چه کسی اجازه ختم غائله 88 را نداد؟
علی لاریجانی پرونده قدیمی کنشگری برخی طیفهای تندرو اصولگرا را باز کرد
گروه سیاسی|یک اظهارنظر تازه از سوی علی لاریجانی در خصوص رخدادهای سال 88 کافی بود تا داغ یک زخم قدیمی برای بسیاری از نسلهای ایرانی تازه شود. زمانی که لاریجانی از موافقت میرحسین موسوی و همراهی آیتالله هاشمیشاهرودی، رییس وقت دستگاه قضایی برای ختم غائله سال88 سخن گفت و در ادامه توپ را به زمین سعید جلیلی انداخت و اعلام کرد شخص جلیلی به عنوان دبیر شعام اجازه حضور میرحسین موسوی در تلویزیون و صحبت یک ساعته با مردم را نداد تا موضوع فیصله پیدا کند. البته صحبتهای لاریجانی نخستین اظهارنظر از این دست نیست، قبل از لاریجانی هم بسیاری از چهرههای استخوان خرد کرده سیاسی در خصوص کنشگری برخی افراد و گروههای رادیکال که تلاش میکردند بر آتش شکافها و تنازعات و بحران بدمند، سخن گفته بودند.
علی لاریجانی اما اینبار با اشاره به وقایع و اتفاقات سال ۸۸ میگوید: «خودم نظرم این بود که میشود غائله را جور دیگری حل کرد. ولی نمیتوانیم بگوییم آنهایی که این مسیر را طی کردند، نمیخواستند که حل کنند.»
از هر زاویهای که به این بحث نگاه شود، نمیتوان انکار کرد که لاریجانی پرده از واقعیتی مهم برداشته است. او هوشمندانه می گوید که با تلاشهای آیتالله هاشمیشاهرودی، میرحسین موسوی پذیرفته بود ساعتی در تلویزیون با مردم صحبت کرده و غائله را ختم به خیر کند، اما این تصمیم مهم با مخالفت دبیرخانه وقت شعام مواجه و از دستور کار خارج شد. دبیرخانهای که کلید آن در دست سعید جلیلی یکی از چهرههای نزدیک به محمود احمدینژاد و لیدر سالهای بعد جبهه پایداری بود. هر چند شاید در بدو امر به نظر برسد که علی لاریجانی در حال به اشتراک گذاشتن اطلاعاتی عادی با مخاطبان خود است، اما موضوع زمانی ابعاد جدیتری پیدا میکند که بدانیم سعید جلیلی قبلا بارها چنین روایتهایی را تکذیب کرده بود. سعید جلیلی اینبار هم واکنش متفاوتی به این مصاحبه نشان داد و اعلام کرد: «این صحبتها غلط است. اتفاقا من با ایشان (آیتالله شاهرودی) تماس گرفتم و صحبت کردم و گفتند باشه، فراهم میکنیم. اما به تعبیر آیتالله شاهرودی خناسانی نگذاشتند، این کار شکل بگیرد.»
رییس پیشین مجلس شورای اسلامی در بخشی از گفتوگوی خود با خبرآنلاین، در پاسخ به این سوال که در مقاطع مختلف سیاستورزی شما، سال ۸۸ را باید یک نقطه مهم دانست. یک روایتی وجود دارد و آن اینکه شما در آن مقطع مهندس موسوی را راضی کرده بودید که مصاحبهای انجام داده و غائله را بخواباند. آقای جلیلی اما با اقداماتی که داشتهاند ایشان را منصرف کردند. این روزها دوباره بحث رفع حصر هم مطرح میشود. به نظر شما میشد که در سال ۸۸ به نحوی دیگر آن ماجرا مدیریت شود؟ یا کسانی نخواستند که مدیریت شود؟ امروز مساله رفع حصر را چقدر ضرورت میدانید؟ گفت: خودم نظرم این بود که میشود غائله را جور دیگری حل کرد. ولی نمیتوانیم بگوییم آنهایی که این مسیر را طی کردند، نمیخواستند که حل کنند، بلکه روش حلشان متفاوت بود که اینگونه شد. خب به هر حال دو تا سلیقه است. آن موقع هم من نگفتم که با مهندس موسوی صحبت کردهام. وی ادامه داد: مرحوم آیتالله هاشمیشاهرودی، رییس قوه قضاییه بودند، یک روز به من زنگ زدند و گفتند من با آقای موسوی صحبت کردم و ایشان قبول کرده که یک ساعتی در تلویزیون صحبت کنند و غائله را ختم کنند. ایشان گفتند که با آقای هاشمی هم صحبت کردند و او هم قبول کردند، نظر شما چیست که من گفتم نظرم موافق است. حتی موافق بودم که هر نکتهای هم دارند، بگویند .
مشاور رهبر انقلاب بیان کرد: «بعد دیدم که آقای شاهرودی گفتند که دبیرخانه این را نپذیرفتند. من هم دیگر پیگیری نکردم که ببینم کیفیت چه بوده است. ولی ماجرا این بود. به نظر من آن اتفاقات راهحل دیگری داشت، اما دو تا سلیقه برای حل مساله وجود داشت. الان هم به نظرم قابل حل است. من شنیدم که دستگاههای امنیتی به دنبال راهحل هستند. البته من دیگر مسوولیتی در این امور ندارم که بتوانم تصمیم بگیرم. شنیدم که دنبال شده است، اما دقیق آن را نمیدانم.»
منبع: روزنامه اعتماد 14 آبان 1403 خورشیدی