آیا عادل اپوزیسیون شده؟
فردوسی پور: جای دانشجو زندان نیست
گروه ورزش
درست روز آخر شهریور بود که عادل فردوسیپور بعد از درخواستهای زیاد در فضای مجازی برای موضعگیری نسبت به وقایع اخیر مقابل دوربین نشست و نظرش را بیان کرد. مجری مشهور تلویزیون که سالها برنامه 90 را روی آنتن میبرد با چهرهای غمبار در آن ویدیو گفت: «سلام به مردم عزیزم. میدانم در این روزها حال و روز خوبی از حوادث ناراحتکننده اخیر ندارید. یکبار دیگر ضایعه تلخ از دست دادن مهسا امینی را به خانواده مهسا و مردم عزیز کشورم تسلیت میگویم. شما مردمی که طی این همه سال رنج و مرارت زیادی کشیدید. طی چند دهه گذشته در شرایط جنگ و تحریم و شرایط سخت اقتصادی و محدودیتهای اجتماعی ایستادگی کردید و صبوری و من افتخار میکنم که در کنار شما بودم. هوش و مظلومیت و شجاعت و وقار زنان و دختران سرزمین من همواره تحسینبرانگیز بوده. آنها همواره دنبال احترام و حفظ و کرامت و شأن و حقوق انسانی و شهروندیشان هستند. صدای مردم و مطالبات بحقشان باید شنیده شود. پاسخ مطالبات مردم خشونت، محدودیت، قطع کردن اینترنت نیست به امید روزهای بهتر و آیندهای روشن برای ایران عزیزمان.»
در آن روزهای پرالتهاب ویدیوی عادل آنچنانکه انتظار میرفت، دیده و شنیده نشد. لااقل در حد محبوبیت این مجری که تا پیش از این حتی اظهارنظرش در مورد لیگ برتر انگلیس هم وایرال میلیونی میگرفت. برخی کاربران نوشتند اینجور اظهارنظرها در این شرایط به درد کسی نمیخورد و عادل باید موضع رادیکالتری میگرفت. برخی دیگر هم نوشتند فردوسیپور موضع درستی گرفته و نباید از یک آدم فرهنگی و رسانهای انتظار داشت که چشمهایش را ببندد و بیپروا حرف بزند. البته عده دیگری هم در این میان بودند که نوشتند کسی که هنوز برای صداوسیما برنامه میسازد اساسا به چه چیزی میتواند نقد داشته باشد؟
واکنش کاربران به عادل فردوسیپور تقریبا کپی پیست واکنش به تمام چهرههای سرشناس بود که در آن روزها با انتشار ویدیو یا متن میخواستند موضعگیری کنند. واکنشی برگرفته از یک فضای به شدت دوقطبی. این فضای دوقطبی بعد از حادثه دانشگاه شریف در مورد عادل شعلهور شد، چراکه او استاد این دانشگاه است و خیلیها انتظار موضعگیری سفت و سخت از او را داشتند. عادل انتظار موضعگیری را برآورده کرد و تا حدی رادیکالتر از موضعگیری قبلیاش ظاهر شد. فردوسیپور در متنی کوتاه نوشت: «تصاویر تلخ و تکاندهنده شب گذشته دانشگاه شریف، خشونتها و ارعاب ناروا نسبت به دانشجویان فراموش نشدنی است. در 23 سال دوران تدریس خود مشوق دانشجویان بودم تا برای ساختن فردایی بهتر در ایران بمانند. با چه نگاه و متر و معیاری با فرزندان شریفی که باعث رشد و ترقی و سربلندی ایران عزیزمان بودهاند چنین بیرحمانه رفتار میکنید و دیگر چگونه میتوان از آنها انتظار داشت تا باز هم بمانند و بسازند؟ بیتردید تشکیل کلاس بدون حضور همه دانشجویان و در شرایط فعلی بیمعناست. امیدوارم هر چه سریعتر دانشجویان بازداشت شده آزاد شوند و با رعایت حق آزادی بیان و اندیشه در فضایی امن و آزاد و به دور از خشونت شرایط تشکیل کلاسها فراهم شود.»
عادل چند روز بعد یک کنش کوچک دیگر هم از خودش نشان داد و در روزی که سلف غذاخوری دانشگاه شریف به روی دانشجویان که میخواستند تفکیک جنسیتی سلف را بردارند بسته شده بود، خودش را به محوطه رساند و کنار دانشجویانی که روی زمین سفره پهن کرده بودند و غذا میخوردند به صرف غذا مشغول شد. جدیدترین واکنش عادل فردوسیپور به اتفاقات اخیر هم روز سهشنبه در جمع دانشجویان دانشگاه شریف رقم خورد و این مجری تلویزیون با انتقاد از حضور نیروهای لباس شخصی در دانشگاه و تاکید بر احترام به زن و زندگی و آزادی اظهار داشت که جای دانشجو پشت میلههای زندان نیست. عادل که در تجمع دانشجویان شریف پشت میکروفن رفته بود، گفت: «با اساتید دانشگاه بودیم و به این فکر میکردم آخر به چه دلیلی عزیزان ما باید زندان باشند؟ جای دانشجو به هیچوجه پشت میلههای زندان نیست. دانشجو نباید ممنوعالورود شود. من فکر میکنم نه تنها شما که اساتید دانشگاه و همه مردم ایران خواهان آزادی بیقید و شرط بچههای دربند هستند. ممنوعالورودیها مشکلشان برطرف شود و هیچ پروندهای هم برایشان باز نشود که فردا ستارهدار شوند و ارشد نتوانند بروند.این خواسته حداقلی همه دانشجویان، نه تنها دانشجویان اینجا که کل کشور است. کل دانشگاههای کشور دچار تنشهایی اینچنینی شده. کلی دانشجو الان در زندان هستند. کلی دانشجو داریم که ممنوعالورود هستند و فکر میکنم بدیهیترین اتفاقی که باید بیفتد تا شرایط عادی ترم برگردد، این است که بچهها آزاد شوند و ممنوعالورودها برگردند. شرایط مهیا شود، نیروهای لباس شخصی خشونت به کار نبرند در قبال بچههای دانشجو.» در این قسمت دانشجویان به شدت عادل را تشویق کردند و شعار «باشرف، باشرف» سر دادند. عادل در پایان اظهاراتش گفت: «الان که شما سرود خواندید من و همه اساتید اشک از چشمانمان جاری بود. واقعا اتحاد شما و حضور شما دلگرمکننده است. انشاءالله به زن به زندگی به آزادی احترام بگذاریم.»
عادل فردوسیپور در آخرین اظهاراتش نیز گرچه سعی کرد همان خطمشی متعادل قبلی خود را پیش ببرد، اما طبیعتا به دلیل جابهجایی مرزهای تعادل در این روزها کمی بیشتر از گذشته رادیکال به نظر رسید. همین هم از چشم کاربران و رسانهها دور نماند و خیلیها پرسیدند آیا عادل میخواهد از این پس نقش اپوزیسیون را به خود بگیرد؟
فردوسیپور همواره یک چهره پرمناقشه بوده که بعد از تعطیلی برنامه 90 به عنوان شخصی شناخته شد که در دوگانه قدرت/ مردم در سمت مردم قرار گرفته و به همین دلیل حذف شده. البته خیلیها این دستهبندی را قبول نداشتند و تذکر دادند این تهیهکننده بدون هیچ مشکلی به کار و زندگیاش ادامه میدهد و مساله خانهنشینی و حذف در مورد او صدق نمیکند. برای شاهد مثال هم به روی آنتن رفتن برنامه فوتبال 120 یا تدریس دانشگاه شریف یا حتی راهاندازی اپلیکیشن فوتبال 360 اشاره میکردند.
با اتفاقات اخیر و موضعگیریهای عادل مناقشهها در مورد او بیشتر هم شده است. انتشار وسیع اظهارات او در دانشگاه شریف در رسانههای داخلی و خارجی و شبکههای اجتماعی با کامنتهای چندین هزارتایی این ادعا را ثابت میکند. در روزهای گذشته نهادهایی مثل صداوسیما نشان دادند نسبت به اظهارات منتقدانه چهرههای سرشناس سختگیریهای بیشتری اعمال میکنند. به عنوان مثال دو چهره تلویزیونی معروف یعنی علی ضیا و محمد بحرانی (صداپیشه جناب خان) از ممنوع الخروجی خود بابت موضعگیرهای انتقادی خبر دادند. با این اوصاف باید دید آیا عادل همچنان میتواند به عنوان یک تهیهکننده در دستگاه صداوسیما بماند یا به فعالیت سابقش بدون مشکل ادامه دهد یا خیر. آیا شرایط بهگونهای پیش خواهد رفت که عادل فردوسیپور بیشتر و بیشتر به سمت موضعگیرهای رادیکال سوق داده شود یا نوع برخوردها با او متفاوت خواهد بود.
منبع: روزنامه اعتماد 18 آبان 1401 خورشیدی