود دفاع کنند. بعد از رای چه اعتقاد داشته باشم و چه نداشته باشم، باید به رای صادره تمکین کنم. ممکن است، انتقادات و ایراداتی هم وجود داشته باشد، اما موضوع اصلی این نیست.
شما دیدارهای مکفی با آقای تاجزاده داشتید؟ چون در برخی موارد اعلام شده بود، مشکلاتی در این مسیر وجود دارد.
هر زمان که من از دادگاه درخواست ملاقات با تاجزاده را از زمان اعلام وکالت داشتم، بلافاصله امکان ملاقات برای من فراهم شد. یک بار که مربوط به نخستینبار است، اجازه ملاقات به صورت کابینی داده شد که آقای تاجزاده اعتراض داشتند، اما در دفعات بعدی هربار که درخواست دادیم، اجابت شد. هم ما به عنوان وکلا هر زمان که درخواست ملاقات داشتند، این اجازه صادر شد. در مورد خانواده ایشان هم میدانم که ملاقاتهایی داشتند اما از کیفیت ملاقاتها دقیقا با خبر نیستم.
منبع: روزنامه اعتماد 20 مهر 1401 خورشیدی